Τα Μαύρα Ρόδα θ’ ανθίζουν για πάντα

Ένα από τα σημαντικότερα κοινωνικά κέντρα της χώρας, η κατάληψη Rosa Nera στα Χανιά δέχτηκε εισβολή τα ξημερώματα του Σαββάτου από την αστυνομία και εκκενώθηκε.

Από τον Ιούνιο του 2004 ο κόσμος που κατέλαβε το κτίριο το ανακήρυξε για πρώτη φορά ελεύθερο χώρο. Από ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο μετατράπηκε σ’ ένα χώρο στέγασης, σ’ ένα κέντρο αγώνων και σε ένα χώρο πολιτιστικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων.

Μια κατάληψη που 16 χρόνια τώρα, πέρα από αγοραία και εξουσιαστικά πλαίσια, έχει στεγάσει συνελεύσεις, συζητήσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, προβολές, συναυλίες, θέατρα και έχει παίξει σημαντικό ρόλο σε κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες. Έχει κοιμίσει και ταΐσει εκατοντάδες κατατρεγμένους ντόπιους και ξένους.

Tο σχέδιο της Κυβέρνησης είναι η μετατροπή της τελευταίας ελεύθερης πλατείας της παλιάς πόλης σε τουριστικό θέρετρο. Λειτουργεί ως εντολοδόχος της εταιρείας που έχει μισθώσει το εν λόγω ακίνητο για τη δημιουργία πολυτελούς ξενοδοχείου, ισοπεδώνοντας το δημόσιο και ελεύθερο χαρακτήρα που περιφρουρούσε η κατάληψη για 16 χρόνια.

Πιστή στο δόγμα “θα σας κάνω το βίο αβίωτο”, συνεχίζει ακάθεκτη το προαναγγελθέν έργο της. Στους στόχους της και η πάταξη των κέντρων αγώνα κα η εξόντωση του «εσωτερικού εχθρού».

Σ’ ένα κόσμο που το χρήμα παραμένει υπέρτατη αξία και οι ανθρώπινες σχέσεις διαμεσολαβούνται από τον ανταγωνισμό και την μισαλλοδοξία, εγχειρήματα σαν την Rosa Nera αποδεικνύουν έμπρακτα ότι ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός.

Αλληλεγγύη στις καταλήψεις

Αλληλεγγύη στη Rosa Nera

Τα Μαύρα Ρόδα θα ανθίζουν για πάντα!