TrikalaView
Advertisement
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
TrikalaView
Home Διατροφή

Το ιδανικό υποκατάστατο κρέατος με μηδενικό οικολογικό αποτύπωμα – Θα το δοκιμάσετε;

Φεβ 2, 2023
in Διατροφή
Το ιδανικό υποκατάστατο κρέατος με μηδενικό οικολογικό αποτύπωμα – Θα το δοκιμάσετε;
Share on FacebookShare on Twitter

Οι επιλογές του σήμερα θα κρίνουν το αύριο, τόσο στην υγεία μας όσο και στην «υγεία» του πλανήτη. Μια νεότερη έρευνα επισημαίνει το μικροσκοπικό αλλά θαυματουργό φύκι που θα συμβάλει θετικά και στα δύο

Διπλό είναι το όφελος που μπορεί να προσφέρει η σπιρουλίνα: από τη μία συμβάλλει στην διατήρηση της καλής υγείας και από την άλλη κάνει καλό στο περιβάλλον. Αυτά είναι τα αποτελέσματα νεότερης μελέτης από το Ισραήλ, που ίσως σας προτρέψουν να την καταναλώνετε συχνότερα ή και -γιατί όχι- να την αντικαταστήσετε με το κόκκινο κρέας.

Τα γαλαζοπράσινα αυτά φύκια συγκαταλέγονται στις υπερτροφές, καθώς είναι πλούσια σε σε πρωτεΐνες, σίδηρο και απαραίτητα λιπαρά οξέα. Αυτοί είναι και μερικοί από τους λόγους που αρκετοί vegans έχουν εντάξει τη σπιρουλίνα στην καθημερινή τους διατροφή.

Όπως κατέληξε η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Marine Biotechnology, σε σύγκριση με το βόειο κρέας, η σπιρουλίνα θεωρείται πιο υγιεινή επιλογή τροφής και θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βιώσιμο υποκατάστατο κρέατος.

Εκτός όμως από τη διατροφική της αξία, η σπιρουλίνα έχει μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα σε σύγκριση με το κρέας. Είναι ήδη γνωστό ότι η κτηνοτροφία απαιτεί τεράστιες εκτάσεις γης. Από την εκτροφή των βοοειδών, εκλύονται μεγάλες ποσότητες μεθανίου, ενώ η επεξεργασία του κρέατος απελευθερώνει άλλα 100 κιλά μεθανίου. Επιπλέον, ένα κιλό βοδινού κρέατος υπολογίζεται ότι χρειάζεται 1.450 λίτρα νερού και 340 τετραγωνικά μέτρα γόνιμης γης.

Γι’ αυτό, ως μια οικολογική λύση, οι συγγραφείς της μελέτης προτείνουν τη σπιρουλίνα ως κατάλληλο υποκατάστατο του κρέατος. Στην έρευνά τους συμπεριέλαβαν τη σπιρουλίνα που καλλιεργείται σε μια υπερσύγχρονη εγκατάσταση στην Ισλανδία, σε κλειστά και ελεγχόμενα συστήματα.

Με αυτόν τον τρόπο και για κάθε κιλό κρέατος που αντικαθίσταται με τη σπιρουλίνα, θα εξοικονομηθούν 1.400 λίτρα νερού, 340 τετραγωνικά μέτρα γόνιμης γης και θα αποτραπεί η εκπομπή περίπου 100 κιλών αερίου του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα.

