Στα Τρίκαλα με εξαγγελίες η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

Στα Τρίκαλα βρίσκεται η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στο πλαίσιο της τριήμερης περιοδείας της στη Θεσσαλία. Η επίσκεψή της έφερε καλές ειδήσεις καθώς δεν έλειψαν οι εξαγγελίες για το Σπήλαιο της Θεόπετρας που στόχος είναι να καταστεί επισκέψιμο ως τα τέλη του 2021, για το Ασκληπιείο, για το Φρούριο για το οποίο έχει εγκριθεί ένα σημαντικό ποσό επίσης, για την αρχαία Πέλιννα, αλλά και για κάποιους ναούς. Νωρίς το πρωί είχε συνάντηση με την Έφορο Αρχαιοτήτων Τρικάλων κ. Κρυσταλία Μαντζανά και με  τον Δήμαρχο Τρικάλων. Ο κ. Παπαστεργίου ζήτησε τη συνδρομή της για την ανάδειξη του Ασκληπιείου των Τρικάλων με την προώθηση των απαραίτητων διαδικασιών, αλλά και τη συνεργασία του Υπουργείου για κοινές δράσεις πολιτισμού, στο θεατράκι του Φρουρίου και αλλού.

O Δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου και η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη συζήτησαν την ιστορία και τον πολιτισμό των Τρικάλων και γενικότερα του Δήμου Τρικκαίων.
Η συνάντηση (το πρωί του Σαββάτου 25 Ιανουαρίου 2020) περιστράφηκε στα ζητήματα ανάδειξης, τεκμηρίωσης και προβολής των ιστορικών μνημείων των Τρικάλων, που έθεσε ο κ. Παπαστεργίου.
Μια από τις παλαιότερες πόλεις της Ευρώπης (με συνεχή κατοίκηση), τα τελευταία δέκα χρόνια, όπως τόνισε ο Δήμαρχος Τρικκαίων, έχει διαφοροποιήσει ποιοτικά την προώθηση και προβολή της ιστορίας και του πολιτισμού της.
Στο πλαίσιο αυτό, η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου των Τρικάλων (του επονομαζόμενου «Ασκληπιείου»), σε συνδυασμό με τον Ασκληπιό και την αρχαία Τρίκκη, αποτελούν σημεία ιδιαίτερης σημασίας για τον Δήμο Τρικκαίων.
Επίσης, ο κ. Παπαστεργίου συζήτησε με την Υπουργό και για το θέμα του μουσείου Τσιτσάνη, για το οποίο υπάρχει συνεργασία με το υπουργείο.
Η κ. Μενδώνη ενημερώθηκε σχετικά με την πρόοδο των εργασιών υλοποίησης της μουσειολογικής ανάδειξης του χώρου, με χρονικό ορίζοντα την πραγματοποίηση των επίσημων εγκαινίων.
Ακόμη, συζητήθηκαν ζητήματα σχετικά με τις παρεμβάσεις στο Κάστρο των Τρικάλων (Φρούριο) και με την τεκμηρίωση του αρχαιολογικού πλούτου της περιοχής των Τρικάλων, σε σχέση με την προσπάθεια του Δήμου Τρικκαίων για την ίδρυση διαχρονικού μουσείου.

Στο σπήλαιο Θεόπετρας

Συνάντηση με την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη είχε ο Δήμαρχος Μετεώρων κ. Θοδωρής Αλέκος στο Σπήλαιο της Θεόπετρας. Κατά την συνάντηση τους ο Δήμαρχος Μετεώρων ζήτησε από την κ. Μενδώνη, να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ανοίξει το Σπήλαιο της Θεόπετρας και να δοθεί στο κοινό και επιπλέον να προκηρυχθούν 2 μόνιμες θέσεις τόσο για το Σπήλαιο όσο και για το Κέντρο Τεκμηρίωσης και Εκπαίδευσης Σπηλαίου Θεόπετρας. Η κ. Υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα ικανοποιήσει τα αιτήματα του Δημάρχου.

Επίσης η κ. Μενδώνη αποδέχθηκε το αίτημα του Δημάρχου για συνάντηση στο Υπουργείο όπου εκεί θα μπορέσουν να συζητήσουν εκτενέστερα για όλα τα θέματα καθώς και για την Σύσταση Φορέα Διαχείρισης  των Μετεώρων.

Στη ΝΟΔΕ με εξαγγελίες

«Ο πολιτισμός είναι συγκριτικό πλεονέκτημα και εδώ έχετε πολύ ωραία πόλη και πολλά μνημεία σε όλο τον  Νομό, η αξιοποίηση των οποίων θα δώσει την υπεραξία που δικαιούται ο τόπος. Παράδειγμα είναι  το χαμάμ στο Μουσείο Τσιτσάνη που εντάχθηκε το 2012 και έδωσε στον αστικό ιστό ωφέλειες που απολαμβάνουν οι κάτοικοι. Οφείλουμε να εργαστούμε για τα κέντρα των πόλεων, με στόχο να κάνουμε πιο ευχάριστη την ζωή των κατοίκων τους» ανέφερε η κ. Μενδώνη σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΝΟΔΕ Τρικάλων, απ’ όπου εξήγγειλε έργα για τον Νομό Τρικάλων.

