Τρίκαλα η πόλη των Κιρκινεζιών! Επέστρεψαν και πετούν πάλι στον Τρικαλινό ουρανό

Γεράκια μέσα στην πόλη θα αναλογιστεί κανείς; Και όμως αν κοιτάξει κάποιος στον ουρανό των Τρικάλων θα δει δεκάδες ίσως και εκατοντάδες σιλουέτες γερακιών. Είναι Κιρκινέζια (Falco naumanni) τα οποία όχι μόνο πετάνε στον ουρανό της πόλης αλλά φωλιάζουν μέσα σε αυτή! Τα Κιρκινέζια επέστρεψαν από τα… ζεστά και τα βλέπουμε και πάλι στην πόλη τους, τα Τρίκαλα. «Σε όλη σχεδόν την έκταση της πόλης κάτω από τα κρεμμύδια των πολυκατοικιών επιλέγει αυτό το γεράκι να κάνει την φωλιά του. Πολλοί από τους κατοίκους της πόλης μπορεί να μην το γνωρίζουν αλλά σίγουρα ξέρουν έστω ασυνείδητα την χαρακτηριστική παπαγαλίσια φωνή του που αποτελεί μέρος του ηχοτοπιου της πόλης από τον Μάρτιο ώς τον Αύγουστο” μας πληροφορεί ο Δημήτρης Βαβύλης αποτυπώνοντας δύο Κιρκινέζια σε μία εξαιρετική φωτογραφία που τράβηξε πέρυσι. Πολύ σπάνια βγάζω φωτογραφίες από νεοσσούς και φωλιές μιας και πρόκειται για μια ευαίσθητη και ιδιωτική φάση της ζωής των πουλιών, αλλά αυτό το «αστικό» είδος που φωλιάζει δίπλα μας και έχει αποδεχτεί την παρουσία μας αποτελεί μια εξαίρεση» επισημαίνει.

Φέτος τα Κιρκινέζια ήδη έκαναν την εμφάνιστή τους από τις 6 Μάρτη… Αν κοιτάξετε στον ουρανό, ή σε κάποια κρυψώνα στην πόλη και τα δείτε μην παραξενευτείτε γιατί εδώ είναι τα Τρίκαλα… η πόλη των Κιρκινεζιών!!!


Σημείωση: Ο Δημήτρης Βαβύλης έχει σπουδάσει βιολόγος και είναι εξωτερικός συνεργάτης της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας.