Τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν έως και πέντε χρόνια νωρίτερα έχουν πλέον όλοι οι ασφαλισμένοι που είχαν εγγραφεί στον ΟΓΑ την περίοδο 1988 έως 1997, σύμφωνα με τη νέα εγκύκλιο με αριθμό 17/2025 (ΦΕΚ 178, Τεύχος Α΄ / 17-10-2025).
Η εγκύκλιος, η οποία στηρίζεται στα άρθρα 74 και 89 του Νόμου 5239/2025, δίνει τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους όλων των ταμείων (Δημόσιο, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ κ.ά.) να προσμετρήσουν ή να εξαγοράσουν τα έτη ασφάλισης εκείνης της περιόδου, ώστε να συμπληρώσουν τα 40 χρόνια ασφάλισης και να θεμελιώσουν δικαίωμα πλήρους σύνταξης πριν από το 62ο έτος της ηλικίας τους.
Για τη νέα εγκύκλιο και τα σημαντικά οφέλη της ενημερώνει η καταρτισμένη φοροτεχνικός Ρούλα Τζάνη, η οποία παρέχει εξειδικευμένη ενημέρωση σε θέματα ασφαλιστικών, συντάξεων και προσλήψεων ΑΣΕΠ στα Τρίκαλα.
Τι αλλάζει στην πράξη
Μέχρι πρότινος, τη δυνατότητα αξιοποίησης του χρόνου ασφάλισης του ΟΓΑ είχαν μόνο οι αγρότες και όσοι είχαν καταβάλει εισφορές στην κύρια ασφάλιση του ΟΓΑ από 1/1/1998 και μετά, είτε αυτόνομα είτε σε συνδυασμό με διαδοχική ασφάλιση σε άλλο ταμείο.
Με τη νέα εγκύκλιο, δεν απαιτείται πλέον να έχουν πληρωθεί εισφορές στην κύρια ασφάλιση του ΟΓΑ, προκειμένου να αναγνωριστεί ο χρόνος ασφάλισης της περιόδου 1988-1997.
Έτσι, όλοι οι ασφαλισμένοι σε Δημόσιο, ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ κ.λπ. μπορούν πλέον να αξιοποιήσουν αυτόν τον χρόνο είτε για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, είτε για πρόωρη συνταξιοδότηση.
Παράδειγμα εφαρμογής
Ένας ασφαλισμένος του πρώην ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΤΑΕ) που είχε 10 χρόνια στον ΟΓΑ (1988-1997) και 30 χρόνια στον ΟΑΕΕ, μπορεί πλέον να ενώσει τους δύο αυτούς χρόνους ασφάλισης και να συμπληρώσει 40 έτη, ώστε να συνταξιοδοτηθεί στα 62 έτη με πλήρη σύνταξη.
Η ρύθμιση αυτή ισχύει και για όσες αιτήσεις συνταξιοδότησης εκκρεμούσαν την ημερομηνία δημοσίευσης του ΦΕΚ.
Εξειδικευμένος έλεγχος – Ενημέρωση πολιτών
Όπως επισημαίνει η κα Ρούλα Τζάνη, ο κάθε ασφαλισμένος μπορεί να ελέγξει ατομικά αν εμπίπτει στη ρύθμιση και ποιο ακριβώς όφελος προκύπτει από την εφαρμογή της εγκυκλίου.
Για περισσότερες πληροφορίες και προσωπική καθοδήγηση, μπορείτε να απευθυνθείτε στο γραφείο της κας Ρούλας Τζάνη στα Τρίκαλα.
📍 Πτολεμαίου 5, Τρίκαλα,

































