TrikalaView
Advertisement
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
TrikalaView
Home Διατροφή

Τι προσφέρουν στην υγεία οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση

Μαΐ 10, 2024
in Διατροφή
Τι προσφέρουν στην υγεία οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση
Share on FacebookShare on Twitter

Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση καταναλώνονται εδώ και αιώνες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τον τελευταίο καιρό έχουν γίνει… trendy. Τι ακριβώς είναι τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση; Είναι καλά για την υγεία μας;

Τι είναι τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση

Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση παράγονται και καταναλώνονται από την αρχή του πολιτισμού. Οι πρόγονοί μας ζύμωσαν το γάλα, το κρέας και τα λαχανικά, για να τα διατηρούν για μεγάλες χρονικές περιόδους.

Χιλιάδες διαφορετικά είδη τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση καταναλώνονται σε όλον τον κόσμο, αποτελώντας το 5-40% της ανθρώπινης διατροφής. Πολλές περιοχές έχουν τα δικά τους παραδοσιακά τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως γιαούρτι, τυριά, ψωμί με προζύμι, σάλτσα σόγιας, σάλτσα ψαριού ή ποτά όπως κεφίρ (γάλα που έχει υποστεί ζύμωση), κομπούχα (τσάι που έχει υποστεί ζύμωση), μπύρα και κρασί. Παραδείγματα άλλων περιλαμβάνουν το miso (σόγια που έχει υποστεί ζύμωση) από την Ιαπωνία, το kimchi (πικάντικο λάχανο που έχει υποστεί ζύμωση) από τη Νότια Κορέα, το ξινολάχανο (λάχανο που έχει υποστεί ζύμωση) από τη Γερμανία ή το Surströmming (ρέγκα που έχει υποστεί ζύμωση) από τη Σουηδία.

Με τις σύγχρονες μεθόδους συντήρησης τροφίμων, μειώνεται η ανάγκη ζύμωσης με αποκλειστικό σκοπό τη συντήρηση. Επίσης, λόγω των αλλαγών στη διατροφική κουλτούρα, οι παραδόσεις ζύμωσης τροφίμων μειώθηκαν σε πολλές κοινότητες. Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό, τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση έχουν ανακτήσει τη δημοτικότητά τους, εν μέρει λόγω των συναρπαστικών γεύσεων και υφών τους και εν μέρει λόγω των ευεργετικών τους επιδράσεων στην υγεία.

Πώς παρασκευάζονται τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση

Η ζύμωση είναι μια φυσική διαδικασία όπου μικροοργανισμοί (βακτήρια ή μύκητες) χρησιμοποιούν την τροφή ως “υπόστρωμα” για να αναπτυχθούν, μετατρέποντας έτσι ορισμένα από τα πλούσια σε ενέργεια θρεπτικά συστατικά, όπως υδατάνθρακες, σε υποπροϊόντα, όπως αλκοόλες ή οργανικά οξέα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ζύμωση λαμβάνει χώρα λόγω φυσικών μικροοργανισμών, όπως στο ξινολάχανο, όπου πρέπει απλώς να τους παρέχουμε καλές συνθήκες ανάπτυξης. Σε άλλες, καλλιέργειες μικροοργανισμών προστίθενται τεχνητά για να ξεκινήσει η διαδικασία ζύμωσης, όπως όταν φτιάχνουμε γιαούρτι ή ψωμί.

Η διαδικασία της ζύμωσης δίνει στα τρόφιμα μοναδικές γεύσεις και υφές. Η ζύμωση του γάλακτος με βακτήρια γαλακτικού οξέος παράγει τροφές όπως το γιαούρτι. Το ξινολάχανο και το kimchi παρασκευάζονται με ζύμωση λάχανου χρησιμοποιώντας βακτήρια και προσθήκη μπαχαρικών ή καρυκευμάτων. Αυτό μετατρέπει το λάχανο σε ένα εντελώς νέο φαγητό που μπορεί να διαρκέσει για μήνες, με πιο απαλή υφή και πικάντικη γεύση. Τουλάχιστον 6 μήνες μικροβιακής εργασίας μετατρέπουν τη σόγια σε miso, μια πηχτή πάστα, που χρησιμοποιείται σε αλμυρά πιάτα.

