Τραχανότο με μανιτάρια…
Υλικά:
- 600 γρ. μανιτάρια (Καλό είναι να έχουμε διαφορετικά είδη. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και αποξηραμένα)
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1 μικρό κρεμμύδι ξερό
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 ποτήρι λευκό κρασί
- 2 φλιτζάνια ζεστό νερό ή ζωμό κρέατος
- 250 γρ. φέτα ή ξυνομυζήθρα
- Ελαιόλαδο και 2 κουταλιές βούτυρο για το τσιγάρισμα
- Λίγο μαϊντανό και δυόσμο
- Αλάτι, πιπέρι
- Λάδι τρούφας (δίνει υπέροχη γεύση στο συγκεκριμένο φαγητό)
Εκτέλεση:
Σε βαθύ τηγάνι ή σε πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο (μέχρι να μοσχοβολήσει η κουζίνα).
Τσιγαρίζουμε τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο ψιλοκομμένα ώστε να μαλακώσουν. (Προσέχουμε να μην αρπάξουν).
Κατόπιν προσθέτουμε τα μανιτάρια κομμένα σε διαφορετικά μεγέθη και ανακατεύουμε καλά μέχρι να αρχίσουν να μαραίνονται.
Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε τα μυρωδικά λεπτοκομμένα.
Βάζουμε στο τηγάνι τον τραχανά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα ωσότου αναμειχθούν όλα τα υλικά μας.
Σβήνουμε με το κρασί και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 2-3 λεπτά (εξατμίζεται το οινόπνευμα και μένει ο χυμός).
Προσθέτουμε τα 2 φλιτζάνια ζεστό νερό ή ζωμό κρέατος, ανακατεύουμε και αφήνουμε τον τραχανά να σιγοβράσει για 5-6 λεπτά μέχρι να μαλακώσει ή και να χυλώσει (γούστα είναι αυτά).
Λίγο πριν τον βγάλουμε από τη φωτιά προσθέτουμε το λάδι τρούφας, μπόλικο μαύρο πιπέρι (αν έχουμε φρεσκοτριμμένο ακόμα καλύτερα) και ανακατεύουμε (για τελευταία φορά).
Το σερβίρουμε με τριμμένη φέτα ή ξυνομυζήθρα (ως Κρητικός την προτιμώ).
Ευχαριστούμε τον συγγραφέα Σπύρο Πετρουλάκη για τη μοναδική συνταγή του. Σπύρο μας απέδειξες για άλλη μία φορά ότι μαγειρεύεις όσο καταπληκτικά γράφεις…