Τα άγνωστα γραφικά χωριά του Πηλίου

Υπάρχει ένα μέρος στην Ελλάδα που δεν μπορεί κανένας να αποφασίσει πότε είναι πιο γοητευτικό, χειμώνα η καλοκαίρι; άνοιξη ή φθινόπωρο; Υπάρχει ένα μέρος στην Ελλάδα που κατά τη γνώμη μου είναι το πιο όμορφο και πιο ρομαντικό μέρος σε όλη την ηπειρωτική χώρα και είναι τυχεροί όσοι το έχουν κοντά τους. Υπάρχει ένα μέρος στην Ελλάδα που σε μαγεύει. Πάει κάπου το μυαλό σου; Δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από το βουνό των Κενταύρων, το Πήλιο, το στολίδι του Νομού Μαγνησίας.

(Απολαμβάνοντας τη θέα από τη Μακρυνίτσα παρέα με ελληνικό καφεδάκι via: maytraya)

Δεκάδες και δεκάδες έχουν δοξάσει τα χωριά του Πηλίου. Όμως τώρα δεν θα σου μιλήσω ούτε για τη Μακρυνίτσα με την καθηλωτική θέα και τα γραφικά στενά, ούτε για την Τσαγκαράδα με την πλατεία και τα παραδοσιακά καφενεδάκια κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια ούτε για την αρχοντική Πορταριάστην οποία χαίρεται κανείς να περιπλανιέται. Θα μιλήσω σ’ αυτούς που ψάχνουν το κάτι παραπάνωστα χωριά του Πηλίου, στους πιο «ψαγμένους».

(Η πλατεία στην Τσαγκαράδα με τον αιωνόβιο πλάτανο via: eleftheria_psm)

info: Στην Μακρυνίτσα έχουν γίνει τα γυρίσματα της αγαπημένης ελληνικής ταινίας «Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά» με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ και την Αλίκη Βουγιουκλάκη!

Έλα, λοιπόν, να περιηγηθούμε μαζί στα λιγότερο -ίσως- γνωστά χωριά του Πηλίου…

Το πολυδιάστατο ΝεοχώριΈνα χωριό στο κέντρο του Πηλίου άξιο προσοχής. Είναι το χωριό που συνδυάζει βουνό και θάλασσα, αφού από την πλατεία του η θέα είναι απερίγραπτη. Ο Παγασητικός, το Αιγαίο και η πρασινάδα του βουνού απλώνονται σαν ζωγραφιά μπροστά σου… Αξίζει να σεργιανίσεις στα δρομάκια του χωριού. Στη βόλτα σου θα θαυμάσεις αρχοντικά σπίτια με περίτεχνες στέγες αλλά και το Ναό του Αγίου Δημητρίου, πολιούχου του χωριού. Ό,τι καλύτερο, όμως, υπάρχει στο Νεοχώρι είναι η αμφιθεατρικά χτισμένη πλατεία. Εκεί θα απολαύσεις νόστιμο ντόπιο φαγητό κάτω από τα πλατάνια την ώρα του ηλιοβασιλέματος. Το ηλιοβασίλεμα από αυτή την πλατεία είναι άκρως ειδυλλιακό. Δεν θα αντισταθείς σε 1-2-10-50 φωτογραφίες. Το χωριό ενδύκνειται και για καλοκαίρι, γιατί αφενός είναι δροσερό και αφετέρου μπορείς να εξορμήσεις σε κοντινές παραλίες, όπως η Άφησσος (από την πλευρά του Παγασητικού Κόλπου) αλλά και η Λαμπίνου (από την πλευρά του Αιγαίου).
lovelovetip: Στο Νεοχώρι υπάρχουν πολλά μονοπάτια ιδανικά για πεζοπορία που σε περιμένουν να τα εξευρευνήσεις!

