Τέσσερα εκπληκτικά βιβλία γεμάτα συναισθήματα, παιχνίδια και γνώση χαρίζουν όμορφες στιγμές σε μας και τα παιδιά μας

Ο ελέφαντας στη σκιά, Το βιβλίο που τρανταζο-φυσο-κουνιέται, Ζωγραφική… Όλα ξεκινούν με μια τελεία και Στραντ… ένα βιολί για βαλς και ορχήστρα… Τέσσερα νέα εκπληκτικά βιβλία από τις εκδόσεις ΔΙΑΠΛΑΣΗ που απευθύνονται σε παιδιά αλλά κι όσους νιώθουν παιδιά. Είναι μία καλή ευκαιρία να περάσετε όμορφες στιγμές διαβάζοντάς τα με τα παιδιά σας, στιγμές γεμάτες συναισθήματα, παιχνίδια και γνώση… Σας τα παρουσιάζουμε…

Της Βιβής Μαργαρίτη

Ο ελέφαντας στη σκιά: Μία τρυφερή που αγγίζει την καρδιά μικρών και μεγάλων. Ένας θλιμμένος ελέφαντας που όλοι νόμιζαν ότι ήταν κατσούφης, ότι έκρυβε τη λύπη του, ότι προτιμούσε τη σκιά. Τα άλλα ζώα προσπαθούσαν να του φτιάξουν τη διάθεση με παιχνίδια και χορούς και λαχταριστά κεράσματα. Εκείνος όμως είχε ανάγκη από παρηγοριά, κάποιον που να μπορεί να του εμπιστευτεί το μυστικό του… Κάποιον που με το… κλειδί των συναισθημάτων του θα μπορούσε να ξεκλειδώσει την καρδιά του. Έναν φίλο που τον βρήκε στο πρόσωπο του μικρού ποντικού. Ήταν εκείνος που του άνοιξε την καρδιά του, του εκμυστηρεύτηκε τα προβλήματά του και τράβηξε τον ελέφαντα από την… σκιά.

Μια τρυφερή ιστορία της Ναντίν Ρομπέρ που συμπεριλήφθηκε στη λίστα των 100 Εξαιρετικών Εικονογραφημένων Παιδικών Βιβλίων της χρονιάς στη διεθνή έκθεση της Φρανκφούρτης. Δικαίως διότι οι εικονογράφηση δια χειρός Βαλέριο Βιντάλι είναι εξαιρετική και σε κάνει από την πρώτη κιόλας ματιά να θες να διαβάσεις το βιβλίο.

Η Ναντίν Ρομπέρ είναι Καναδή συγγραφέας και εκδότης. Ξεκίνησε σχεδιάζοντας βιντεοπαιχνίδια και σκηνοθετώντας ταινίες κινουμένων σχεδίων. Το πρώτο της παιδικό βιβλίο, Joseph Fipps, πήρε εξαιρετικές κριτικές από το Publishers Weekly. Συνιδρύτρια των εκδόσεων Comme des géants, λάτρευε ανέκαθεν τα εικονογραφημένα παιδικά βιβλία. Έχει σπουδάσει παιδαγωγικά και φιλολογία και ζει στο Μόντρεαλ με την οικογένειά της.

Το βιβλίο που τρανταζο-φυσο-κουνιέται: Μετά το απολαυστικό Βιβλίο που κουνιέται, η ομάδα των Κρίκελ-Κράκελς ξαναχτυπά μ’ ένα καινούργιο διαδραστικό βιβλίο γεμάτο εκπλήξεις και αστείες ιδέες. Οπλιστείτε μόνο με τη φαντασία σας και ζήστε μια τρανταζοφυσοκουνητική εμπειρία για όλη την οικογένεια! Μόλις ανοίξετε αυτό το βιβλίο, ξεκινάει η πλάκα: παρέα με το γουρουνάκι Έγκον θα περάσετε μια πραγματικά συναρπαστική μέρα. Γιατί μπορείτε να συμμετέχετε κι εσείς σε ό,τι κάνει εκείνος. Στο τραμπολίνο, στο μαγεμένο δάσος, στη θάλασσα, ακόμα και στο διάστημα, περιμένουν τον Έγκον κι εσάς φοβερές περιπέτειες.

