Στα όριά τους οι δημοσιογράφοι-Χορταργιάς στο Ράδιο ΕΝΑ: «Δεν πάει άλλο, ο κόμπος έφτασε στο χτένι»

Δεν πάει άλλο, ο κόμπος έφτασε στο χτένι, δεν μπορεί να πάει παρακάτω. Οι δημοσιογράφοι είναι ένας κλάδος που συνθλίφτηκε μαζί με τους μηχανικούς στην οικονομική κρίση, είναι ο κλάδος που δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα την εποχή της πανδημίας και ο κλάδος που οι εργαζόμενοι έχουν να υπογράψουν Συλλογική Σύμβαση Εργασίας από το 2009. Είναι η πρώτη κινητοποίηση που κάνουν οι δημοσιογράφοι μόνοι, γιατί πάντα στήριξαν γενικές απεργίες με υψηλότατα ποσοστά συμμετοχής, που σημαίνει ότι έχουν φτάσει στα όριά τους και είναι αποφασισμένοι αν δεν ικανοποιηθούν κάποια από τα αιτήματά τους, να δώσουν συνέχεια στον αγώνα τους.

Τα παραπάνω ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5 και τον Ηλία Κουτσερή, ο Δημήτρης Χορταργιάς πρόεδρος της Ένωσης Ημερησίων Εφημερίδων Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, με αφορμή την αυριανή 24ωρη Πανελλαδική απεργία στα ιδιωτικά και δημόσια ΜΜΕ, που αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών και οι επιμέρους Ενώσεις.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Συντακτών εδώ και 16 χρόνια δεν υπάρχει συλλογική σύμβαση εργασίας, ενώ υπάρχει οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για υπογραφή συλλογικών συμβάσεων για το 80% των κλαδικών φορέων της κοινωνίας.

«Δυστυχώς αυτό δεν συνέβη στην Ελλάδα και όχι με δική μας ευθύνη, καθώς δεν προσέρχονται στο τραπέζι του διαλόγου οι εργοδότες, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε συζήτηση αρχικά και στη συνέχεια να αποφασίσουμε από κοινού τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, όσο αυτό είναι δυνατόν», επισήμανε ο Δ. Χορταργιάς.

Ο ίδιος είπε ότι η αυριανή 24ωρη απεργία αφορά όλα ανεξαιρέτως τα μέσα, διότι έχουν αλλάξει πολλά από το 2009 και οι διεκδικήσεις δεν περιορίζονται στη Συλλογική Σύμβαση που είναι το βασικό, γιατί με την υπογραφή της ξεκαθαρίζει το τοπίο από τους επαγγελματίες, τους ανθρώπους που εργάζονται, όχι από τους «αλεξιπτωτιστές» ή αυτούς που κάνουν business και χρησιμοποιούν τα μέσα πρόσκαιρα. Η Συλλογική Σύμβαση ουσιαστικά διαλύει τα φαινόμενα που εμφανίστηκαν και γιγαντώθηκαν μέσα στην κρίση, με αποτέλεσμα στην Αθήνα να υπάρχουν εργαζόμενοι των 400 €, σε πολλά μέσα ενημέρωσης.

Ο πρόεδρος της Ένωσης εξήγησε από το 2009 που υπογράψαμε την τελευταία Συλλογική Σύμβαση, έχουν αλλάξει πολλά πράγματα και στις διεκδικήσεις περιλαμβάνεται η Τεχνητή Νοημοσύνη και οι δημοσιογράφοι πρέπει να αντιδράσουν αν υποχρεωθούν να δημοσιεύσουμε κάτι που είναι προϊόν της Τ.Ν. και να το παρουσιάζουν ότι είναι δικό τους έργο.

«Χτυπάμε το καμπανάκι πρώτοι εμείς, γιατί καταλαβαίνουμε και εμείς είμαστε οι πρώτοι που τα ζούμε, όπως και για το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων, ζητήματα που δεν υπήρχαν το 2009 και είναι ασύλληπτο τι έχει συμβεί στον χώρο τα τελευταία 10 χρόνια», τόνισε.

Ο κ. Χορταργιάς, ανέφερε ότι πρόβλημα υπάρχει με την ακρίβεια που μαστίζει όλη την ελληνική κοινωνία, αλλά και με εργασιακά ζητήματα του κλάδου, καθώς δεν υπάρχουν δημοσιογράφοι μιας ειδικότητας, αλλά για δημοσιογράφους – πολυεργαλεία, που πρέπει να ξέρουν πάρα πολλά και πληρώνονται στην καλύτερη περίπτωση με 1000 €, που δεν φτάνουν αν έχει να συντηρήσει μια οικογένεια με δύο μικρά παιδιά.

Αναφορικά με τους δημοσιογράφους που εργάζονται στα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Χορταργιάς τόνισε ότι με το νέο νόμο, υπάρχει προϋπόθεση για να ενταχθεί κάποιος στο επίσημο μητρώο της χώρας, να έχει επαγγελματίες δημοσιογράφους και μέλη της Ένωσης Συντακτών. Οι συνάδελφοι πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν βάλει την υπογραφή τους για να εκδίδονται τα συγκεκριμένα ΜΜΕ και πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα στις απεργιακές κινητοποιήσεις, γιατί θα είναι υπόλογοι δύο φορές.

Όπως είπε, δεν μπορούν να κυκλοφορούν τα συγκεκριμένα ΜΜΕ όταν έχουμε αιτήματα που αγγίζουν όλους τους συναδέλφους, κάτι που ισχύει και για τα μη μέλη της Ένωσης Συντακτών και καλύπτονται στην απεργία.

ΠΗΓΗ:  Magnesianews