Το ζαρκάδι της Αγίας Παρασκευής / Tserbulu a le Sta Vinire

Προστάτιδα των Βλάχων η Αγία Παρασκευή, έστελνε κάθε χρόνο στο πανηγύρι της, ένα ζαρκάδι στα βλαχοχώρια.

Η ιστορία του ζαρκαδιού της Αγίας Παρασκευής, αποτυπώνεται με γλαφυρότητα από τον Βασιλάκη Ρέκατα, στις τοπικές του ιστορίες που έγραψε για το Ανήλιο, στη βλαχική το 1934 στο Παρίσι, όπως του την διηγήθηκε ο Γιάκος Καπέτης (Yeaclu a lu Capeti).
(Εδώ με την ελληνική απόδοση):
«Την ημέρα της Αγίας Παρασκευής στις 26 του Αλωνάρη (σ.σ. Ιούλης), που γίνεται το πανηγύρι όπως μας λένε οι παππούδες μας, εδώ και 200 χρόνια ερχόταν αυτή τη μέρα μόνο του ένα ζαρκάδι.
Όταν τελείωνε η εκκλησία (λειτουργία), το έβρισκε ο κόσμος πάνω στην εκκλησία στη σκεπή, το έσφαζε, το έψηνε και το μοίραζε σε όλο το χωριό από μια δαγκωματιά. Ο κόσμος πίστευε ότι το ζαρκάδι το έστελνε η Αγία Παρασκευή για να το σφάζουν την ημέρα του πανηγυριού της.
Μια χρονιά δεν το αφήσανε το ζαρκάδι να έλθει όπως το άφηναν τα άλλα χρόνια, μα το αρπάξανε μόλις έφτασε από το δάσος και το σφάξανε. Τον άλλο χρόνο δεν ξαναφάνηκε το ζαρκάδι.
Είπανε τότε οι παππούδες ότι η Αγία Παρασκευή την είχε πιάσει το γινάτι γιατί δεν άφησαν το ζαρκάδι να ξαποστάσει και για αυτό μετά δεν ήθελε να ξαναστείλει.
Ο πατέρας μου δεν το πρόφτασε το ζαρκάδι, μα ο πατέρας του το πρόφτασε».
(«Στη σκιά του ήλιου, το Ανήλιο της Πίνδου», Σελ. 140-141 και στη βλαχική)
Σημείωση: Το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής στο Ανήλιο, που διοργανώνει ο Πολιτιστικός του Σύλλογος, καθιερώθηκε το 1983. Με τον – τότε – Πρόεδρο, Γιάννη Σταύρου, πειραματιστήκαμε των Αγίων Αποστόλων στον Άγιο Αθανάσιο, μας … άρεσε και αποφασίσαμε να επιχειρήσουμε στις 26 του Ιούλη, να καθιερώσουμε το πανηγύρι του χωριού.
Έπαιξε η κομπανία του Αυγερινού Μπάου και το αποτέλεσμα ήταν άκρως ενθαρρυντικό. Από την επόμενη χρονιά, το πανηγύρι εμπλουτίστηκε και με άλλες εκδηλώσεις πολιτιστικές με την επωνυμία «Ανήλιο, Πρόοδος – Δημιουργία» και έτσι καθιερώθηκε το γεγονός του καλοκαιριού στον τόπο μας και την ευρύτερη περιοχή.
Στη φωτ. όπως ήταν τότε η Αγία Παρασκευή με το ελατάκι που είχε φυτευτεί στο κέντρο του αυλόγυρου της.
Χρόνια Πολλά στο Ανήλιο, όλα τα Βλαχοχώρια! / Anji mults n’ Cheare, la tute armanilor hoare!

Στη σκιά του ήλιου – Το Ανήλιο της Πίνδου

πηγή :https://www.facebook.com/groups/314427378977524/permalink/1004919063261682/