Ένας ειδικός σε θέματα διατροφής εξηγεί τη σειρά που πρέπει να ακολουθήσετε για να αποφύγετε την αύξηση του βάρους.
Η σειρά των παραγόντων δεν μεταβάλλει το προϊόν; Όχι πάντα, αλλά όταν πρόκειται για φαγητό, το τι τρώμε πριν και μετά είναι σημαντικό. Επηρεάζει σημαντικά ζητήματα όπως ο κορεσμός και, συνεπώς, οι αλλαγές στο βάρος με την πάροδο του χρόνου.
Αλλά αυτή η σειρά συχνά αλλάζει. Για παράδειγμα, σε πολλές περιπτώσεις το πρώτο πράγμα που τρώμε είναι ένα καλό κομμάτι ψωμί επειδή τρώμε σε ένα μέρος με καθορισμένο μενού και καθυστερούν να μας φέρουν το πρώτο πιάτο, ή επειδή έχουμε όρεξη για ένα σνακ ενώ ετοιμάζουμε το γεύμα, ή επειδή αποδεικνύεται ότι έχουμε πάει να αγοράσουμε ψωμί και στο δρόμο έχουμε φάει σχεδόν μισή φρατζόλα. Αυτή η απλή χειρονομία μπορεί να επηρεάσει τη συνολική ποσότητα φαγητού που καταναλώνουμε.
Επιπτώσεις της κατανάλωσης υδατανθράκων πρώτα
Η σειρά με την οποία καταναλώνεται το φαγητό επηρεάζει το αίσθημα κορεσμού που λαμβάνετε από αυτό. Αν πεινάμε αμέσως μετά την ολοκλήρωση ενός γεύματος, θα καταλήξουμε να τρώμε περισσότερο και τελικά να παίρνουμε βάρος. Αντίθετα, αν καταφέρουμε να χορτάσουμε με μόνιμο τρόπο, θα ελέγξουμε την όρεξή μας, θα τρώμε λιγότερο και θα καταφέρουμε να χάσουμε βάρος ή να διατηρήσουμε το βάρος μας, ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός.
Ο Edwin Fernández Cruz, συντονιστής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Ακριβείας στις Διατροφικές Μελέτες και τη Διατροφική Επιδημιολογία στο UNIR, εξηγεί στο CuídatePlus ότι ο λεγόμενος κύκλος πείνας και κορεσμού «επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως η υφή της τροφής, η ποσότητα των μακροθρεπτικών συστατικών που έχει, η ποσότητα του νερού, η ποσότητα των φυτικών ινών…». Όλα ξεκινούν όταν βάζουμε το φαγητό στο στόμα μας. «Εκείνη τη στιγμή αρχίζει να συνδέεται ένα γρανάζι που θα ρυθμίσει και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών στο γαστρεντερικό σύστημα».
Φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και λιπαρά για την προώθηση του κορεσμού
Για να αποφύγετε την ταχεία επανεμφάνιση της πείνας, η Fernández Cruz προτείνει καταρχήν την κατανάλωση «των διαφόρων τύπων θρεπτικών συστατικών που συμβάλλουν στη ρύθμιση της ποσότητας γλυκόζης στο αίμα». Σε αυτά περιλαμβάνονται οι φυτικές ίνες, οι οποίες υπάρχουν μεταξύ άλλων στα δημητριακά ολικής άλεσης, στα όσπρια, στα φρούτα και στα λαχανικά. «Η ενσωμάτωση φακής, σαλάτας ή οποιουδήποτε είδους μαγειρεμένου λαχανικού σε πρώτη φάση σημαίνει ότι το στομάχι αρχίζει να επεξεργάζεται αυτές τις ενώσεις της τροφής και δεν απελευθερώνει τόσο γρήγορα τα συστατικά που μπορούν να παρέχουν στον οργανισμό ενέργεια».
ΠΗΓΗ: www.healthstat.gr
πηγή :https://www.giatros-in.gr/ti-na-fao-prota-seira-ton-trofimon-simasia-epireazei-to-somatiko-varos/