Συμμετοχή του 8ου ΓΕΛ Τρικάλων στο εκπαιδευτικό σεμινάριο για το παθητικό κτίριο

 

Εκ μέρους του Ελληνικού Ινστιτούτου Παθητικού Κτιρίου, n ZEB Roadshow στα πλαίσια των εκδηλώσεων στην πόλη των Τρικάλων από τις 25 έως 28 Νοεμβρίου  επισκέφτηκε το σχολείο μας και υλοποίησε δράσεις  σχετικά με το Παθητικό Κτίριο και την εξοικονόμηση ενέργειας έχοντας σαν στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών μας για την προστασία του περιβάλλοντος. Το έργο  αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια, τα οποία ευθύνονται για το 40% των εκπομπών ρύπων, οι οποίοι προκαλούν την κλιματική κρίση την οποία αρχίσαμε φέτος να βιώνουμε. Το πρόγραμμα είναι υπό την αιγίδα του Δήμου Τρικκαίων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Τράπεζας της Ελλάδας και στοχεύει ιδιαίτερα σε μαθητές όλων των βαθμίδων.

 

Το ενδιαφέρον σχετικά με τα Παθητικά Κτίρια είναι ότι βασίζονται σε εξαιρετικά απλούς κανόνες της φυσικής και δη της θερμοδυναμικής, οι οποίοι εφαρμόζονται από όλους μας, ακούσια ή εκούσια, στην καθημερινότητά μας. Το κυριότερο χαρακτηριστικό των κτιρίων αυτών είναι η καθυστέρηση της ροής θερμότητας ειδικότερα όταν υπάρχει μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας (χειμώνας, καλοκαίρι).

Αυτό επιτυγχάνεται με 5 βασικές αρχές που διέπουν το πρότυπο του ΠΚ:

Μετά από 30 χρόνια εμπειρίας και τεχνογνωσίας σε όλο τον κόσμο και 10 στην Ελλάδα τα κτίρια αυτά είναι παραπάνω από εφικτά και προσιτά οικονομικά, έχουν κατασκευαστεί ή ανακαινιστεί παραπάνω από 500 χιλιάδες κτίρια σε όλο τον κόσμο και περίπου 100 στην Ελλάδα, με τα Τρίκαλα να μετρούν ήδη 1 (5ο δημοτικό) και να περιμένουν άλλα 3 τουλάχιστον.

Οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο μας με τη συμμετοχή μαθητών και καθηγητών την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου και οι εμπλεκόμενοι έδειξαν εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Ευχαριστούμε θερμά τους Στέφανο Παλλαντζά, Πολιτικό Μηχανικό ΕΜΠ , Δημήτριο Παλλαντζά,Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών ΕπιστημώνΕΜΠ, Φυσικός Κτιρίων,Δρ Γιώργο Δερμεντζή,Ηλεκτρολόγο Μηχανικό,Διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Innsbruck, Yasemin Somuncu,Αρχιτέκτονας Μηχανικός,Διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης.

Η Διευθύντρια 8ου ΓΕΛ Τρικάλων

Περιστέρη Ζωή