TrikalaView
Advertisement
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
TrikalaView
Home Διατροφή

Tα 9 καλύτερα ψάρια και θαλασσινά που μπορείτε να φάτε

Απρ 14, 2022
in Διατροφή
Tα 9 καλύτερα ψάρια και θαλασσινά που μπορείτε να φάτε
Share on FacebookShare on Twitter

Τα ψάρια αποτελούν μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, χαμηλή σε θερμίδες χωρίς το λίπος και τη χοληστερόλη του κόκκινου κρέατος. Ωστόσο, κάποιες ποικιλίες είναι ιδιαίτερα υψηλές σε υδράργυρο.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες θάλασσες μολύνονται με τοξικά απόβλητα και ο υδράργυρος που υπάρχει στο θαλάσσιο περιβάλλον είναι επικίνδυνος για τον οργανισμό σε μεγάλες ποσότητες. Γι’ αυτό πρέπει ορισμένα ψάρια, όπως το σκουμπρί, να αποφεύγονται.

Υπάρχουν, όμως, ψάρια που είναι εξαιρετικά υγιή για τον ανθρώπινο οργανισμό και το ιδανικό είναι ο κάθε άνθρωπος να καταναλώνει τουλάχιστον 250 γρ. ψάρια την εβδομάδα. Αν το ψάρι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο, η κατανάλωσή του θα πρέπει να περιορίζεται μόλις στα 12 γρ. την εβδομάδα.

Ας δούμε ποια είναι τα 9 πιο υγιεινά ψάρια και οστρακοειδή που μπορεί κάποιος να καταναλώσει για να έχει καλή υγεία:

1. Καβούρι

Αυτή η οικογένεια ψαριών εμπίπτει στην ομάδα των καρκινοειδών μαλακόστρακων. Το καβούρι είναι μια εξαιρετική πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των πρωτεϊνών, βιταμίνης Β12 και βιταμίνης C και έχει μόλις 82 θερμίδες ανά 90 γρ. Είναι άμεσα διαθέσιμο, αλλά θα πρέπει να αποφύγετε τις κονσερβοποιημένες εκδόσεις γιατί έχουν περισσότερο νάτριο που μπορεί να βλάψει τα νεφρά και την καρδιά.

2. Χτένια

Τα χτένια είναι σαν μικρά μύδια και είναι ασφαλή για κατανάλωση 2-3 φορές την εβδομάδα. Χαμηλά σε τοξίνες και υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, αυτά τα μύδια είναι νόστιμα μόνα τους ή σε σαλάτα. Τα χτένια έχουν μια ποικιλία μεγεθών.

3. Σολομός

Ο σολομός είναι ένα από τα πιο υγιή για την καρδιά ψάρια, πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Οσο μεγαλύτερο είναι, βέβαια, το ψάρι τόσο περισσότερο υδράργυρο είναι πιθανό να περιέχει, γι’ αυτό διαλέξτε μικρότερα ψάρια και με λιγότερα λιπαρά, δεδομένου ότι στο λίπος των ψαριών συγκεντρώνονται διοξίνες.

4. Πέστροφα

Η πέστροφα του γλυκού νερού είναι ένα από τα πιο υγιεινά ψάρια που μπορείτε να απολαύσετε και μπορείτε να την καταναλώσετε άφοβα δύο φορές την εβδομάδα. Είναι ψάρι πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και κάνει καλό στην καρδιά.

5. Τόνος

Ο μεγάλος τόνος μπορεί να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο, αλλά οι κονσέρβες τόνου είναι μια ασύγκριτα πιο υγιεινή επιλογή που δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι. Είναι μια γρήγορη, φθηνή πηγή πρωτεΐνης χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και πλούσια σε βιταμίνες Β12 και D, ασβέστιό και σίδηρο. Επειδή, όμως, οι κονσέρβες τόνου είναι υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο μην καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες τόνου σε κονσέρβα, ή καταναλώστε μεγάλες ποσότητες τόνου σε νερό και όχι σε λάδι.

6. Στρείδια

Ωμά ή στον ατμό τα στρείδια αποτελούν μια πλούσια πηγή πρωτεΐνης και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Εχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο και μπορείτε να τα απολαύσετε δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα. Οσοι έχουν διαταραχές ανοσοανεπάρκειας όπως στις περιπτώσεις καρκίνου ή AIDS, ωστόσο, θα πρέπει να τα αποφύγουν λόγω του ότι μπορεί να περιέχουν βακτήρια.

