Τηρούμε και φέτος το έθιμο με υπέροχες βασιλόπιτες από το Αρτοποιείο – Ζαχαροπλαστείο Κωτούζας

Είναι η «βασίλισσα» της Πρωτοχρονιάς και, ό,τι μορφή κι αν έχει, αλμυρή ή γλυκιά, δεν λείπει από κανένα σπίτι κατά την υποδοχή του νέου έτους. Ο λόγος για τη βασιλόπιτα, που κόβεται σε κάθε σπίτι, με την ευχή και την ελπίδα ο νέος χρόνος να φέρει τύχη και υγεία σε αφθονία, όπως άφθονα είναι και τα υλικά για την παρασκευή της. Το έθιμο το τηρούμε και φέτος με υπέροχες βασιλόπιτες από το Αρτοποιείο – Ζαχαροπλαστείο Κωτούζας .

Στο Αρτοποιείο – Ζαχαροπλαστείο θα βρείτε βασιλόπιτες σε διάφορα σχήματα και μεγέθη, παρασκευασμένες με αγνά υλικά και υπέροχα στολισμένες για να εντυπωσιάσετε στο γιορτινό τραπέζι. Η γεύση θα σας αποζημιώσει για την επιλογή σας.

Το έθιμο

Οι ρίζες του εθίμου βρίσκονται στα ρωμαϊκά «Σατουρνάλια», συνέχεια των ελληνικών Κρονίων, μια γιορτή, στη διάρκεια της οποίας προσφέρονταν ως δώρα καρποί και πίτες, μέσα σε χρυσά φύλλα. Κατ’ άλλους, το έθιμο της βασιλόπιτας σχετίζεται και με τον εορταστικό άρτο που προσφέρονταν στους Θεούς της ελληνικής αρχαιότητας, στα «Θαλήσια» και τα «Θαργήλια».

Κατά τη χριστιανική παράδοση πάντως, το έθιμο της βασιλόπιτας ξεκίνησε από τον Μέγα Βασίλειο, στην Καισάρεια, όταν σε μια προσπάθεια να σωθεί η φτωχή αυτή πόλη όταν βρέθηκε αντιμέτωπη με μια απειλή, συγκέντρωσε από τους κατοίκους ό,τι τιμαλφή είχαν, προκειμένου να μην πέσουν στα χέρια του εχθρού.

Τελικά η πόλη σώθηκε και ο Μέγας Βασίλειος θέλησε να επιστρέψει τα τιμαλφή στους δικαιούχους, όμως μη γνωρίζοντας σε ποιόν ανήκει τι, σκέφτηκε να ζυμώσει ψωμιά γλυκά, κάτι σαν την σημερινή βασιλόπιτα-τσουρέκι. Μέσα σε αυτά έβαλε κι από ένα από τα πολύτιμα αντικείμενα που είχε συγκεντρώσει και στη συνέχεια μοίρασε τους μικρούς αυτούς άρτους, που «έκρυβαν» μέσα τους κι από έναν μικρό «θησαυρό», στους κατοίκους της πόλης.

Από τότε, σύμφωνα με την παράδοση, κάνουμε στη γιορτή του Αγίου Βασιλείου πίτες με νομίσματα μέσα.

Με όλες μας τις ευχές για Υγεία και Καλή τύχη!!!

Info

Θα βρείτε το αρτοποιείο-ζαχαροπλαστείο Κωτούζας στην 28ης Οκτωβρίου 21-23 (στην Κεντρική Πλατεία), τηλ. 2431020990.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