Ένα να θυμάστε: Ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς.
Μόλις κιόλας γεννηθεί το μωρό σας, μπορείτε να αρχίσετε να του δείχνετε ότι οι καλοί τρόποι και η ευγένεια είναι σημαντικοί, ακριβώς με το να είστε υπομονετικές, ευγενικές και να φέρεστε με σεβασμό απέναντί του.
Μέχρι την ηλικία των τριών- τεσσάρων, το παιδί πιθανότατα καταλαβαίνει πως πρέπει να φέρεται στους άλλους με έναν συγκεκριμένο τρόπο.
Ωστόσο, είναι σχεδόν απίθανο να έχει ωριμάσει τόσο γρήγορα ώστε να συμπεριφέρεται ευγενικά, τουλάχιστον μέχρι να γίνει έξι ή επτά ετών. Μέχρι τότε, ενθαρρύνετέ το να φέρεται στους άλλους με ευγένεια και σεβασμό και ενημερώστε τον πως η αγένεια δεν θα είναι ποτέ αποδεκτή.
Η σημασία της ενσυναίσθησης
Το να μάθετε στο παιδί σας να λέει «παρακαλώ» και «ευχαριστώ» είναι μια πολύ καλή αρχή. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με το να μάθει τη σημασία της διακριτικότητας θα το βοήθησετε να αναπτύξει ταχύτερα τις δεξιότητες της ενσυναίσθησης .
Ζητήστε του να μη ξεχνά πως μπορεί να νιώθει ένας φίλος ή μια φίλη του από το σχολείο, εάν συμπεριφερθεί με αγένεια .
Όταν διαβάζετε μαζί ένα βιβλίο, συζητήστε πώς μπορεί να αισθάνονται οι διάφοροι χαρακτήρες για όσα συμβαίνουν. Μιλήστε για πολλά διαφορετικά συναισθήματα, όχι μόνο για το «χαρούμενος» ή το «λυπημένη» αλλά και για πιο σύνθετα συναισθήματα όπως «απογοητευμένος» ή «αμήχανη» . Αυτό θα του δώσει τα εργαλεία για να μιλήσει τόσο για τα δικά του συναισθήματα όσο και για των άλλων.
Εσείς είστε το παράδειγμα
Δείξτε στο παιδί σας ότι και εσείς ακολουθείτε τους κανόνες ευγένειας και ότι δεν υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά.
Προσπαθήστε να λέτε πάντα «παρακαλώ» όταν του ζητάτε να κάνει κάτι και ευχαριστήστε το όταν είναι ευγενικό. Χρησιμοποιείτε ήπιο τόνο φωνής και κοιτάξτε το στα μάτια καθώς του μιλάτε, για να δείξετε ότι οι καλοί τρόποι είναι κάτι περισσότερο από τη χρήση των σωστών λέξεων.
Όταν το παιδί σας συμπεριφέρεται ευγενικά, γνωστοποιήστε πως εκτιμάτε το γεγονός πως φέρεται διακριτικά και απαντήστε με θετικές φράσεις και άφθονο έπαινο.
Μπορεί να είναι ενοχλητικό και απογοητευτικό όταν το παιδί σας είναι αγενές, αλλά να θυμάστε ότι είναι ακόμα πολύ μικρό για να μπορεί να ελέγξει πλήρως τις παρορμήσεις του.
Διορθώστε το ευγενικά όταν παρατηρείτε τέτοιες συμπεριφορές και να είστε ξεκάθαρες για το τι περιμένετε από το ίδιο να κάνει την επόμενη φορά.
Για παράδειγμα: «Όταν αποκαλείς τον αδελφό σου «χαζό», τον στεναχωρεί και αυτό στεναχωρεί και εμένα. Θα μπορούσες να σκεφτείς έναν ευγενικό τρόπο για να του δείξεις ότι είσαι αναστατωμένη;»
Μην χάνετε την ψυχραιμία σας καθώς αυτό μπορεί να το κάνει να νιώσει ακόμη περισσότερη δυσαρέσκεια. Επίσης, στέλνετε συγκεχυμένο μήνυμα ότι είναι εντάξει να είστε εχθρικές όταν δεν συμφωνείτε με κάποιον. Αντ’ αυτού, δοκιμάστε να πάρετε μια βαθιά εισπνοή και εκπνοή πριν μιλήσετε για να του μιλήσετε ήρεμα και σταθερά.
Αν νιώθετε κι εσείς θυμωμένες ή αγχωμένες, δεν πειράζει να πείτε: « Ας το συζητήσουμε αργότερα, όταν θα είμαστε και οι δύο πιο ήρεμοι» . Βεβαιωθείτε ότι θα δώσετε συνέχεια και θα εξηγήσετε στο παιδί σας γιατί αυτό που έκανε ήταν μη αποδεκτό, αλλά σε μια φάση που μπορείτε και οι δύο να ακούσετε ο ένας τον άλλον.
Μόλις το παιδί σας πει «παρακαλώ» και «ευχαριστώ» στο σπίτι, προτρέψτε το να το κάνει με τους φίλους του, τα αδέρφια του, την γιαγιά και τον παππού αλλά και στο προσωπικό του νηπιαγωγείου ή του παιδικού σταθμού.
Έτσι του δείχνετε ότι περιμένετε να φέρεται στους άλλους με σεβασμό όταν δεν είστε κοντά του. Να είστε σίγουρες πως καθώς μεγαλώνει και ωριμάζει, θα του είναι πιο όλο και πιο εύκολο.
Πηγή: babycentre.co.uk