Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Οι Τελευταίοι των Ασπροπάρηδων» σε Καλαμπάκα και Τρίκαλα σε πρώτη προβολή στη Θεσσαλία  

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμπάκας, διοργανώνει την Κυριακή, 21 Ιανουαρίου 2018 στην πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ «Οι Τελευταίοι των Ασπροπάρηδων», αφιερωμένο στους τελευταίους Ασπροπάρηδες των Μετεώρων και στην άνιση μάχη που δίνουν με τα δηλητηριασμένα δολώματα.  Θα ακολουθήσει προβολή του ντοκιμαντέρ στα Τρίκαλα, τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Τρικάλων, στον Δημοτικό Κινηματογράφο Τρικάλων (Μύλος Ματσόπουλου) στις 22:00.Στο ντοκιμαντέρ σκηνοθεσίας Γιάννη Φλούλη, συμμετέχουν πολλοί κάτοικοι του νομού Τρικάλων, όπως κτηνοτρόφοι, μαθητές και ερευνητές πεδίου, όλοι σύμμαχοι στην προσπάθεια για τη διάσωση των τελευταίων ζευγαριών Ασπροπάρη της χώρας.

Καλαμπάκα Χώρος εκδήλωσηςΜουσείο Ψηφιακής Προβολής της Ιστορίας και του Πολιτισμού των Μετεώρων, Π. Δημητρίου & Ν. Πλαστήρα, Καλαμπάκα. Ώρα19:00. ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Η βράβευση

Οι Ασπροπάρηδες των Μετεώρων «πέταξαν ψηλά» στο 11ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ DocFest που διοργανώθηκε, όπως κάθε χρόνο, στη Χαλκίδα, κατακτώντας το 1ο Βραβείο Καλύτερης Ελληνικής Ταινίας Μικρού Μήκους.Το ντοκιμαντέρ «Οι τελευταίοι των Ασπροπάρηδων» της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Φλούλη, συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ και κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία του, δίνοντας μεγάλη χαρά στους συντελεστές του και σε όλη την ομάδα του Προγράμματος LIFE+ για τη διάσωση του Ασπροπάρη στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Το βραβείο παρέλαβε ο Σκηνοθέτης Γ. Φλούλης στην Τελετή Λήξης του Φεστιβάλ την Κυριακή 26 Νοεμβρίου, στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Μεγάρου Περιφ. Εν. Ευβοίας.

Στο ντοκιμαντέρ πρωταγωνιστούν τα τελευταία ζευγάρια Ασπροπάρη στην Ελλάδας που ακροβατούν στο χείλος της εξαφάνισης, δίνοντας καθημερινά μια άνιση μάχη με τα δηλητηριασμένα δολώματα. Ανάμεσά τους, το τελευταίο ζευγάρι της περιοχής των Μετεώρων, που πριν λίγα χρόνια φιλοξενούσε τον μεγαλύτερο πληθυσμό του είδους στη χώρα. Μαζί τους, άνθρωποι της υπαίθρου, ορνιθολόγοι και ειδικοί επιστήμονες,δασικοί υπάλληλοι, μαθητές και εκπαιδευτικοί από τη Θεσσαλία, την Ήπειρο και τη Θράκη ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη διάσωση των τελευταίων ζευγαριών του εμβληματικού αυτού μεταναστευτικού γύπα.

Η διάσωση του Ασπροπάρη είναι στο χέρι μας! Αν αφήσουμε «ένα ακόμη» είδος πανίδας να εξαφανιστεί έτσι σιωπηλά και αθόρυβα από την ελληνική ύπαιθρο, τότε ένα ακόμη σημάδι του πολιτισμού και της παράδοσής μας θα έχει χαθεί για πάντα…