Tips και συμβουλές για τον θηλασμό των διδύμων

Τα δίδυμα –και τα τρίδυμα κλπ- είναι μεγάλη ευτυχία για την οικογένεια. Είναι όμως και άγχος για τη θηλάζουσα μητέρα. Ειδικά αν είναι τα πρώτα της παιδιά και η ίδια δεν έχει την εμπειρία του θηλασμού. Γίνεται να θηλάσει μια μαμά τα δίδυμα μωρά της; Είναι αρκετό το γάλα για να τραφούν και να μεγαλώσουν χωρίς προβλήματα και τα δύο; Και τι γίνεται όταν κλαίνε και τα δύο για τον ίδιο λόγο; Όταν δηλαδή όπως όλα τα μωρά του κόσμου θέλουν απλώς το γάλα τους; Αυτές και άλλες ερωτήσεις απασχολούν τη μητέρα και σε αυτές θα δώσουμε απαντήσεις. Αρχικά, ας ξεκαθαρίσουμε ότι ο θηλασμός είναι πολύτιμος και για τα βρέφη αλλά και για τη μαμά τους. Στο θηλασμό, λοιπόν, λέμε ναι όσες δυσκολίες κι αν εμφανιστούν αρχικά.

-Ο θηλασμός των διδύμων

Συμβαίνει πολλές φορές τα δίδυμα να είναι προωράκια με αποτέλεσμα να χρειαστεί να μπουν σε θερμοκοιτίδα για λίγες μέρες. Δεν είναι ανησυχητικό αλλά μπορεί να καθυστερήσει τον θηλασμό τους από το στήθος. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να τραφούν με μητρικό γάλα. Ό,τι καλύτερο για να ξεκινήσει η διαδικασία της παραγωγής του μητρικού γάλακτος, είναι η θηλάζουσα μητέρα να παίρνει το γάλα από το στήθος της με κάποιο θήλαστρο για να το δώσει στα μωρά της. Η ποσότητα του μητρικού γάλακτος που παράγει η μητέρα είναι θέμα ζήτησης. Όσο περισσότερο θηλάζει μια γυναίκα, τόσο περισσότερο γάλα παράγει. Κάπως έτσι, αν η θηλάζουσα επιμείνει να δίνει στα μωρά της μητρικό γάλα, η παραγωγή του σταδιακά θα αυξάνεται για να συμβαδίσει με τις ανάγκες των διδύμων.

-Γίνεται να θηλάσουν και τα δύο βρέφη ταυτόχρονα;

Το καλύτερο από όλα θα είναι από το ξεκίνημα να θηλάζονται ταυτόχρονα και τα δύο βρέφη. Σκεφθείτε τον δεσμό που αναπτύσσει αυτή η υπέροχη τριάδα! Για αρκετές μητέρες όμως αυτό μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο. Ειδικά για εκείνες που δεν έχουν έναν ακόμη άνθρωπο στο σπίτι. Τα βρέφη αμέσως μετά τον θηλασμό είναι αναγκαίο να χωνέψουν, κρατώντας τα όρθια στην αγκαλιά. Μια μαμά που είναι μόνη της στο σπίτι, πιθανόν να μην μπορέσει να το κάνει αυτό. Αν πάλι υπάρχει βοήθεια, τότε ο ταυτόχρονος θηλασμός των βρεφών είναι ό,τι καλύτερο. Τα βρέφη δεν θα έχουν τις ίδιες συνήθειες στον τρόπο που θηλάζουν και γι’ αυτό στην αρχή, η βοήθεια από έναν σύμβουλο θηλασμού μπορεί να λύσει πολλά προβλήματα. Τέλος, όταν η μητέρα θηλάζει ταυτόχρονα και τα δύο μωρά της, αφιερώνει κάθε ένα στήθος στο κάθε ένα μωρό. Δεν τα αλλάζει δηλαδή όπως θα έκανε αν είχε ένα μωρό.

Tips για τον θηλασμό των διδύμων:

-Στα καταστήματα με βρεφικά είδη θα βρείτε το ειδικό μαξιλάρι για τον θηλασμό των διδύμων. Μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει αφού όσο θα μεγαλώνουν και θα… βαραίνουν, θα είναι και πιο δύσκολο να τα κρατάτε ταυτόχρονα και τα δύο!

-Φτιάξτε σωστά τον χώρο όπου θηλάζετε. Φροντίστε ώστε δίπλα σας να υπάρχουν όλα τα απαραίτητα. Νερό για εσάς, κάποιο σνακ, ή ό,τι άλλο χρειάζεστε εκείνη τη στιγμή αφού με δυο μωρά στην αγκαλιά δεν είναι εύκολο να κάνετε πολλές κινήσεις.

-Μην διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθεια των φιλικών και συγγενικών σας προσώπων. Οι φίλοι και η οικογένεια δεν είναι μόνο για να επισκέπτονται το σπίτι και να χαζεύουν τα υπέροχα διδυμάκια σας. Η καθημερινότητα με δύο νεογέννητα είναι μαγική αλλά και πολύ δύσκολη. Ζητήστε τους να σας βοηθήσουν χωρίς ντροπές και εγωισμούς.

Πηγή:thilasmos.gr & https://babyradio.gr/goneis/tips-ke-simvoules-gia-ton-thilasmo-ton-didimon/