7. Καραβίδα

Περίπου 9 πόντους στο μέγεθος η καραβίδα μοιάζει με έναν μικροσκοπικό αστακό και γίνεται κι αυτή έντονα πορτοκαλί όταν μαγειρεύεται, ενώ περιέχει το ίδιο ζουμερό λευκό κρέας. Οι καραβίδες είναι ένα υγιές θαλασσινό για να φάει κανείς.

8. Γαρίδα

Πλούσιες σε ιώδιο οι γαρίδες είναι ένα θαλασσινό χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, χαμηλό σε θερμίδες και μπορείτε να το απολαύσετε μία φορά την εβδομάδα. Γαρίδες στη σχάρα, σοταρισμένες ή μέρος μιας σαλάτας μπορούν να διατηρήσουν παντού την υπέροχη γεύση τους.

9. Σαρδέλα

Οσο μικρότερο είναι το ψάρι τόσο λιγότερο υδράργυρο περιέχει, καθώς τόσο το μέγεθός του, όσο και η ηλικία του (και για να είναι μεγάλο έχει ζήσει αρκετά…) υποδηλώνει αν και κατά πόσο έχει απορροφήσει από το περιβάλλον του πολύ υδράργυρο και τοξίνες. Οι σαρδέλες όπως και η ρέγκα είναι μικρά ψάρια που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο και είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ασβέστιο, βιταμίνη D και αρκετές βιταμίνες του συμπλέγματος βιταμινών Β. Οι σαρδέλες σε κονσέρβα έχουν, όμως, υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο γι’ αυτό καταναλώστε τις με μέτρο.

ΠΗΓΗ : www.medinova.gr

πηγή :https://www.giatros-in.gr/2022/02/28/ta-9-kalytera-psaria-thalassina-poy-mporeite-na-fate/

ShareTweetShare
Goodys

Related Posts

Γιατί να μην καταναλώνετε τον κουρκουμά με αυτόν τον τρόπο – Χάνετε τα οφέλη του
Διατροφή

Γιατί να μην καταναλώνετε τον κουρκουμά με αυτόν τον τρόπο – Χάνετε τα οφέλη του

Απρ 23, 2025
Τρέξιμο και διατροφή – 8 τρόφιμα και ροφήματα που πρέπει να αποφεύγουμε
Διατροφή

Τρέξιμο και διατροφή – 8 τρόφιμα και ροφήματα που πρέπει να αποφεύγουμε

Απρ 22, 2025
Οι τροφές που έχουν περισσότερη πρωτεΐνη από ένα αυγό
Διατροφή

Οι τροφές που έχουν περισσότερη πρωτεΐνη από ένα αυγό

Απρ 21, 2025
3 απρόσμενες τροφές που «καταστρέφουν» τον εγκέφαλο μετά τα 40 – Πώς να τον προστατεύσετε;
Διατροφή

3 απρόσμενες τροφές που «καταστρέφουν» τον εγκέφαλο μετά τα 40 – Πώς να τον προστατεύσετε;

Απρ 20, 2025
Πόσο παχαίνει η κάθε μπύρα: Θερμίδες ανά τύπο – Τι ισχύει αν δεν έχει αλκοόλ
Διατροφή

Πόσο παχαίνει η κάθε μπύρα: Θερμίδες ανά τύπο – Τι ισχύει αν δεν έχει αλκοόλ

Απρ 19, 2025
Σάκχαρο: 8 τροφές που το μειώνουν φυσικά και αποτρέπουν τον διαβήτη
Διατροφή

Σάκχαρο: 8 τροφές που το μειώνουν φυσικά και αποτρέπουν τον διαβήτη

Απρ 18, 2025
Next Post
Παγωτό με γεύση μπανάνα

Παγωτό με γεύση μπανάνα

Τρεις σπιτικές λύσεις για την πιτυρίδα

Τρεις σπιτικές λύσεις για την πιτυρίδα

Αφράτα και μαλακά νηστίσιμα κουλουράκια!

Αφράτα και μαλακά νηστίσιμα κουλουράκια!

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Facebook Twitter Instagram

Facebook

Facebook

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΕΔΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΤΚ 42100,  ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ: ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Α.Φ.Μ: 100286824
Δ.Ο.Υ.: ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΣΩΤΗΡΑ,  ΤΚ 42100, ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945436929
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ)
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΣΥΝΤΑΞΗ)
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΝΟΜΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΤΣΑΓΓΑΡΑΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ (trikalaview.gr)

Μελος του eMedia Αριθμός Μητρώου: 13797

Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 για την Αντιμετώπιση Παράνομου Περιεχομένου
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

Αριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.242752

 

 

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd