Μια εικόνα που προκαλεί τουλάχιστον απορία καταγράφεται σε τμήμα ποδηλατοδρόμου στα Τρίκαλα, στην οδό Καρδίτσης στο ύψος του σούπερ μάρκετ ΑΒ, όπου ένας στύλος της ΔΕΗ παραμένει τοποθετημένος… ακριβώς στη μέση της διαδρομής.
Ο ποδηλατόδρομος, που θα έπρεπε να εξασφαλίζει την ασφαλή και απρόσκοπτη μετακίνηση των πολιτών, μετατρέπεται στην πράξη σε ένα απρόβλεπτο σημείο, όπου ο ποδηλάτης καλείται να κάνει ελιγμούς για να συνεχίσει την πορεία του.
Οι εικόνες που μας έστειλε αναγνώστης μιλούν από μόνες τους. Ο στύλος δεν βρίσκεται στο πλάι, ούτε σε κάποιο σημείο που να μπορεί να αγνοηθεί. Βρίσκεται στο κέντρο της διαδρομής, δημιουργώντας ένα σαφές εμπόδιο που εγκυμονεί κινδύνους – ειδικά για παιδιά, ηλικιωμένους ή για όσους κινούνται με πατίνια και ποδήλατα σε καθημερινή βάση.
Το ερώτημα που τίθεται είναι απλό: πώς ένα τέτοιο έργο ολοκληρώνεται χωρίς να έχει προηγηθεί η μετατόπιση ενός τόσο εμφανώς προβληματικού στοιχείου; Και ακόμη περισσότερο, πώς παραδίδεται προς χρήση χωρίς να έχει διορθωθεί;
Και σαν να μην έφτανε αυτό, στο ίδιο σημείο η χάραξη θυμίζει… «στραβή ευθεία», με τη διαδρομή να μην ακολουθεί μια καθαρή και ευθύγραμμη πορεία, δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση και δυσκολία στη χρήση της.
Σε μια πόλη που εδώ και χρόνια επενδύει στη βιώσιμη κινητικότητα και προβάλλεται ως «πόλη του ποδηλάτου», τέτοιες εικόνες δημιουργούν εύλογα ερωτήματα για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των παρεμβάσεων.
Γιατί ο ποδηλατόδρομος δεν είναι χώρος δοκιμής αντανακλαστικών. Είναι υποδομή που πρέπει να εξασφαλίζει ασφάλεια.


