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 3 ετών και το έχει μεταφράσει στα ελληνικά η Μαρία Σούμπερτ. Πρόκειτα για ένα διαδραστικό βιβλίο με υπέροχη, πολύχρωμη εικονογράφηση. Το σίγουρο είναι ότι θα περάσετε όμορφες στιγμές με τα παιδιά σας. Ένα βιβλίο που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον και θα τα κάνει να γελάσουν πολύ.

Ζωγραφική… Όλα ξεκινούν με μια τελεία: Η Μυρτώ αγαπά τα µουσεία και τις πινακοθήκες. Θέλει να γίνει καλλιτέχνης. Η γιαγιά της της χαρίζει ένα καρό βαλιτσάκι µε σύνεργα ζωγραφικής. Θα τα καταφέρει; Το αγαπηµένο της φουλάρι έχει το µυστικό. Πινέλα, χρώµατα, καµβάδες… συναισθήµατα… όνειρα!  Μια ιστορία για την αγάπη στην Τέχνη που απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας και έχει στόχο να δείξει στους µικρούς αναγνώστες ότι ο καθένας έχει δικαίωµα να εκφραστεί καλλιτεχνικά.

Το βιβλίο έχει γράψει η Νίκη Κάντζου και η εκπληκτική εικονογράφηση είναι της Ναταλίας Καπατσούλια.

Η Μυρτώ αγαπάει τη ζωγραφική και μαθαίνει σε όλα τα παιδιά πως όλα ξεκινούν από μια τελεία κι εξελίσσονται… μαγικά. Η ίδια θα συστήσει στα παιδιά-αναγνώστες τους μεγάλους ζωγράφους και θα τους παρουσιάσει τα έργα τους. Στο δεύτερο µέρος του βιβλίου περιλαµβάνονται δραστηριότητες-παιχνίδια που συνδέουν µε ευχάριστο και δηµιουργικό τρόπο τα παιδιά µε τα έργα σπουδαίων ζωγράφων.

Η Νίκη Κάντζου είναι εκπαιδευτικός στη δηµόσια εκπαίδευση. Έχει κάνει µεταπτυχιακές σπουδές στις Επιστήµες της Αγωγής και είναι εµψυχώτρια εκπαιδευτικών προγραµµάτων σε µουσεία. Έχει γράψει βιβλία για εκπαιδευτικούς και βιβλία τέχνης για παιδιά.

Από τις Εκδόσεις ∆ιάπλαση επίσης κυκλοφορούν: H Αριάδνη στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης (2015), Ariadne in the New Acropolis Museum (2015), Μαθηµατικά τραγουδoαντίθετα (2015) (µε τη Φυλλιώ Νικολούδη) και Ζωγραφική… Όλα ξεκινούν µε µια τελεία! (2020).

Στραντ… ένα βιολί για βαλς και ορχήστρα: Ποιος είναι ο Στραντ; Πώς θα βγουν πάλι νότες από το δοξάρι και τις χορδές ενός βιολιού; Τι σηµαίνει για έναν βιολιστή να παίζει µ’ ένα Στραντιβάριους; Πώς γίνεται κι ακούγονται µελωδίες σ’ ένα σταθµό του µετρό;

Τις απαντήσεις τις δίνει αυτό το βιβλίο των Νίκη Κάντζου και Φυλλιώ Νικολούδη, που µας ταξιδεύει στον µαγικό κόσµο της κλασικής µουσικής, µας παρουσιάζει γνωστούς συνθέτες και µας µαθαίνει για τα µουσικά όργανα συνδυάζοντάς τα µε έργα ζωγραφικής, µέσα από τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες που συνοδεύουν το κείµενο.

Η εικονογράφηση είναι της Ναταλίας Καπατσούλια.

Το δεύτερο μέρος του βιβλίο περιλαμβάνει πληροφορίες για μεγάλους κλασικούς συνθέτες, κουίζ, παιχνίδια, μουσικό γλωσσάρι κ.α.