Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται κυρίως με γεωργία και κτηνοτροφία
Το χωριό είναι χτισμένο σε μία τοποθεσία, όπου έχει πανοραμική θέα του κάμπου και της λίμνης, ενώ δίπλα στο σημερινό χωριό έχουν βρεθεί σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που παραπέμπουν στη Νεολιθική εποχή.
Η λίμνη αποτελούσε ανέκαθεν το σήμα κατατεθέν του χωριού, το οποίο έπαιξε σημαίνοντα ρόλο στη ζωή της περιοχής για πολλούς αιώνες. Τα Κανάλια αποτέλεσαν το κεφαλοχώρι της περιοχής, αφού η λίμνη έδωσε τη δυνατότητα στους κατοίκους του χωριού, αφενός να εξασφαλίζουν την τροφή τους ακόμα και σε δύσκολες περιόδους, όπως ήταν η Κατοχή της Ελλάδας 1941-1944, και αφετέρου να εμπορεύονται τα ψάρια προσελκύοντας εμπόρους από όλη τη Θεσσαλία.
Η λίμνη διέθετε τρεις ιχθυόσκαλες. Μετά την αποξήρανση της λίμνης, η οποία συνέπεσε με την περίοδο της μεγάλης αστικοποίησης, ο πληθυσμός των Καναλίων μειώθηκε σημαντικά και σταδιακά το χωριό έχασε τη σημασία που είχε για την περιοχή. Παρόλα αυτά, η αλλαγή του μικροκλίματος της περιοχής πιθανόν να συνέβαλε σημαντικά στην επιτυχία της καλλιέργειας αμυγδάλων στην περιοχή.
Σήμερα, το χωριό διαθέτει Δημοτικό Σχολείο, Γυμνάσιο και Λύκειο. Επίσης, τα Κανάλια αποτελούν την έδρα του Φορέα Διαχείρισης της Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου – Βελεστίνου (Π.Ο. Κα.Μα.Κε.Βε.) και διαθέτουν Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού, το οποίο αναδεικνύει την οικολογική σημασία και ιστορία της λίμνης και τον τρόπο με τον οποίο επηρέασε την κουλτούρα των κατοίκων των Καναλίων και της γύρω περιοχής.
Αξίζει να επισκεφθείτε την πλατεία του χωριού όπου εδώ μπορεί κανείς να θαυμάσει εκθέματα όπως ψαράδικα εργαλεία, παλιές βάρκες, αναπαράσταση από τις καλύβες που χρησιμοποιούσαν οι ψαράδες εκείνης της εποχής που ψάρευαν στην λίμνη Καρλα.