Το παιδί μου είναι εσωστρεφές ή πάσχει από κοινωνικό άγχος;

Το παιδί μου είναι εσωστρεφές ή πάσχει από κοινωνικό άγχος;

Εσωστρέφεια ή κοινωνικό άγχος – Ποιες είναι οι διαφορές;

Το παιδί μου είναι εσωστρεφές ή πάσχει από κοινωνικό άγχος;

Η αρχή της σχολικής χρονιάς είναι συναρπαστική, αλλά σίγουρα είναι κάτι που αγχώνει τόσο τα παιδιά μας, όσο κα εμάς.

Μια νέα σχολική χρονιά σημαίνει ότι ένα παιδί πρόκειται να γνωρίσει νέους ανθρώπους, να υιοθετήσει νέες συνήθειες, και να χωρέσει πολλά πράγματα μέσα στην ημέρα του. Αν είστε γονείς που μεγαλώνετε ένα παιδί πιο συνεσταλμένο, ντροπαλό, και όχι τόσο κοινωνικό, καλό είναι να αναρωτηθείτε:

  • «Είναι απλώς εσωστρέφεια ή πρόκειται για κοινωνικό άγχος
  • «Πρέπει να βοηθήσω το παιδί μου να κάνει φίλους, ή μπορεί και μόνο του;»
  • «Πότε πρέπει να μιλήσω με τον δάσκαλό του ή να απευθυνθώ σε έναν παιδοψυχολόγο;»

Η Mary Borys, θεραπεύτρια στο Alma Therapy, είναι η κατάλληλη στο να σας βοηθήσει να καταλάβετε πότε η εσωστρέφεια μπορεί να είναι σημάδι για κάτι άλλο, και πώς να στηρίξετε και να βοηθήσετε πιο σωστά ένα εσωστρεφές παιδί.

Κατανόηση της εσωστρέφειας

Επειδή η εσωστρέφεια, και το κοινωνικό άγχος μπορεί να φαίνονται παρόμοια, το να έχεις σαφείς ορισμούς για το καθένα είναι το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνετε, έτσι ώστε να μπορέσετε να βοηθήσετε το παιδί σας,

Η εσωστρέφεια στα παιδιά, όπως και στους ενήλικες, μπορεί να εκδηλωθεί ως επιθυμία να περνάνε αρκετό χρόνο με τον εαυτό τους, σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία.

«Η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ εσωστρέφειας και κοινωνικού άγχους οφείλεται στην προσωπική ικανοποίηση», εξηγεί η Borys. «Τα παιδιά μπορούν να είναι χαρούμενα με μια εσωστρεφή ιδιοσυγκρασία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πάσχουν από κοινωνικό άγχος που προκαλεί διαταραχή στην ευημερία τους».

Είναι εσωστρέφεια ή κοινωνικό άγχος;

Μερικές βασικές διαφορές που πρέπει να προσέξετε είναι:

«Ένα εσωστρεφές παιδί είναι ικανοποιημένο με λίγους φίλους, προτιμά συχνά το παιχνίδι που είναι πιο ατομικό και μπορεί να αισθάνεται κουρασμένο μετά από πολύωρες ομαδικές κοινωνικές εκδηλώσεις ή να χρειάζεται πιο συχνή ανάπαυση μετά το σχολείο ή τις δραστηριότητες», εξηγεί η Borys. «Εναλλακτικά, ένα παιδί με κοινωνικό άγχος έχει την επιθυμία να συμμετάσχει ή να δημιουργήσει περισσότερες φιλίες, αλλά είναι φοβισμένο και νιώθει ότι δεν μπορεί».

Η ηλικία μπορεί επίσης να αποτελεί έναν παράγοντα στο πώς παρουσιάζεται η εσωστρέφειά.

Για τα μικρά παιδιά, συμπεριφορές όπως το να κρύβονται πίσω από έναν γονέα ή η αποφυγή της οπτικής επαφής μπορεί να είναι βασικά σημάδια, σύμφωνα με την Borys.

Για τα μεγαλύτερα παιδιά, ορισμένα σημάδια είναι συνήθως να αποφεύγουν τη συμμετοχή σε σχολικές δραστηριότητες ή να παρακολουθούν άλλα παιδιά να παίζουν από μακριά.

Με πληροφορίες από: mother.ly

πηγή :https://www.mothersblog.gr/paidi/psyxologia/story/135035/to-paidi-moy-einai-esostrefes-i-pasxei-apo-koinoniko-agxos

Goodys

Related Posts

Next Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *