Ταϊβάν: Ο νέος πρόεδρος Λάι Τσινγκ-τε ενάντια στην οργή της Κίνας
Ο Λάι, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές του Σαββάτου, είπε επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της εκστρατείας ότι ήθελε να διατηρήσει το status quo με την Κίνα
Ο νέος εκλεγμένος πρόεδρος της Ταϊβάν, Λάι Τσινγκ-τε, είναι πιθανό να αντιμετωπίσει το πιο δύσκολο έργο του όταν αναλάβει τα καθήκοντά του τον Μάιο και θα πρέπει να αντιμετωπίσει την οργή της Κίνας που τον έχει επανειλημμένα καταγγείλει ως επικίνδυνο σχισματικό.
Ο Λάι, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές του Σαββάτου, είπε επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της εκστρατείας ότι ήθελε να διατηρήσει το status quo με την Κίνα, η οποία ισχυρίζεται ότι η Ταϊβάν είναι δική της, και προσφέρθηκε να μιλήσει με το Πεκίνο.
“Δεν θέλουμε να γίνουμε εχθροί με την Κίνα. Μπορούμε να γίνουμε φίλοι”, είπε ο Λάι, ευρέως γνωστός με το αγγλικό του όνομα Γουίλιαμ, σε τηλεοπτικό σταθμό της Ταϊβάν τον Ιούλιο.
Όμως, κατά την άποψη του Πεκίνου, ο Λάι, 64 ετών, είναι αυτονομιστής και «προβληματιστής» για τα σχόλια που έκανε για πρώτη φορά το 2017 ως πρωθυπουργός ότι είναι «εργάτης» για την επίσημη ανεξαρτησία της Ταϊβάν – μια κόκκινη γραμμή για το Πεκίνο.
Τον επόμενο χρόνο είπε στο κοινοβούλιο ότι ήταν “πρακτικός εργάτης για την ανεξαρτησία της Ταϊβάν”, με αποτέλεσμα η κινεζική εφημερίδα Global Times, να ζητήσει από την Κίνα να εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Λάι και να τον διώξει σύμφωνα με τον νόμο κατά της απόσχισης της Κίνας του 2005.
Σύμφωνα με το σύνταγμα της Ταϊβάν, η Δημοκρατία της Κίνας είναι ένα κυρίαρχο κράτος, μια άποψη που συμμερίζονται όλα τα κύρια πολιτικά κόμματα της Ταϊβάν. Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κίνας κατέφυγε στην Ταϊβάν το 1949 αφού έχασε έναν εμφύλιο πόλεμο από τους κομμουνιστές του Μάο Τσε Τουνγκ, οι οποίοι ίδρυσαν τη Λαϊκή Δημοκρατία.
Αυτό που ανησυχεί το Πεκίνο είναι η ιδέα ότι ο Λάι θα μπορούσε να προσπαθήσει να αλλάξει το status quo κηρύσσοντας την ίδρυση μιας Δημοκρατίας της Ταϊβάν, κάτι που ο Λάι είπε ότι δεν θα το κάνει.
Με πληροφορίες από Reuters