Το υψόμετρο του χωριού αγγίζει τα 350μ και η απόστασή του από το Βόλο είναι μόλις 50 χιλιόμετρα μέσω Χανίων και 67 χιλ. μέσω Μηλεών
Το Ανήλιο στη Μαγνησία διακρίνεται για την πλούσια βλάστησή του και την πανοραμική θέα σε βουνό και θάλασσα. Από το κεντρικό δρόμο στρίβοντας στη διασταύρωση για τη πλατεία του χωριού και ακολουθώντας την κατηφορική οδό η θέα κόβει την ανάσα.
Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή την εκδοχή αναφέρουν οι Δημητριείς. Η δεύτερη εκδοχή αναφέρει πως πήρε το όνομά του από το Αχίλλειο , καθώς η παράδοση τοποθετεί το χωριό κοντά στον αρχαίο οικισμό που ίδρυσε ο ομηρικός ήρωας Αχιλλέας, όταν μαθήτευσε κοντά στον Κένταυρο Χείρωνα, που έμενε σε σπηλιά κοντά στη παραλία του Ανηλίου , τον Μπάνικα.
Η τρίτη εκδοχή αναφέρει πως η ονομασία του χωριού οφείλεται στους κατοίκους του ομώνυμου χωριού της Ηπείρου που μετανάστευσαν στο χωριό του Πηλίου κατά την Τουρκοκρατία. Όσον αφορά στην ιστορία του χωριού δεν υπάρχουν αξιόλογες πληροφορίες και τεκμήρια για την ύπαρξη οικισμού από την αρχαιότητα. Η παράδοση βέβαια θέλει το χωριό να έχει κατοικηθεί από τα πανάρχαια χρόνια, δηλ. από τότε που στο Πήλιο ζούσαν οι Κένταυροι.
Μάλιστα υπάρχει η πεποίθηση πως η γεωγραφική του θέση είναι πολύ κοντά με την αρχαία πόλη Αχίλλειο που είχε ιδρύσει ο Αχιλλέας. Αυτός ο ισχυρισμός ενισχύθηκε με την ανακάλυψη αρχαίων οικοδομικών καταλοίπων, για τα οποία ωστόσο δεν γνωρίζουμε σε πια ακριβώς ιστορική περίοδο ανήκουν. Στα βυζαντινά χρόνια το χωριό φαίνεται ότι κατοικούνταν, όπως αποκαλύπτουν τα ερείπια ενός κεραμοκοπείου, αλλά πιο χαμηλά από το Αχίλλειο.
Από τις αρχές του 19ου αι. τα μοναστηριακά κτήματα πουλιούνται σε χριστιανούς, έτσι οι κολίγοι αποκτούν πια δική τους γη και μετατρέπονται σε γαιοκτήμονες. Στις αρχές του 19ου αι. (1815) το χωριό μετατράπηκε σε βακούφι και υπαγόταν στον Βοεβόδα της Αργαλαστής. Όπως αναφέρουν οι Δημητριείς από τις αρχές κιόλας του 18ου αι. το χωριό διακρίθηκε πολύ στον τομέα της βιοτεχνίας και συγκεκριμένα στην παραγωγή μεταξωτών ειδών και σκουτιών, τα οποία εμπορευόταν.
Το Ανήλιο είναι κατάλληλος τουριστικός προορισμός για όλες τις εποχές του χρόνου, καθώς συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Απέχει μόλις 27 χιλ. περίπου από το χιονοδρομικό κέντρο , ενώ διαθέτει δύο παραλίες, την υπέροχη παραλία της Πλάκας, αγαπημένο θέρετρο της πασίγνωστης Ελληνίδας ηθοποιού Έλλης Λαμπέτη, η οποία διατηρούσε εξοχική κατοικία εκεί, και τη γραφική παραλία του Μπάνικα. Η απόσταση μάλιστα του χωριού από τις παραλίες του Αγίου Ιωάννη και των Αγίων Σαράντα είναι ιδιαίτερα κοντινή.
Σημείο αναφοράς για το Ανήλιο είναι η κεντρική πλατεία, όπου δεσπόζει ο λιθόχτιστος ιερός ναός του Αγίου Αθανασίου, με χαρακτηριστικό ξυλόγλυπτο μπαρόκ τέμπλο, οποίος ανεγέρθηκε το 1785 και αποτελεί δωρεά του Αθανάσιου Αρβανίτη. Ο ναός εορτάζει στις 18 Ιανουαρίου και στις 2 Μαΐου όπου λαμβάνουν χώρα πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως λαϊκά πανηγύρια.
Στον προαύλιο χώρο εντυπωσιακή είναι η λιθόστρωτη αμφιθεατρική πλατεία. Την πλατεία στολίζουν δύο πανύψηλες φλαμουριές και μία υποκαστανιά. Κάτω από τον ίσκιο των δέντρων και με θέα το πανέμορφο βουνό μπορεί κανείς να απολαύσει το καφέ του, το τσιπουράκι του, δοκιμάζοντας παράλληλα τοπικές γεύσεις που σερβίρει το παραδοσιακό μαγαζάκι που βρίσκεται εκεί.
Στο Ανήλιο ενδιαφέρον παρουσιάζει το εξωκλήσι της Παναγίας της Φανερωμένης , που βρίσκεται σε μια βραχώδη αλλά και πυκνόφυτη τοποθεσία με απεριόριστη θέα στη θάλασσα. Πρόκειται για ένα ναό που χρονολογείται το 18ο αι. , καταστράφηκε λόγω σεισμού και ξανακτίστηκε.
Αξίζει να αναφερθεί πως στο Ανήλιο έχει συσταθεί από τις γυναίκες του χωριού ο Αγροτικός Συνεταιρισμός “ Τα Ανηλιώτικα” που ασχολείται με την παρασκευή τοπικών προϊόντων όπως γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες , καθώς με την κατασκευή χειροποίητων κεραμικών.
Πηγή: east-pelion.gr