Τα σιροπιαστά μπαλάκια είναι συνταγή της φίλης μου της Δώρας. Η κρέμα Ζαχαροπλαστικής είναι του Παρλιάρου και η γκανάζ σοκολάτας είναι από τον Άκη.
Υλικά για τα σιροπιαστά μπαλάκια
2 φακελάκια μαγιά,
350 γρ. γάλα,
300 γρ. ηλιέλαιο,
μια πρέζα αλάτι,
1 κ.γ. ζάχαρη,
2 αυγά,
2 φαριν απ,
ξύσμα λεμονιού,
2 βανίλιες
Υλικά για το σιρόπι:
1 κιλό ζάχαρη,
4 ποτήρια νερό
Εκτέλεση :
Σε χλιαρό γάλα λιώνουμε την μαγιά μαζί με την ζάχαρη. προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε. αφήνουμε την ζύμη μας σκεπασμένη για μια ώρα. Πλάθουμε μπαλάκια σαν κεφτεδάκια και τα ψήνουμε στους 200 για 15 με 18 λεπτά. Πριν αρχίσουμε να ψήνουμε ετοιμάζουμε το σιρόπι. Κάθε ταψάκι που βγάζουμε το σιροπιάζουμε με μια ή μιάμιση κουτάλα σιρόπι ανάλογα το μέγεθος του ταψιού. Μόλις ρουφήξουν σιρόπι από την μια πλευρά τα γυρίζουμε και από την άλλη να βραχούν καλά. Η δόση αυτή είναι μεγάλη και βγάζει περίπου 65 μπαλίτσες.
Κρέμα ζαχαροπλαστικής του Παρλιάρου:
Υλικά :
1 λίτρο γάλα
200 γρ. ζάχαρη
120 γρ. αλεύρι
4 αυγά ολόκληρα
40 γρ. βούτυρο (1 κομματάκι)
2 βανίλιες ξύσμα λεμονιού
Εκτέλεση :
Βάζουμε το αλεύρι την ζάχαρη και την βανίλια σε ένα βαθύ σκεύος και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και τα 2 αυγά και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει χυλός. Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα Και πριν αρχίσει να βράζει ρίχνουμε την μισή ποσότητα από το ζεστό γάλα στο χυλό, ανακατεύουμε Και το ρίχνουμε στο υπόλοιπο γάλα. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα. Μόλις είναι έτοιμη την κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε. Βάζουμε μια μεμβράνη να ακουμπάει την κρέμα για να μην κάνει κρούστα και την αφήνουμε να κρυώσει.
Γκαναζ του Ακη
Υλικα :
520 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη
360 γρ. κρέμα γάλακτος
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή κάποιο λικέρ
Εκτελεση :
Ζεσταίνουμε την κρέμα σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά μέχρι σχεδόν να βράσει και την αδειάζουμε πάνω στη σοκολάτα που την έχουμε σε ένα μπολ. Αφήνουμε για 1 λεπτό και μετά την ανακατεύουμε με μία πλαστική σπάτουλα μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα. Προσθέτουμε και τη βανίλια ή το ποτό.
Γαρνίρισμα:
Οι εκδοχές είναι πολλές μπορείτε να τα σερβίρετε με κανέλα, επίσης μπορείτε να τα σερβίρετε με σκέτη λιωμένη σοκολάτα. Εγώ τα έκανα μισά με σοκολάτα και μισά σαν προφιτερόλ. Για τα ατομικά γλυκάκια πήρα μπολάκια με καπάκι, έβαλα τα σιροπιαστά μπαλάκια μέσα, από πάνω κρέμα ζαχαροπλαστικής και στο τέλος γκαναζ σοκολάτας με σαντιγί. Επίσης μπορείτε να κάνετε την ίδια διαδικασία σε ένα μεγάλο μπολ.
Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Μαίρη Καρακασίδη ή αλλιώς Γιαγια Μαίρη εν δράση (τις συνταγές της οποίας μπορείτε να βρείτε και εδώ http://giagiamairi.dimosbox.gr/ και στην σελίδα https://www.facebook.com/%CE%93%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%9C%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B7-%CE%B5%CE%BD-%CE%B4%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B7-725351180896546/).