Παρόντες κατά την παρουσία της κ. Μενδώνη στη ΝΟΔΕ ήταν πρόεδρος Κώστας Τρέλλης, οι βουλευτές Τρικάλων Αθανάσιος Λιούτας και Κατερίνα Παπακώστα, ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης και μέλη του κομματικού φορέα.

Ανακοίνωση Θανάση Λιούτα

Στο πλαίσιο της επίσκεψης της κ. Μενδώνη ο βουλευτής

Τρικάλων Θανάσης Λιούτας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Κατά την επίσκεψή της, το Σάββατο 25 Ιανουαρίου στον Ν. Τρικάλων, η Υπουργός Πολιτισμού επιβεβαίωσε σε όλους τους τοπικούς θεσμικούς παράγοντες και στην τοπική κοινωνία μας, ότι η επαναλειτουργία του Σπηλαίου της Θεόπετρας έχει μπει σε τροχιά υλοποίησης.

Ειδικότερα η εξέλιξη αυτή πρόκειται για την επιβεβαίωση της υπόσχεσης που η ίδια η Υπουργός είχε δώσει στον βουλευτή της ΝΔ Θανάση Λιούτα, όταν ο Τρικαλινός βουλευτής την είχε επισκεφθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού  τον Νοέμβριο του 2019 και της είχε ζητήσει άμεσα να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε το Σπήλαιο να επαναλειτουργήσει.

Στην επίσκεψή του τότε ο κ. Λιούτας είχε υπογραμμίσει στην κα Μενδώνη ότι η επαναλειτουργία του Σπηλαίου θα αποτελέσει μια σημαντική αναπτυξιακή κίνηση για τον τόπο μας και όχι μόνο, επισημαίνοντας ειδικότερα ότι, «Η λειτουργία του Σπηλαίου θα αυξήσει τις τουριστικές ροές που καταφθάνουν στον τόπο μας και αυτό θα έχει ως άμεσο αντίκτυπο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την αύξηση του εισοδήματος για την τοπική μας κοινωνία».

Ο κ. Λιούτας παρευρισκόμενος μαζί με την κα Μενδώνη κατά την επίσκεψή της στο Σπήλαιο σημείωσε ότι, «Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση δεχθήκαμε τα σημαντικά νέα. Η  Υπουργός Πολιτισμού με την επίσκεψή της στον τόπο μας επιβεβαίωσε ότι ξεκινούν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε οι πύλες του Σπηλαίου της Θεόπετρας σύντομα να ανοίξουν.

Προσωπικά χαίρομαι ιδιαίτερα που η παρέμβασή μου «έπιασε τόπο».

Η ανάπτυξη του τόπου μας και η ευημερία της κοινωνίας μας απαιτούν εργασία και στόχευση. Προχωράμε δυνατά για ένα καλύτερο μέλλον».

Συνάντηση με Κατερίνα Παπακώστα

Αξίζει να αναφέρουμε ότι μία μέρα πριν την έλευσή της στα Τρίκαλα η κ. Μενδώνη είχε συνάντηση με την βουλευτή Τρικάλων Κατερίνα Παπακώστα. Η κ. Παπακώστα έθιξε κατά την επίσκεψή της στην αρμόδια Υπουργό Πολιτισμού  Λίνα Μενδώνη το  ζήτημα της ένταξης της περιοχής των Χασίων του Δήμου Μετεώρων στο υπό κατάρτιση «Σχέδιο Διαχείρισης Μετεώρων».

Η κ. Παπακώστα περιέγραψε αναλυτικά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η περιοχή των Χασίων , δίνοντας έμφαση στο πλούσιο οικοσύστημα, το φυσικό ανάγλυφο, την έντονη πολιτιστική ταυτότητα, καθώς και το πλούσιο ιστορικό της απόθεμα .

Η Υπουργός κ. Μενδώνη δεσμεύτηκε, πως θα μελετήσει το θέμα με προσοχή και  θα επισκεφθεί σύντομα την περιοχή, ώστε να  θαυμάσει από κοντά το πλούσιο φυσικό της κάλος.

Η Βουλευτής ευχαρίστησε την Υπουργό για τη συνεργασία τους και δεσμεύτηκε, πως θα βρίσκεται δίπλα της, σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία αναλάβει για την πολιτισμική και οικονομική αναβάθμιση του Νομού μας.