Fermented-Vegetables

Ποια είναι τα οφέλη για την υγεία των τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση

Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση θα μπορούσαν να προσφέρουν οφέλη για την υγεία πέρα από τη βασική διατροφή. Οι επιστήμονες εξακολουθούν να διερευνούν το πώς ακριβώς επηρεάζουν το σώμα και την υγεία μας. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων. Η κατανάλωση γιαουρτιού συνδέεται επίσης με ένα υγιές σωματικό βάρος και την προστασία από τον διαβήτη τύπου 2.

Η ζύμωση μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα και την πεπτικότητα της πρωτεΐνης, να αυξήσει την περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σε βιταμίνη C και να αυξήσει τη βιοδιαθεσιμότητα μετάλλων, όπως ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος.

Μερικοί μπορεί επίσης να βρουν τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση πιο εύκολα στην πέψη. Για παράδειγμα, το ψωμί που έχει υποστεί ζύμωση μπορεί να είναι πιο εύπεπτο για άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Επίσης, όσοι έχουν προβλήματα με την πέψη της λακτόζης μπορούν να ανεχθούν καλά το γιαούρτι, καθώς τα βακτήρια που χρησιμοποιούνται βοηθούν στην ευκολότερη πέψη της λακτόζης.

Ορισμένα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση περιέχουν ζωντανούς μικροοργανισμούς, μερικοί από τους οποίους είναι προβιοτικοί (για παράδειγμα πολλά γιαούρτια), που μπορεί να προάγουν την υγεία του εντέρου. Ο αριθμός των ζωντανών μικροοργανισμών στο έντερο αυξάνεται, όταν τρώμε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, κάτι που μπορεί να είναι ευεργετικό. Αυτός είναι ένας αναδυόμενος τομέας έρευνας, ο οποίος χρειάζεται περισσότερα επιστημονικά στοιχεία.

Kimchi

Είναι ασφαλή τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση;

Τα τρόφιμα που κυκλοφορούν στην Ευρώπη πρέπει να είναι νομικά ασφαλή για κατανάλωση. Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση με ωφέλιμους μικροοργανισμούς, για παράδειγμα λακτοβάκιλο (lactobacillus), είναι ασφαλή για κατανάλωση. Η διαδικασία ζύμωσης μπορεί μάλιστα να ενισχύσει την ασφάλεια των τροφίμων, μειώνοντας την ανάπτυξη επιβλαβών μικροοργανισμών. Όμως, όπως συμβαίνει με όλα τα τρόφιμα, μπορεί να προκληθεί ασθένεια εάν οι βλαβεροί μικροοργανισμοί μολύνουν τα τρόφιμα, για παράδειγμα λόγω κακής υγιεινής ή λανθασμένης αποθήκευσης.

Όταν κάνετε ζύμωση στο σπίτι, είναι σημαντικό να ακολουθείτε βασικούς κανόνες υγιεινής των τροφίμων (ξέπλυμα προϊόντων, πλύσιμο χεριών, χρήση καθαρών σκευών, δοχείων και επιφανειών). Θα πρέπει πάντα να ακολουθούνται δοκιμασμένες συνταγές, καθώς οι αναλογίες συστατικών έχουν βελτιστοποιηθεί, ώστε να επιτυγχάνονται τα σωστά επίπεδα οξύτητας για μεγιστοποίηση της ασφάλειας.

Πρέπει να καταναλώνουμε τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση;

Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση αποτελούν μέρος της ανθρώπινης διατροφής εδώ και αιώνες και επηρεάζουν θετικά την υγεία με πολλούς τρόπους. Ωστόσο, επί του παρόντος, δεν συνιστώνται ως συγκεκριμένη κατηγορία τροφίμων στους οδηγούς τροφίμων σε όλον τον κόσμο. Υπάρχουν προτάσεις ότι αυτά τα τρόφιμα θα πρέπει να περιλαμβάνονται σε μελλοντικές αναθεωρήσεις των οδηγών τροφίμων.

