Τρίκαλα η πόλη των Γερακιών!-Δείτε που έχουν τις φωλιές τους!!!

Εκατοντάδες γεράκια, Κιρκινέζια φιλοξενούνται κάθε χρόνο στις στέγες των σπιτιών στα Τρίκαλα. Γεράκια που ζουν μέσα στον αστικό ιστό τα οποία όχι μόνο πετάνε στον ουρανό της πόλης, αλλά φωλιάζουν μέσα σε αυτή κι έχουν εξελιχθεί σε ένα «αστικό» είδος πτηνών που φωλιάζει δίπλα μας. Αν κοιτάξετε στον ουρανό, ή σε κάποια κρυψώνα στην πόλη και τα δείτε μην παραξενευτείτε γιατί εδώ είναι τα Τρίκαλα… η πόλη των Κιρκινεζιών!!! Τα Κιρκινέζια πετούν στον ουρανό των Τρικάλων, φωλιάζουν στις στέγες των σπιτιών και δίνουν ηχόχρωμα στην πόλη με την περίεργη παπαγαλίσια φωνή τους.

“Τρίκαλα η πόλη των Γερακιών! Όπου και να κοιτάξει κάνεις στον Τρικαλινο ουρανό θα δει τις σιλουέτες των Κιρκινεζιων τα οποία φωλιάζουν μέσα στον αστικό ιστό. Αυτές τις μέρες τα μικρά κάνουν τις πρώτες τους πτήσεις και πολλά από αυτά καταλήγουν στον δρόμο” αναφέρει σχετικά ο  Δημήτρης Βαβύλης, ο οποίος έχει σπουδάσει βιολόγος και είναι εξωτερικός συνεργάτης της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας και χρόνια τώρα έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα διάσωσής τους. “Πολλοί ευσυνείδητοι πολίτες τα μαζεύουν και επικοινωνούν μαζί μου. Εγώ πλέον για διάφορους λόγους δεν τα αναλαμβάνω. Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται για οδηγίες στα κέντρα περίθαλψης και στο Δασαρχείο Τρικάλων. Όμως με μια μικρή οργάνωση θα μπορούσε ο Δήμος να είναι πρωτοπόρος σε αυτό το κομμάτι της αστικής βιοποικιλότητας και να κερδίσουμε επάξια τον τίτλο της “Πόλης των Γερακιών” επισημαίνει.

Ο ίδιος έχει προχωρήσει σε μία καταγραφή των φωλιών τους. “Επειδή καλό είναι σε ότι κάνεις να κρατάς στοιχεία, στον χάρτη φαίνονται τα σημεία από όπου συνέλεξα 69 νεοσσούς από το 2017 έως το 2019, δίνοντας μία πρώτη εικόνα για την κατανομή των φωλιών στην πόλη” μας πληροφορεί δίνοντάς μας τον χάρτη.