Αυτό οφείλεται στη φύση της σπιρουλίνας, καθώς πρόκειται για έναν αυτότροφο οργανισμό, που βασίζεται στη φωτοσύνθεση και το διοξείδιο του άνθρακα για ενέργεια. Η παραγωγή τους θα βοηθούσε στην απομάκρυνση των αερίων του θερμοκηπίου από την ατμόσφαιρα και θα μείωνε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

«Το μόνο που πρέπει να κάνουν οι καταναλωτές είναι να υιοθετήσουν λίγη σπιρουλίνα στα γεύματα και τη διατροφή τους αντί για μοσχαρίσιο κρέας», αναφέρει σχετικά ο συν-συγγραφέας Asaf Tzachor, ερευνητής στη Σχολή Αειφορίας του Πανεπιστημίου Ράιχμαν. «Είναι πιο υγιεινή, ασφαλέστερη και πιο βιώσιμη επιλογή. Όποια αλλαγή επιθυμούμε να δούμε στον κόσμο θα πρέπει να εκδηλώνεται στις διατροφικές μας επιλογές» συμπληρώνει.

Η σπιρουλίνα παράγεται και στη χώρα μας, στη Νιγρίτα του νομού Σερρών, αφού προηγήθηκε μελέτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου σχετικά με την επιλογή καταλληλότητας του τόπου και αρκετές εταιρίες παραγωγής δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

ygeiamou.gr

πηγή :https://www.giatros-in.gr/2022/12/31/to-idaniko-ypokatastato-kreatos-mideniko-oikologiko-apotypoma-tha-to-dokimasete/

ShareTweetShare
Goodys

Related Posts

Οι 15 τροφές με το περισσότερο κάλιο – Πώς υποστηρίζουν την υγεία σας
Διατροφή

Η Νο1 διατροφή για την πρόληψη της οστεοπόρωσης – Ποιες τροφές διατηρούν τα οστά υγιή χωρίς φάρμακα

Απρ 30, 2025
«Είμαι ειδικός στην απώλεια βάρους – Η αλλαγή στο πρωινό για να χάνετε 2 κιλά τον μήνα»
Διατροφή

«Είμαι ειδικός στην απώλεια βάρους – Η αλλαγή στο πρωινό για να χάνετε 2 κιλά τον μήνα»

Απρ 29, 2025
Ο «χυμός του πολεμιστή» που καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα και ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση
Διατροφή

Ο «χυμός του πολεμιστή» που καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα και ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση

Απρ 28, 2025
Τι προσφέρουν στην υγεία μόλις 30 γραμμάρια αμύγδαλα καθημερινά
Διατροφή

Τι προσφέρουν στην υγεία μόλις 30 γραμμάρια αμύγδαλα καθημερινά

Απρ 27, 2025
3 σούπερ-υγιεινά και θρεπτικά φρούτα για να ενσωματώσετε στην καθημερινή σας διατροφή
Διατροφή

3 σούπερ-υγιεινά και θρεπτικά φρούτα για να ενσωματώσετε στην καθημερινή σας διατροφή

Απρ 26, 2025
Μαγνήσιο: Η καλύτερη ώρα για να πάρετε το συμπλήρωμα και τι να προσέξετε
Διατροφή

Μαγνήσιο: Η καλύτερη ώρα για να πάρετε το συμπλήρωμα και τι να προσέξετε

Απρ 25, 2025
Next Post
Απεβίωσε η Καλλιόπη Καλαμαρά

Απεβίωσε η Ευθυμία Οικονόμου

Απεβίωσε η Κασσιανή Σακελλαρίου

Έφυγε από τη ζωή ο Χρήστος Κούγκουλος

Απεβίωσε η Χριστίνα Καρανίκα

Απεβίωσε η Παρασκευή Αναγνωστοπούλου

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Facebook Twitter Instagram

Facebook

Facebook

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΕΔΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΤΚ 42100,  ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ: ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Α.Φ.Μ: 100286824
Δ.Ο.Υ.: ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΣΩΤΗΡΑ,  ΤΚ 42100, ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945436929
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ)
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΣΥΝΤΑΞΗ)
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΝΟΜΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΤΣΑΓΓΑΡΑΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ (trikalaview.gr)

Μελος του eMedia Αριθμός Μητρώου: 13797

Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 για την Αντιμετώπιση Παράνομου Περιεχομένου
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

Αριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.242752

 

 

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd