Ταξίδι ανάμεσα στο μύθο, το θρύλο και την ιστορία… στο θρυλικό Κάστρο του Κόμη Δράκουλα στη Ρουμανία (αποστολή)

Ένα κάστρο μύθος, ένα κάστρο που η φήμη του έχει ταξιδέψει στα πέρατα της γης, ένα πρόσωπο που έχει εμπνεύσει συγγραφείς και σκηνοθέτες… Ο λόγος για το κάστρο Μπραν (Castelul Bran) ή κάστρο του Κόμη Δράκουλα στη Ρουμανία. Το συναντάμε στο χωριό Μπραν, Κομητεία Μπρασόβ,  στην κεντρική Ρουμανία, σε απόσταση 2,5 περίπου ωρών από το Βουκουρέστι κι αποτελεί τουριστική ατραξιόν.

Αποστολή: Βιβή Μαργαρίτη

Ιστορία, μύθος, ίντριγκα και… μαγεία περιβάλει το κάστρο που επισκεφθήκαμε και σας το παρουσιάζουμε. Το κάστρο κατασκευάστηκε τον 13ο αιώνα από το Τευτονικό Τάγμα και σήμερα αποτελεί εθνικό μνημείο της Ρουμανίας. Βρίσκεται στα όρια Τρανσυλβανίας και Βλαχίας. Συχνά αναφέρεται ως το «κάστρο του Κόμη Δράκουλα», αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο Μπραμ Στόκερ αναφερόταν σε αυτό το κάστρο και η σχέση του κάστρου με τον Βλαντ Γ΄ Τσέπες, έμπνευση του μυθιστορήματος, είναι ισχνή.

Εντούτοις, είναι γεγονός ότι η φήμη του κάστρου που σήμερα έχει εξαπλωθεί σε όλη τη γη κι επισκέπτες προσέρχονται κατά χιλιάδες, όλες τις εποχές του χρόνου, για να το δουν από κοντά καθώς λειτουργεί ως μουσείο.

Εντυπώσεις

Είναι ένα κάστρο (μικρό θα το λέγαμε) γοτθικής αρχιτεκτονικής που σε μαγνητίζει, ενώ ο μύθος γύρω από αυτό σε κάνει να νιώθεις τη μαγεία του μέρους. Εντούτοις, εδώ δεν θα βρεις κανένα στοιχείο από όσα έχεις πλάσει στο μυαλό σου με βάση το μύθο. Είναι γεγονός ότι οι επισκέπτες του Κάστρου Bran πρέπει να κάνουν τη διάκριση μεταξύ της ιστορικής πραγματικότητας του Bran και του χαρακτήρα Κόμη Δράκουλα στο μυθιστόρημα του Bram Stoker. Ο Κόμης Δράκουλας υπάρχει μόνο στη φαντασία.

Αξίζει ωστόσο μία επίσκεψη απλά για να νιώσεις έστω τη μαγεία του μύθου και του θρυλικού  Vlad Țepeș που οι ντόπιοι τιμούν ως τοπικό ήρωα λόγω της δράσης του.

Μάθημα ιστορίας…

Ο Βλαντ Γ΄ (ρουμανικά: Vlad Țepeș) γνωστός ως Βλαντ ο Παλουκωτής ή Κόμης Δράκουλας γεννήθηκε το 1431 στην πόλη Σιγκισοάρα (Sighişoara) της Τρανσυλβανίας (η γενέτειρά του είναι γνωστή και με το όνομα Σάσμπουργκ (Schassburg) από την εποχή της Αυστροουγγρικής κυριαρχίας). Καταγόταν από τον ευγενή οίκο του Βασάραβα Α΄, θεμελιωτή του Βλαχικού κράτους, και ήταν γιος του προηγούμενου βοεβόδα Βλαντ Β΄ Ντράκουλ και της πριγκίπισσας Τσένια. Κληρονόμησε τον τίτλο του μέλους του μυστικού Τάγματος του Δράκου (μια οργάνωση η οποία ήθελε να προστατεύσει την Ανατολική Ευρώπη από τους Οθωμανούς) που παραχωρήθηκε στον πατέρα του από τον βασιλέα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Σιγισμόνδο (Sigismund).

Καθώς βρισκόταν ανάμεσα στη χριστιανική Ευρώπη και στα μουσουλμανικά εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η Τρανσυλβανία και η Βλαχία ήταν συχνά σκηνικό αιματηρών μαχών.

Η δράση του Βλαντ Γ΄ εναντίον των Τούρκων έκανε τη φήμη του να εξαπλωθεί. Οι Οθωμανοί αιχμαλώτισαν την οικογένειά του, αφήνοντας όμως τον ίδιο ελεύθερο. Θεωρείται πολύ πιθανό ότι κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας του ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με την πρακτική του «παλουκώματος». Ο Βλαντ από τότε πολεμούσε φανατικά τους Τούρκους και μάλιστα χρησιμοποιούσε τη δική τους τακτική εξόντωσης που ήταν το «παλούκωμα» (μεταξύ άλλων). Μάλιστα τους τρομοκρατούσε τοποθετώντας σε έναν λόφο τα κορμιά των ετοιμοθάνατων. Η Ρουμανία δεν κατακτήθηκε ποτέ από τους εχθρούς. Συνολικά εκτιμάται ότι ο Βλαντ σκότωσε περίπου 80.000 ανθρώπους με διάφορα μέσα.

Ο Βλαντ δολοφονήθηκε πριν από τις 10 Ιανουαρίου 1477. Βιβλία που περιγράφουν τις σκληρές πράξεις του Βλαντ ήταν μεταξύ των πρώτων μπεστ σέλερ στα γερμανόφωνα εδάφη. Στη Ρωσία δημοφιλείς ιστορίες ανέφεραν ότι ο Βλαντ ήταν σε θέση να ενισχύσει την κεντρική κυβέρνηση μόνο με την εφαρμογή βίαιων ποινών και μια παρόμοια άποψη υιοθετήθηκε από τους περισσότερους ρουμάνους ιστορικούς το 19ο αιώνα. Η φήμη του Βλαντ για τη σκληρότητα και το πατρόνυμό του έδωσαν το όνομα του βαμπίρ «Κόμης Δράκουλας» στο μυθιστόρημα Δράκουλας του Μπραμ Στόκερ του 1897.

Τα κάστρα

Εκείνο που αξίζει να σημειώσουμε είναι ότι το συγκεκριμένο θρυλικό και πολυδιαφημισμένο κάστρο Μπραν δεν είναι η πραγματική κατοικία του Βλαντ αλλά φέρεται να ήταν προσωρινό ορμητήριό του για επιδρομές στην Τρανσυλβανία, το ίδιο ισχύει και για το ανακαινισμένο κάστρο Χουνιάντ, όπου θεωρείται ότι φυλακίστηκε για 7 χρόνια, μετά την εκθρόνισή του το 1462. Το απομονωμένο κάστρο Ποϊενάρι, το οποίο βρίσκεται σε μία δύσβατη ορεινή περιοχή της Βλαχίας ήταν η πραγματική κατοικία του και μάλιστα, σύμφωνα με το θρύλο για να το χτίσει αιχμαλώτισε τους κατοίκους μίας γειτονικής εχθρικής πόλης τους οποίους κι ανάγκασε να το κατασκευάσουν.

Ευχαριστούμε το Safe Travel για την όμορφη ταξιδιωτική εμπειρία.