Την Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023 ο πρόεδρος του Σωματείου Ιεροψαλτών Τρικάλων παραβρέθηκε ευγενώς προσκλήσεις στη παρουσίαση του καλαίσθητου βιβλιου που εκδίδεται από την Ιερά Μονή Εσφιγμένου με τίτλο «Η οικοδόμηση καθολικού της Μονής Εσφιγμένου». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης. Την εκδήλωση χαιρέτησε ο καθηγουμενος της Ιεράς Μονής Αρχιμ. Βαρθολομαίος ενώ για το βιβλίο μίλησαν οι Φωκίων Κοτζαγεωργης Καθηγητής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ , ο μοναχός Κοσμάς Σιμωνοπετριτης δρ. Τουρκολογίας ο Αρχιτέκτονας Φαίδων Χατζηαντωνίου και ο συγγραφέας αυτού του τόσο σημαντικού έργου Μιλτιάδης Πολυβίου, αρχιτέκτονας με πλούσιο ερευνητικό έργο, ο οποίος για πάνω από 30 χρόνια εργάστηκε στο Αγιον Ορος. Επίσης στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι αδελφοί της μονής ιερομ. Γαβριήλ αντιπρόσωπος της μονής και οι ιερομ. Εφραίμ και Κωνσταντίνος.
Για όλους εμάς όμως η εξόχως σημαντική συνεισφορά του βιβλίου αφορά «την κατάληψη της Μονής Εσφιγμένου από κάποιους που αυτοπροσδιορίζονται ως γνήσιοι ορθόδοξοι χριστιανοί και δεν είναι τίποτα άλλο παρά κοινοί καταληψίες».
Γι’αυτό και αποχωρησαμε όλοι από αυτήν την σημαντική εκδήλωση με το ερώτημα πού βρίσκονται σήμερα και σε ποια κατάσταση τα παλαιότερα αρχεία της Μονής Εσφιγμένου, τα οποία αποτελούν ιστορικά κειμήλια μεγάλης αξίας».