Αν δεν έχετε δοκιμάσει τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση στο παρελθόν, μπορείτε να ξεκινήσετε βάζοντας γιαούρτι σε smoothies, τρώγωντας μια σούπα miso για μεσημεριανό γεύμα ή μια μερίδα ξινολάχανο μαζί με το δείπνο σας, τσιμπολογώντας φρυγανισμένο ψωμί με προζύμι με τυρί ή πίνοντας ένα δροσιστικό κεφίρ.

Η κατανάλωση τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση μπορεί να προσθέσει διαφορετικές και ικανοποιητικές γεύσεις και υφές στη διατροφή σας.

Πηγή: eufic.org

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

πηγή :https://www.giatros-in.gr/ti-prosferoyn-stin-ygeia-oi-trofes-poy-echoyn-ypostei-zymosi/

ShareTweetShare
Goodys

Related Posts

Οι 15 τροφές με το περισσότερο κάλιο – Πώς υποστηρίζουν την υγεία σας
Διατροφή

Η Νο1 διατροφή για την πρόληψη της οστεοπόρωσης – Ποιες τροφές διατηρούν τα οστά υγιή χωρίς φάρμακα

Απρ 30, 2025
«Είμαι ειδικός στην απώλεια βάρους – Η αλλαγή στο πρωινό για να χάνετε 2 κιλά τον μήνα»
Διατροφή

«Είμαι ειδικός στην απώλεια βάρους – Η αλλαγή στο πρωινό για να χάνετε 2 κιλά τον μήνα»

Απρ 29, 2025
Ο «χυμός του πολεμιστή» που καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα και ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση
Διατροφή

Ο «χυμός του πολεμιστή» που καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα και ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση

Απρ 28, 2025
Τι προσφέρουν στην υγεία μόλις 30 γραμμάρια αμύγδαλα καθημερινά
Διατροφή

Τι προσφέρουν στην υγεία μόλις 30 γραμμάρια αμύγδαλα καθημερινά

Απρ 27, 2025
3 σούπερ-υγιεινά και θρεπτικά φρούτα για να ενσωματώσετε στην καθημερινή σας διατροφή
Διατροφή

3 σούπερ-υγιεινά και θρεπτικά φρούτα για να ενσωματώσετε στην καθημερινή σας διατροφή

Απρ 26, 2025
Μαγνήσιο: Η καλύτερη ώρα για να πάρετε το συμπλήρωμα και τι να προσέξετε
Διατροφή

Μαγνήσιο: Η καλύτερη ώρα για να πάρετε το συμπλήρωμα και τι να προσέξετε

Απρ 25, 2025
Next Post
Πηλός εν δράσει… στο ΚΔΑΠ ΟΜΟΝΟΙΑ του Δήμου Τρικκαίων

Πηλός εν δράσει… στο ΚΔΑΠ ΟΜΟΝΟΙΑ του Δήμου Τρικκαίων

Δεύτερο σεμινάριο για τα μέλη της Δημοτικής Φιλαρμονικής Τρικάλων

Δεύτερο σεμινάριο για τα μέλη της Δημοτικής Φιλαρμονικής Τρικάλων

Χάρης Βαρθακούρης – Γιάννης Βαρδής στο Πνευματικό Κέντρο Δ. Τρικκαίων

Χάρης Βαρθακούρης - Γιάννης Βαρδής στο Πνευματικό Κέντρο Δ. Τρικκαίων

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Facebook Twitter Instagram

Facebook

Facebook

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΕΔΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΤΚ 42100,  ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ: ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Α.Φ.Μ: 100286824
Δ.Ο.Υ.: ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΣΩΤΗΡΑ,  ΤΚ 42100, ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945436929
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ)
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΣΥΝΤΑΞΗ)
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΝΟΜΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΤΣΑΓΓΑΡΑΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ (trikalaview.gr)

Μελος του eMedia Αριθμός Μητρώου: 13797

Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 για την Αντιμετώπιση Παράνομου Περιεχομένου
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

Αριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.242752

 

 

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd