Στέλλα Βρετού: «Τα ιστορικά γεγονότα επηρεάζουν τη ζωή μας, καθορίζουν τις επιλογές μας, διαμορφώνουν τον χαρακτήρα μας» 

Από τη Σμύρνη, στη Μέση Ανατολή, στην Αλεξάνδρεια, στην Κωνσταντινούπολη και στην Αθήνα, οι ζωές της Ιφιγένειας, του Αντρέι, και του Τζέιμς θα περιπλεχτούν σ’ έναν ιστό πάθους, προδοσίας, αναζήτησης κι έρωτα, με φόντο τα  ιστορικά γεγονότα  του 20ου αιώνα σε ένα βιβλίο όπου «Η εφήμερη ομορφιά του έρωτα» έχει πρωταρχικό ρόλο. «Ακόμα και με την ομορφιά του εφήμερη ο έρωτας είναι πάντα ωραίος» θα μου πει η ίδια η συγγραφέας του βιβλίου (εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ) Στέλλα Βρετού.

Όπως μου εκμυστηρεύτηκε, «η συγγραφή ενός μυθιστορήματος με ιστορικά στοιχεία είναι μια πραγματικά γοητευτική περιπέτεια». Η Στέλλα Βρετού έχοντας γεννηθεί και μεγαλώσει στην Κωνσταντινούπολη, έζησε  το τέλος μιας εποχής και γνωρίζει πολύ καλά πόσο τα ιστορικά γεγονότα επηρεάζουν τη ζωή μας, καθορίζουν τις επιλογές μας, τις αποφάσεις μας,  διαμορφώνουν τον χαρακτήρα μας… Η συζήτηση μαζί της με αφορμή το βιβλίο της είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα…

Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη

Η εφήμερη ομορφιά του έρωτα… κ. Βρετού μιλήστε μου για τη υπόθεση του νέου σας βιβλίου.

Η Ιφιγένεια Σκρινή  γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1900, την πρώτη μέρα του καινούργιου αιώνα, την πρώτη μέρα του καινούργιου χρόνου. Είναι κόρη μιας εύπορης  οικογένειας Σμυρνιών. Από έρωτα για τον δάσκαλο ζωγραφικής, τον αινιγματικό Αντρέι Ρομπολόφσκι, θα εγκαταλείψει την οικογένειά της και θα τον ακολουθήσει όταν αυτός φύγει από τη Σμύρνη, πριν την Μικρασιατική Καταστροφή, θύμα του  σκοτεινού παρελθόντος του.  Στο μακρινό ταξίδι τους στην Ανατολία και στη Μέση Ανατολή θα συναντήσουν τον Τζέιμς Μπάροουζ, απόφοιτο της Οξφόρδης, ρομαντικό λάτρη των ελληνικών γραμμάτων και της κλασσικής παιδείας. Εκπληρώνει το εφηβικό του όνειρο, που είναι ένα ταξίδι στις καστροπολιτείες και τα ορθόδοξα μοναστήρια στης Ανατολίας και της Μέσης Ανατολής. Πρόκειται για την περιοχή του κόσμου και για  την εποχή, που στα πρώην εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας χαράχτηκαν με στυλό τα σύνορα καινούργιων χωρών, ώστε να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων της εποχής, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη εθνότητες και θρησκείες. Η γοητεία και η ιστορία της Ανατολίας σε αυτό το οδοιπορικό θα αφήσουν τα ανεξίτηλα σημάδια τους  στη ζωή της,  η εφήμερη ομορφιά του έρωτα θα στιγματίσει και τους τρεις για πάντα.

Έπειτα από καιρό θα συναντηθούν στην Αλεξάνδρεια. Οι καιροί έχουν αλλάξει. Ο Αντρέι θα εγκαταλείψει την  Ιφιγένεια, για να γλιτώσει από τους εφιάλτες του παρελθόντος του που δεν έφυγαν ποτέ, ο Τζέιμς, που είναι από την αρχή ερωτευμένος με την Ιφιγένεια, θα προσπαθήσει μάταια να κερδίσει την καρδιά της.

Ο Αντρέι  θα καταλήξει στην Κωνσταντινούπολη κι ο Τζέιμς, ως ανταποκριτής βρετανικής εφημερίδας, στη Μέση Αναστολή, που δεν θα σταματήσει ποτέ να σπαράσσεται από εμφύλιους και διχόνοιες, αποτέλεσμα  πάντα της πολιτικής των ξένων δυνάμεων. Οι δυο άντρες θα πάρουν δύσβατα μονοπάτια,  θα εξυπηρετήσουν σκοτεινά συμφέροντα. Η Ιφιγένεια θα  φύγει από την Αλεξάνδρεια και θα έρθει στην Ελλάδα να βρει την οικογένεια της.

Από τη Σμύρνη, στη Μέση Ανατολή, στην Αλεξάνδρεια, στην Κωνσταντινούπολη και στην Αθήνα, οι ζωές της Ιφιγένειας, του Αντρέι, και του Τζέιμς θα περιπλεχτούν σ΄ ένα ιστό πάθους, προδοσίας κι αναζήτησης με φόντο τα  ιστορικά γεγονότα  του 20ου αιώνα.

-Ένα βιβλίο με «φόντο» τα ιστορικά γεγονότα του 20ου αιώνα;

-Ναι. Γιατί τα ιστορικά γεγονότα επηρεάζουν τη ζωή μας, καθορίζουν τις επιλογές μας, τις αποφάσεις μας,  διαμορφώνουν τον χαρακτήρα μας.

