Καλά κρυμμένο στις νοτιοδυτικές πλαγιές του Ολύμπου, σε απόσταση 28 χλμ. από την Ελασσόνα βρίσκεται ένα εντυπωσιακό μοναστήρι, η Μονή Σπαρμού. Η επιβλητική αρχιτεκτονική του θυμίζει Αγιορείτικο «καστρομονάστηρο».
Η ακριβής ημερομηνία ίδρυσης της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Σπαρμού δεν είναι γνωστή. Η παλαιότερη γραπτή μαρτυρία βρίσκεται σε χειρόγραφο Βιβλίο Προθέσεως της Μονής, στην οποία τα ονόματα των αφιερωτών ξεκινούν από το έτος 1386 μ.Χ. . Επιγραφή που σώζεται στο Καθολικό, αναφέρει ως ημερομηνία ανακαίνισής του το έτος 1633 μ.Χ. . Το όνομα «Σπαρμός» προέρχεται από το ομώνυμο χωριό, το οποίο υπήρξε παλαιό μετόχι της Μονής. Το μοναστήρι ανήκε αρχικά στην Επισκοπή Πέτρας, στην πορεία όμως μετατράπηκε σε Σταυροπηγιακό, υπήχθη δηλαδή στη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Αποτέλεσε πνευματικό φάρο και καταφύγιο για τους κατοίκους της περιοχής ανά τους αιώνες και ιδιαίτερα στα πολύ δύσκολα χρόνια του Οθωμανικού ζυγού, ενώ είχε ενεργή συμμετοχη σε όλους του μεγάλους απελευθερωτικούς αγώνες του έθνους. Το μοναστήρι παρέμενε «ενεργό» μέχρι τη δεκαετία του 1920, όταν εγκαταλείφθηκε από τους τελευταίους, γερασμένους μοναχούς. Παρέμεινε ερημωμένη για σχεδόν 80 χρόνια, ώσπου στο τέλος του 20ου αιώνα όταν ξεκίνησαν οι πρώτες προσπάθειες για την αποκατάσταση των ζημιών και την ανακαίνιση της Μονής. Από το έτος 2000 μ.Χ. εγκαταστάθηκε ανδρική αδελφότητα, η οποία συνεχίζει τη μακραίωνη ιερή παρακαταθήκη της.
Στη μονή «ανήκουν» 8 παρεκκλήσια, αλλά και σπηλαιώδη ασκηταριά στις απόκρημνες πλαγιές του Ολύμπου. Πανηγυρίζει τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος.
Δείτε φωτογραφίες του Ηρακλή Μήλα
ΠΗΓΗ: krinilive.gr