Τι λάθος κάνετε και μολύνονται ή χαλάνε οι τροφές στο ψυγείο

Η γνώση του πώς να αποθηκεύετε σωστά τα τρόφιμα στο ψυγείο μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των απορριμμάτων, στη διατήρηση της θρεπτικής αξίας και στην πρόληψη της διασταυρούμενης μόλυνσης.

Σε αυτόν τον οδηγό, θα δείτε πώς να οργανώσετε σωστά το ψυγείο σας, για να μεγιστοποιήσετε την ασφάλεια και την «μακροζωία» των τροφίμων.

Γιατί είναι σημαντική η σωστή αποθήκευση τροφίμων στο ψυγείο

Η σωστή αποθήκευση των τροφίμων στο ψυγείο βοηθά να:

  • Διατηρήσετε τη φρεσκάδα, επιβραδύνοντας την ανάπτυξη βακτηρίων.
  • Αποτρέψετε τις τροφιμογενείς ασθένειες, ελαχιστοποιώντας τη διασταυρούμενη μόλυνση.
  • Μειώσετε τη σπατάλη τροφίμων, διατηρώντας τα αντικείμενα οργανωμένα και εύκολα προσβάσιμα.
  • Βελτιστοποιήσετε την ενεργειακή απόδοση, επιτρέποντας στον αέρα να κυκλοφορεί σωστά.

Οι διαφορετικές ζώνες ψυγείου έχουν διαφορετικά επίπεδα θερμοκρασίας, γεγονός που καθιστά ζωτικής σημασίας την τοποθέτηση των τροφίμων στο σωστό σημείο για τη διατήρηση της ποιότητας και της ασφάλειας.

Οργάνωση ψυγείου: Τι πάει πού

Κάθε ράφι και διαμέρισμα στο ψυγείο εξυπηρετεί έναν συγκεκριμένο σκοπό. Δείτε πώς μπορείτε να αποθηκεύσετε αποτελεσματικά διαφορετικούς τύπους τροφίμων:

Τμήμα ψυγείου Καλύτερο για Συμβουλές αποθήκευσης
Πάνω ράφια Έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα (υπολείμματα, ποτά, γαλακτοκομικά) Αποθηκεύστε τα αντικείμενα σε αεροστεγή δοχεία για να διατηρήσετε τη φρεσκάδα
Μεσαία ράφια Γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυρί) Κρατήστε το γάλα στο πίσω μέρος για να αποφύγετε αλλαγές θερμοκρασίας
Κάτω Ράφια Ωμά κρέατα, πουλερικά, θαλασσινά Χρησιμοποιήστε σφραγισμένα δοχεία ή δίσκους για την αποφυγή διαρροής υγρών
Συρτάρια Φρούτα και λαχανικά Διαχωρίστε τα φρούτα και τα λαχανικά για να αποτρέψετε την ωρίμανση λόγω αερίων
Πόρτα Καρυκεύματα, χυμοί, βούτυρο Αποφύγετε την αποθήκευση ευπαθών προϊόντων εδώ λόγω διακυμάνσεων της θερμοκρασίας

Συμβουλές για την αποθήκευση συγκεκριμένων ειδών διατροφής

Διαφορετικοί τύποι τροφίμων απαιτούν συγκεκριμένες τεχνικές αποθήκευσης, για να εξασφαλιστεί η μέγιστη φρεσκάδα και μακροζωία.

Γαλακτοκομικά προϊόντα

 

 

Φρούτα και λαχανικά

Ωμό κρέας και θαλασσινά

Αποφάγια

Αυγά

Καρυκεύματα και ποτά

Τα «πρέπει» και τα «απαγορεύεται» κατά την αποθήκευση τροφών στο ψυγείο

Ακολουθώντας μερικές απλές οδηγίες μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της ποιότητας των τροφίμων και της οργάνωσης του ψυγείου.

Πρέπει να:

Απαγορεύεται να:

Πόσο καιρό διατηρούνται τα τρόφιμα στο ψυγείο;

Σύνοψη

Η γνώση του πώς να αποθηκεύετε σωστά τα τρόφιμα στο ψυγείο μπορεί να βελτιώσει την ασφάλειά τους, να παρατείνει τη διάρκεια ζωής τους και να βελτιώσει τη συνολική οργάνωση της κουζίνας. Ακολουθώντας τις βέλτιστες πρακτικές —όπως η αποθήκευση τροφίμων σε καθορισμένες ζώνες, η διατήρηση της σωστής θερμοκρασίας του ψυγείου και η χρήση αεροστεγών δοχείων— μπορείτε να διατηρήσετε το φαγητό σας πιο φρέσκο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ελαχιστοποιώντας τα απορρίμματα.

Πηγές: realsimple.com, highspeedtraining.co.uk, marthastewart.com

πηγή :https://www.giatros-in.gr/ti-lathos-kanete-kai-molynontai-i-xalane-oi-trofes-sto-psygeio/