Τι αλλάζει από Μάρτιο για παλαιούς συνταξιούχους που εργάζονται ή αυτοαπασχολούνται-Η Ρούλα Τζάνη, υπεύθυνη Γραφείου Συνταξιοδοτικών Θεμάτων στα Τρίκαλα μας ενημερώνει

Έρχονται αλλαγές στις συντάξεις όλων όσων εργάζονται ή αυτοαπασχολούνται από τις 13/5/2016 Ν. 4387/2016 (Νόμος Κατρούγκαλου) και βαριά πρόστιμα από 1 Μαρτίου. Η Ρούλα Τζάνη, υπεύθυνη Γραφείου Συνταξιοδοτικών Θεμάτων στα Τρίκαλα μας ενημερώνει.

Ειδικότερα η κ. Τζάνη αναφέρει τα ακόλουθα:

Επειδή δεν φτάνει η ενημέρωση σε όλους και με αφορμή την περικοπή των συντάξεων σε όλους όσοι εργάζονται ή αυτοαπασχολούνται από τις 13/5/2016 Ν. 4387/2016 (Νόμος Κατρούγκαλου), θέλω να σας επισημάνω τα εξής πρωτού βρεθείτε προ τετελεσμένου γεγονότος, διότι από 1/3/2022 αρχίζουν τα βαριά πρόστιμα. Ας δούμε λοιπόν τί ισχύει και τί αλλάζει από την Τρίτη, 1η Μαρτίου 2022.

Βασική υποχρέωση όλων όσοι εργάζονται ή αυτοαπασχολούνται σήμερα είναι να μεταβούν στις κατά τόπους υπηρεσίες ΕΦΚΑ ή Εκκαθάρισης Συντάξεων και να δηλώσουν την απασχόλησή τους. Ο Νόμος 4387/2016 όριζε την περικοπή συντάξεων, κύριας κι επικουρικής κατά 60% και με τροποποίηση του Νόμου, από 1/3/2020 η μείωση θα ήταν 30%. Αυτό θα γινόταν με νεότερη τροποποίηση του Νόμου από 1/3/2021, αλλά λόγω του ότι δεν υπήρχε ηλεκτρονική εφαρμογή για να εφαρμοστεί, δόθηκε νέα παράταση και η εφαρμογή των περικοπών θα ξεκινήσει από 1 Μαρτίου 2022 (παρότι δεν υπάρχει ακόμη εφαρμογή έτοιμη). Τον Ιούλιο 2021 με υπουργική απόφαση, ορίζεται ότι παρόλο που αρκετοί συνταξιούχοι έσπευσαν να δηλώσουν την εργασία τους, θα πρέπει  εκ νέου να σπεύσουν στις καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες εκκαθάρισης συντάξεων, να δηλώσουν την απασχόλησή τους μέχρι την ενεργοποίηση μίας ηλεκτρονικής εφαρμογής που προβλέπεται να δημιουργηθεί.

Όσοι συνταξιούχοι δεν δηλώσουν την απασχόλησή τους λόγω παράλειψης ή μη συμμόρφωσης στο Νόμο, θα επιβάλλεται πρόστιμο 12 μηνιαίων κύριων και επικουρικών συντάξεων. Εφόσον επιβληθεί το πρόστιμο, προβλέπεται αποπληρωμή με παρακράτηση του ¼ της μηνιαίας κύριας σύνταξης, ενώ για την επικουρική θα γίνει συμψηφισμός με τις δικαιούμενες επικουρικές. Αυτή δε η υποχρέωση γνωστοποίησης, το τονίζω ξανά, είναι ανεξάρτητη προηγούμενης δήλωσης-γνωστοποίησης της απασχόλησης και δυστυχώς οι συνταξιούχοι δεν το γνωρίζουν. Θεωρώ ότι είναι αναγκαία η παράταση όσο και η ενημέρωση των απασχολούμενων συνταξιούχων και των συνταξιούχων που θα εργαστούν στο μέλλον, διότι απομένει για την εφαρμογή μόλις μία ημέρα. Η περικοπή της σύνταξης, να τονίσω, ότι δεν αφορά τους αγρότες οι οποίοι λαμβάνουν σύνταξη και συνεχίζουν την αγροτική δραστηριότητα ή την δραστηριότητα η οποία υπάγεται στην ασφάλιση του ΟΓΑ, μέχρι 31/12/2024.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ είναι να έχει δηλωθεί κατά την υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότηση ότι θα συνεχίσουν την αγροτική εκμετάλλευση στο κατάλληλο πεδίο της ηλεκτρονικής αίτησης στον ΕΦΚΑ-ΑΤΛΑΣ. Επίσης, να τονίσω ότι για όσους φύγουν από τη ζωή μελλοντικά τα πρόστιμα επιβάλλονται στους νόμιμους κληρονόμους. Έχουμε δει άπειρα παραδείγματα παιδιά κι εγγόνια να πληρώνουν αχρεώστητα καταβληθέντα ποσά θανόντων γονέων και παππούδων. Εάν υπάρξει νεότερη ενημέρωση από το υπουργείο ή παράταση, θα ενημερωθείτε.

Για περισσότερες πληροφορίες: Γραφείο Ρούλας Τζάνη και Συνεργάτες στα Τρίκαλα στην οδό Πτολεμαίου 5 (τηλ. 2431077050 & 31616).