-Το γεγονός ότι έχετε γεννηθεί στην Κωνσταντινούπολη έπαιξε ρόλο στη συγγραφή του βιβλίου;

Δεν έχω μόνο γεννηθεί, έχω μεγαλώσει στην Κωνσταντινούπολη, έζησα  το τέλος μιας εποχής. Πολλές φορές, ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις,  στο  σπίτι μας επικρατούσε αβεβαιότητα  γιατί δεν ξέραμε τι θα μας ξημέρωνε  η επόμενη μέρα. Με την οικογένεια μου ταξιδέψαμε πολύ  στην Ανατολία, τη Σμύρνη, τον Πόντο, σε μια εποχή που ήταν σχετικά κοντά στα ιστορικά γεγονότα που περιγράφω στο βιβλίο. Οι άνθρωποι σε αυτά τα μέρη είχαν εμπειρίες, μιλούσαν γι΄ αυτές. Πώς να μην έχω επηρεαστεί;

-Μια ιστορία για το πάθος, την προδοσία και την αναζήτηση;

-Και για τον έρωτα.

Η συγγραφή ενός μυθιστορήματος με ιστορικά στοιχεία είναι… περιπέτεια;

-Ναι, είναι.  Ιστορικά βιβλία που πρέπει να διαβάσεις,  σημειώσεις που πρέπει  να κρατάς, οι εκατοντάδες πληροφορίες  που σου προσφέρει το διαδίκτυο. Εικόνες της μνήμης που συμπληρώνουν αυτά  που διαβάζεις, διαβάσματα που συμπληρώνουν τις εικόνες… Ναι , είναι  μια πραγματικά γοητευτική περιπέτεια.

-Πόσο σας βοήθησε το γεγονός ότι έχετε σπουδάσει ιστορία και Αρχαιολογία;

-Πολύ. Αισθανόμουν  σε γνώριμο έδαφος όταν  διάβαζα βιβλία ιστορικά, που αφορούσαν στην Ανατολία και στη Μέση Ανατολή, στα πολυπολιτισμικά  λιμάνια του Λεβάντε, που  πάντα ασκούν μια γοητεία επάνω μου. Αλλά πρέπει να πω ότι κι από τα ταξίδια μου στα παιδικά και μαθητικά μου χρόνια σε αυτά τα μέρη ξεκίνησε και η αγάπη μου για την ιστορία και την αρχαιολογία.

-Τα ιστορικά γεγονότα επηρεάζουν τις ζωές μας και μας αναγκάζουν να κάνουμε επιλογές;

Επηρέασαν  ιδιαίτερα πολύ τη  ζωή της δικής μου οικογένειας μου αλλά  και τη δική μου.  Και ναι, μας ανάγκασαν να κάνουμε επιλογές.

-Τελικά η ομορφιά  του έρωτα  είναι εφήμερη;

-Ναι, είναι. Αλλά ακόμα και με την ομορφιά του εφήμερη είναι πάντα ωραίος.


Από το οπισθόφυλλο 

Ένα ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα με φόντο τα δραματικά ιστορικά γεγονότα της Ανατολίας του 20ού αιώνα.

Γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1900, την πρώτη μέρα του χρόνου, την πρώτη μέρα του καινούργιου αιώνα. Έζησε σε μια ζωή όσα δεν ζούνε άλλοι σε πέντε. Η Ιφιγένεια Σκρινή, κόρη μιας εύπορης οικογένειας Σμυρνιών, θα ερωτευτεί τον δάσκαλο ζωγραφικής, τον αινιγματικό Αντρέι Ρομπολόφσκι. Θα εγκαταλείψει την κοσμοπολίτικη πόλη με τα όμορφα σπίτια, τα θέατρα και τα ζαχαροπλαστεία, τα γεμάτα μουσικές σοκάκια της, για ν’ ακολουθήσει στο μακρινό ταξίδι του τον Αντρέι, όταν αυτός, θύμα του σκοτεινού παρελθόντος του, αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη Σμύρνη πριν από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Στη διάρκεια του ταξιδιού τους στα βάθη της Ανατολικής Συρίας, θα συναντήσουν τον Τζέιμς Μπάροουζ, απόφοιτο της Οξφόρδης. Η γοητεία και η ιστορία της Ανατολίας σ’ αυτό το οδοιπορικό θα αφήσουν τα ανεξίτηλα σημάδια τους στη ζωή της Ιφιγένειας και η εφήμερη ομορφιά του έρωτά τους θα στιγματίσει και τους τρεις για πάντα.

Από τη Σμύρνη στη Μέση Ανατολή, στην Αλεξάνδρεια, στην Κωνσταντινούπολη και στην Αθήνα, οι ζωές της Ιφιγένειας, του Αντρέι και του Τζέιμς θα περιπλεχθούν σ’ έναν ιστό πάθους, προδοσίας κι αναζήτησης, με φόντο τα ιστορικά γεγονότα του 20ού αιώνα.


Σχετικά με τη συγγραφέα

Η Στέλλα Βρετού γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι μεταφράστρια από τα τουρκικά και έχει εργαστεί στον εκδοτικό χώρο. Ζει με τον άντρα της και την κόρη της στην Αθήνα. Το 2014 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα, με τίτλο Τα κόκκινα λουστρίνια (Ωκεανίδα).

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