(Η παραδοσιακή πλατεία του Νεοχωρίου via: giorgio_triantafyllou )

Οι ιστορικές Μηλιές: Εύλογα θα με ρωτήσεις «Γιατί οι Μηλιές είναι ιστορικές;» Θα σου απαντήσω αμέσως. Στο ορεινό αυτό χωριό λειτουργεί ο διάσημος «Μουτζούρης» το μικρό τρένο που διασχίζει μία πανέμορφη διαδρομη στο Πήλιο με αφετηρία το Σιδηροδρομικό Σταθμό, ο οποίος χρονολογείται στα τέλη του 19ου αιώνα (!). Επίσης, εκεί βρίσκεται η Σχολή Μηλέων, γνωστό κέντρο του απελευθερωτικού κινήματος του 1821! Στη βόλτα σου στο κέντρο του χωριού θα περιηγηθείς ανάμεσα σε αρχοντικά κτήρια πηλιορήτικης αρχιτεκτονικής και θα θαυμάσεις τοΛαογραφικό Μουσείο, τη Βιβλιοθήκη καθώς επίσης και την Εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Η πλατεία του χωριού είναι σαν ζωγραφιά γεμάτη πλατάνια (πλάτανοι παντού!). Απόλαυσε εκεί τον καφέ σου μ’ ένα γλυκό του κουταλιού ή ένα υποβρύχιο. Οι Μηλιές είναι ιδανικές όλο το χρόνο, κάθε εποχή, όπως ακριβώς και όλο το Πήλιο. Το περασμένο καλοκαίρι στις Μηλιές έζησα ένα από τα ωραιότερα πανηγύρια μέσα σε μία κατανυκτική ατμόσφαιρα.

(Ο «Μουτζούρης στη δουλειά του» από το 1785 via: chrysanez)

Η διατηρητέα Βυζίτσα: Το χωριό αυτό αναμφισβήτητα είναι βγαλμένο από άλλη εποχή. Πέτρινα σπίτια, καλντερίμια, πηλιορήτικοι πύργοι στολίζουν την περιοχή, η οποία έχει χαρακτηριστεί διατηρητέα. Φυσικά είναι το ιδανικό μέρος για τους λάτρεις της φύσης, αφού προσφέρει απλόχερα φυσικές ομορφιές, από ελαιώνες και οπωροφόρα δέντρα μέχρι και βότανα. Το κορυφαίο που θα δεις στη Βυζίτσα είναι η σκεπαστή κρήνη που έχει δροσερό νερό όλο το χρόνο και βρίσκεται στην πλατεία του χωριού. Όχι, μην αγχώνεσαι… Και η Βυζίτσα έχει πλατεία με πλατάνια.
lovelovetipΑν σου αρέσει η πεζοπορία, η διαδρομή που ξεκινάει από την Εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής και καταλήγει έξω από το παραθαλάσσιο χωριό «Καλά Νερά» διασχίζοντας τη γραφική γειτονιά Αργυραίικα θα σου μείνει αξέχαστη!

(Καλντερίμι στη Βυζίτσα via: alexvovo91)

Ο ανερχόμενος Λαύκος: Εντάξει, ας ξεφύγουμε λίγο από τα ορεινά χωριά και να παμε λίγο στο νότιοΠήλιο. Αξίζει να γνωρίσεις το χωριό Λαύκος, αγαπητό στον καλλιτεχνικό κόσμο ανά τους αιώνες. Οι ανθισμένες αυλές και τα δέντρα είναι οφθαλμόλουτρο για τα μάτια του επισκέπτη. Στο χωριό βρίσκεται το Μουσείο Ραδιοφώνου «Αντώνης Ταβάνης» αλλά και το παλιότερο καφενείο της Ελλάδας που λειτουργεί απο το 1785! Ο Λαύκος έχει μεγάλη καλλιτεχνική ιστορία -σχεδόν ανατριχιατιή-, καθώς λέγεται πως είχε μείνει εκει μέχρι και ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης!
lovelovetip: Από το Λαύκο κάνε μία μικρή εξόρμηση προς το Τρίκερι. Η διδρομή θα σε συναρπάσει.

by: maria__liouta

πηγή:http://lovelovegreece.com/%ce%b8%ce%b5%cf%83%cf%83%ce%b1%ce%bb%ce%af%ce%b1/%ce%bc%ce%b1%ce%b3%ce%bd%ce%b7%cf%83%ce%af%ce%b1/%cf%84%ce%b1-%ce%ac%ce%b3%ce%bd%cf%89%cf%83%cf%84%ce%b1-%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%cf%87%cf%89%cf%81%ce%b9%ce%ac-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%80%ce%b7%ce%bb%ce%af%ce%bf%cf%85/?fbclid=IwAR1h_g_NIoJR9xQ4H77WVC7dIo21X7N14gpxmRK15MnOqlHKO6_AaJOhAzk