Τα καλύτερα καλοκαιρινά φρούτα για την ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι συχνή λόγω της απώλειας νερού από την υψηλή θερμοκρασία. Τα φρούτα και τα λαχανικά παίζουν βασικό ρόλο στην εξομάλυνση των κοπράνων και στην διευκόλυνση της κίνησης του εντέρου.

Η υγεία του εντέρου μας σχετίζεται με τη γενική μας υγεία και δεν είναι περίεργο ότι πεπτικά προβλήματα όπως η δυσκοιλιότητα, το φούσκωμα και η οξύτητα μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική μας υγεία, προκαλώντας διαταραχές της διάθεσης, χαμηλή ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας μεταξύ πολλών άλλων προβλημάτων υγείας. Η δυσκοιλιότητα διαγιγνώσκεται όταν κάποιος δεν μπορεί να κάνει κένωση εντέρου ή κάνει πολύ σκληρά κόπρανα για 3 ή περισσότερες ημέρες. Φούσκωμα, πόνος στο στομάχι, κράμπες μπορεί να είναι άλλα συμπτώματα της χρόνιας δυσκοιλιότητας.

Δυσκοιλιότητα και Διατροφή

Η διατροφή μας είναι η κύρια αιτία της δυσκοιλιότητας. Η κατανάλωση φαγητού με τηγανητά ή εκείνων με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, η κατανάλωση πολύ λίγου νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας, το υψηλό άγχος είναι όλοι παράγοντες που συμβάλλουν στη δυσκοιλιότητα.

Η ισορροπημένη διατροφή μπορεί να βοηθήσει κάποιον να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα προβλήματα του εντέρου. Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα φασόλια, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως έχουν όλα μεγάλη ποσότητα διαλυτών και αδιάλυτων φυτικών ινών και βοηθούν να μαλακώσουν τα κόπρανα και τα κάνουν ογκώδη, γεγονός που διευκολύνει το πέρασμα τους.

Δυσκοιλιότητα το Καλοκαίρι

Η αφυδάτωση είναι πιο συχνή την καλοκαιρινή περίοδο λόγω της ανελέητης ζέστης, της εφίδρωσης και της μεγαλύτερης ανάγκης σε νερό για να κρατήσει το σώμα δροσερό. Όταν δεν υπάρχει αρκετό νερό στον οργανισμό σας, είναι πιο εύκολο να αντιμετωπίσετε δυσκοιλιότητα. Υπάρχει μια ποικιλία φρούτων με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, εκτός από φυτικές ίνες που θα μπορούσαν να κάνουν θαύματα για την υγεία του εντέρου μας.

Καλοκαιρινά φρούτα που Βοηθούν στην Αντιμετώπιση Της Δυσκοιλιότητας

Από τα πιο κοινά καλοκαιρινά φρούτα, έχουμε το μάνγκο, τα μούρα, τα σταφύλια, το καρπούζι, η παπάγια, τα μήλα, οι μπανάνες, τα γλυκά πορτοκάλια και το μοσχοκάρυδο. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα με τα φρούτα είναι το γεγονός ότι περιέχoυν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, πολλά από αυτά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βοηθούν επίσης στη μείωση της λαχτάρας για ζάχαρη. Όλα αυτά βοηθούν σημαντικά για την ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα και την ενίσχυση των επιδράσεων των προβιοτικών στο έντερο.

Ένας άλλος λόγος δυσκοιλιότητας είναι η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και θερμίδες σε τακτική βάση. Αυτές οι λιγούρες για γλυκό μετά τον μεσημεριανό ύπνο μπορεί να σας δελεάσουν να φάτε αυτό το αμαρτωλό επιδόρπιο που προσπαθούσατε να αποφύγετε όλη την ημέρα.

Όταν μας πιάνει λαχτάρα για ζάχαρη, ειδικά τα βράδια που το στρες μπορεί να είναι πιο έντονο, τίποτα δεν θα μπορούσε να εμποδίσει κάποιον από το να φάει κάτι γλυκό. Οι επιπτώσεις της ζάχαρης στο έντερο είναι μεγάλες και ίσως ένας από τους κορυφαίους λόγους δυσκοιλιότητας.

Οι διατροφολόγοι λένε ότι η κατανάλωση φρούτων είναι ένας καταπληκτικός τρόπος για να κρατήσετε μακριά αυτές τις λιγούρες για ζάχαρη αλλά και να υποστηρίξετε την υγεία του εντέρου σας.

Εδώ είναι μερικά καλοκαιρινά φρούτα που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα:

 

Μήλα

Ένα μήλο την ημέρα μπορεί να κρατήσει μακριά τα εντερικά προβλήματα. Τα μήλα περιέχουν πηκτίνη που είναι μια διαλυτή ίνα όπου είναι γνωστό ότι ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα. Θυμηθείτε να τρώτε τα μήλα με τη φλούδα τους και ως εκ τούτου μπορεί να είναι επωφελές να επιλέξετε βιολογικά μήλα.

Πορτοκάλια

Τα ζουμερά και γλυκά πορτοκάλια είναι ένας καταπληκτικός τρόπος για να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα. Τα πορτοκάλια προσφέρουν καλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μαζί με την τόσο απαραίτητη βιταμίνη C που μας παρέχει μια γενναιόδωρη δόση αντιοξειδωτικών.

Παπάγια

Η παπάγια είναι ένα καλοκαιρινό φρούτο που αν το καθιερώνατε ως βραδινό ή απογευματινό σνακ θα μπορούσε να βοηθήσει έντερο σας πάρα πολύ.

Μαύρες σταφίδες και δαμάσκηνα

Μην ξεχνάτε σε όλα αυτά ότι τα αποξηραμένα φρούτα, όπως οι μαύρες σταφίδες και τα δαμάσκηνα, όταν τα μουλιάζετε σε νερό και τα πίνετε κάθε πρωί, θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν στην βελτίωση της κίνησης του εντέρου.

Μια μικρή συνταγή για την Αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας

1 μικρή μπανάνα + 4-5 μουλιασμένες μαύρες σταφίδες, 5 φορές την εβδομάδα, μισή ώρα πριν τον ύπνο θα συμβάλουν στην καλή εντερική κίνηση κατά τη διάρκεια του έτους.

https://www.diskoiliotita.gr/diskoiliotita/