Θερίζουν οι εποχιακές ιώσεις-Οι σχολικές τάξεις έχουν αποδεκατιστεί από μαθητές

 

Θερίζει η γρίπη αυτή την περίοδο. Μπορεί όλο το προηγούμενο διάστημα να υπήρξε ήπιο από άποψης ιώσεων, όπως παραδέχονται οι γιατροί, εντούτοις το τελευταίο διάστημα η γρίπη βρίσκεται σε έξαρση.Ενδεικτικό είναι ότι πολλές σχολικές τάξεις έχουν αποδεκατιστεί από μαθητές καθώς πολλά παιδιά απουσιάζουν λόγω έξαρσης των εποχιακών ιώσεων και του μεγάλου αριθμού απουσιών μαθητών και εκπαιδευτικών από τα σχολεία. Μάλιστα, ο μεγάλος αριθµός απουσιών µαθητών και εκπαιδευτικών από τα σχολεία λόγω της γρίπης οδήγησε τις υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας να στείλουν σε όλες τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης οδηγίες για τον αντιγριπικό εµβολιασµό και την πρόληψη εξάπλωσης της εποχικής γρίπης.

Οδηγίες

Οδηγίες προς τις σχολικές μονάδες, για την πρόληψη της εξάπλωσης της εποχικής γρίπης απέστειλε το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Συγκεκριμένα συστήνονται τα εξής:

  1. Παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης αναμένουν, σε χώρο όπου δε θα έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα, μέχρι να τα παραλάβουν οι γονείς ή οι κηδεμόνες τους, οι οποίοι θα πρέπει να ειδοποιούνται αμέσως.
  2. Συστήνεται για την αποφυγή της εξάπλωσης της εποχικής γρίπης να τηρούνται οι κανόνες ατομικής υγιεινής, όπως:
  1. Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα. Τακτικό πλύσιμο των χεριών των παιδιών και των εργαζομένων με υγρό σαπούνι και νερό ή εναλλακτικά να χρησιμοποιείται αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη.

9 συμβουλές για να προφυλάξετε το παιδί σας από τη γρίπη

* Προσπαθήστε να μην πηγαίνετε το παιδί σας σε κλειστούς χώρους με πολύ κόσμο όπως σε σουπερμάρκετ, σε εστιατόρια, σε θέατρα, σε παιδότοπους ή σε παιδικά πάρτι με πολλά παιδάκια.

* Αν το παιδί σας δεν νιώθει καλά ή έχει βήχα κρατήστε το στο σπίτι και μην το αφήσετε να πάει παιδικό σταθμό ή σχολείο.

* Κρατήστε το μακριά από ενήλικο ή παιδί που έχει ρινική καταρροή, φτερνίσματα ή βήχα.

* Αποτρέψτε το παιδί σας να παίξει με τα παιχνίδια ενός άρρωστου παιδιού.

*Μάθετε το παιδί σας να καλύπτει το στόμα και τη μύτη του με τα χέρια όταν βήχει ή φτερνίζεται και εν συνεχεία να τα πλένει σχολαστικά. Ετσι δεν θα κινδυνεύσουν να κολλήσουν άλλα παιδάκια που μπορεί να βρίσκονται πλάι του.

* Να πλένετε καλά τα χέρια σας προτού ακουμπήσετε το μωρό σας ή το παιδί σας, καθώς και προτού ακουμπήσετε τα παιχνίδια, τα ρούχα ή το φαγητό του. Μπορεί να του μεταδώσετε μικρόβια που μεταφέρετε. Μάθετε και στο παιδί σας να πλένει συχνά τα χέρια και τη μύτη του.

* Μάθετε στο παιδί σας να τρώει σωστά. Να αποφεύγει το έτοιμο φαγητό και αυτό που μπορεί να βρει στην καντίνα του σχολείου. Εκεί τα τρόφιμα δεν φυλάσσονται σωστά και μπορεί να έχουν σκονιστεί. Το καλύτερο είναι να παίρνει σάντουιτς και φρούτο από το σπίτι. Επίσης να τρώει πολλά λαχανικά, φρέσκα φρούτα, να πίνει φρέσκους χυμούς (όχι του εμπορίου) και 2-3 ποτήρια γάλα την ημέρα.

* Να ντύνετε το παιδί σας σωστά. Ούτε πολύ βαριά όταν δεν είναι απαραίτητο ούτε ελαφρά όταν κάνει κρύο.

* Να ανοίγετε τα παράθυρα του σπιτιού για να αερίζεται ο χώρος.

Στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ

H εποχική γρίπη βρίσκεται σε αυξημένη δραστηριότητα στη χώρα μας, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), το οποίο τονίζει τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως τον καλύτερο τρόπο προφύλαξης από τη γρίπη.  Όπως αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ, με βάση τα δεδομένα των τελευταίων περιόδων εποχικής γρίπης στη χώρα μας, φαίνεται ότι η επιδημιολογία του νοσήματος, μετά την πανδημία του 2009, έχει πλέον αποκτήσει τα χαρακτηριστικά της συνήθους εποχικής έξαρσης. Η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης αρχίζει να αυξάνεται τον Ιανουάριο και η κορύφωση της συμβαίνει κατά τους μήνες Φεβρουάριο-Μάρτιο.

Όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, έτσι και στην Ελλάδα, η γρίπη που «κυκλοφορεί» είναι τύπου Α, με κυρίαρχο το πανδημικό στέλεχος Α(Η1Ν1)pdm09, το οποίο είχε πρωτοεμφανιστεί το 2009 προκαλώντας πανδημία και έκτοτε περιλαμβάνεται στο αντιγριπικό εμβόλιο.

Από τα μέσα Οκτωβρίου 2018 μέχρι και τις 20 Ιανουαρίου 2019, αναφέρθηκαν 65 σοβαρά περιστατικά γρίπης, εκ των οποίων τα 65 χρειάστηκαν εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας.  Πρόκειται για 40 άνδρες και 24 γυναίκες, από 25 έως 90 ετών. Από τους 65, οι 54 ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, αλλά μόνον 9 είχαν εμβολιαστεί κατά της γρίπης. Μέχρι σήμερα, 6 ασθενείς έχουν χάσει τη ζωή τους απο επιπλοκές της εποχικής γρίπης. Ήταν 5 άνδρες και 1 γυναίκα, 49 έως 83 ετών και όλοι ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.