Στο Βίλνιους της Λιθουανίας το 7ο Πειραματικό Γυμνάσιο

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+/Δράση ΚΑ220 με τίτλο «Online school-Space for educational Innovation», τo 7ο Πειραματικό Γυμνάσιο Τρικάλων συμμετείχε, ως οργανισμός εταίρος, στην τέταρτη κινητικότητα που πραγματοποιήθηκε στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Η εν λόγω εκπαιδευτική επίσκεψη περιλάμβανε μαθητική κινητικότητα με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών από τις χώρες εταίρους: Ρουμανία, Ιταλία, Λιθουανία και Τουρκία στον εκπαιδευτικό οργανισμό Vilniaus Kunigaikscio Gedimino Progimnazija.

Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές, οι μαθήτριες και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί από τις συμμετέχουσες χώρες, επισκέφθηκαν το Γυμνάσιο και το Δημοτικό του εν λόγω οργανισμού, όπου οι οικοδεσπότες τους υποδέχτηκαν με μεγάλη χαρά κι ενθουσιασμό και, καθ΄ όλη τη διάρκεια του προγράμματος συμμετείχαν σε ειδικά σχεδιασμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Έτσι, είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους και στα εργαστήρια των δύο σχολείων, να παρακολουθήσουν μαθήματα, να εργαστούν και να γνωρίσουν ψηφιακά εργαλεία για εκπαιδευτικούς σκοπούς, αλλά και να συμμετέχουν σε εναλλακτικά εργαστήρια, όπως αυτό της μαγειρικής. Επιπλέον, επισκέφτηκαν το χώρο του Δημαρχείου όπου έγιναν παρουσιάσεις του Δήμου και των δράσεων του στον τομέα της ψηφιακής διακυβέρνησης και ψηφιακά παιχνίδια γνωριμίας με την πόλη και την ιστορία της. Εκτός αυτού, με το κυνήγι θησαυρού που ακολούθησε μέσα στην πόλη, οι συμμετέχοντες περιηγήθηκαν στους δρόμους της παλιάς πόλης και θαύμασαν τα κυριότερα αξιοθέατα και ιστορικά κτίρια.

Το πρόγραμμα επίσης περιλάμβανε εκπαιδευτικές επισκέψεις στο Κάουνας, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιθουανίας και στη λίμνη Τρακάι. Στο δρόμο για το Κάουνας επισκέφτηκαν το Lietuvos Liaudies Buities Muziejus, ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο υπαίθριο εθνογραφικό μουσείο που εκτείνεται σε μία τεράστια έκταση 195 εκταρίων μέσα στο δάσος,, στις γραφικές όχθες της λιμνοθάλασσας Kaunas και Rumsiskes, όπου παρουσιάζονται οι εθνογραφικές περιοχές της Λιθουανίας. Εκεί, οι ομάδες είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά έναν παραδοσιακό οικισμό χτισμένο στα πρότυπα προηγούμενων αιώνων και να παίξουν παραδοσιακά παιχνίδια της παλιάς εποχής, όλα συνδεδεμένα με το δάσος και τη φύση. Αργότερα στο Κάουνας περιηγήθηκαν στο κάστρο και την παλιά πόλη. Την επόμενη μέρα, στη λίμνη Τρακάι, θαύμασαν το κάστρο και ενημερώθηκαν για στην ιστορία του.

Στην κινητικότητα συμμετείχαν οι μαθητές/τριες Καραμέτος Νικόλαος, Κόττα Αφροδίτη, Μπιλιάλης Αχιλλέας, Παπαναστασίου Σεραφείμ, Πάτας Γεώργιος και Ράδου Σμαράγδα με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών Γουρζιώτη Παναγιώτας και Μεγαρχιώτη Χριστίνας.