Πρόκειται για μια επιπλοκή κάποιας διαταραχής της θυρεοειδικής λειτουργίας και συγκεκριμένα αυτοάνοσης βλάβης του θυρεοειδούς. Λέγοντας αυτοάνοσο νόσημα εννοούμε ότι ο οργανισμός θεωρεί κάποιο ιστό του ή όργανό του σαν ξένο προς αυτόν σώμα και προσπαθεί να αντιδράσει καταστρέφοντάς το.
Μπορεί να εμφανισθεί σε κάθε περίπτωση αυτοάνοσης θυρεοειδοπάθειας δηλαδή είτε σε αυτοάνοσης αιτιολογίας υπερθυρεοειδισμό (ν. Graves’ ) είτε σε αυτοάνοσης αιτιολογίας υποθυρεοειδισμό (ν. Hashimoto’s). Η προσβολή των οφθαλμών μπορεί να είναι είτε ετερόπλευρη είτε αμφοτερόπλευρη. Οι γυναίκες εμφανίζουν συχνότερα αυτή την επιπλοκή από τους άντρες σε αναλογία 1 : 3 – 6 φορές. Η ηλικία εμφάνισης είναι για τους άντρες μεταξύ 40 – 45 ετών και 60 – 65 ετών και για τις γυναίκες μεταξύ 45 – 50 ετών και 65 – 70 ετών. Συχνότερη είναι η εμφάνιση στους καπνιστές.
Τα σημεία και τα συμπτώματα της θυρεοειδικής οφθαλμοπάθειας είναι:
- Αυτόματο οπισθοβολβικό άλγος
- Άλγος κατά την κίνηση των οφθαλμών
- Ερύθημα βλεφάρων
- Υπεραιμία επιπεφυκότα
- Εκχύμωση
- Διόγκωση εγκανθίδας
- Οίδημα βλεφάρων
Η εκτίμηση της βαρύτητας και της σοβαρότητας της οφθαλμοπάθειας κατατάσσεται σε κατηγορίες όπως φαίνεται στη σχετική εικόνα.
Το 1998 στο 4th European Congress of Endocrinology στη Sevilla, Spain, η ομάδα μας ανακοίνωσε μια πρωτοποριακή μέθοδο θεραπείας της θυρεοειδικής οφθαλμοπάθειας. Η θεραπεία περιλαμβάνει ενδοφλέβια χορήγηση μεθυλπρεδνιζολόνης σε ειδικούς χρόνους για 3 συνεχόμενες ημέρες για 3 μήνες. Τα αποτελέσματα είναι άριστα εφ΄όσον αρχίσει σχετικά έγκαιρα πριν δηλαδή την εμφάνιση της οπισθοβολβικής ίνωσης.
Σε αποτυχία της θεραπείας αυτής συνιστάται η χειρουργική επέμβαση.
Δημήτρης Τηλεμ. Καραλής
Ενδοκρινολόγος MD, MSc, PhD