Σπύρος Πετρουλάκης: «Πολλές φορές ο εγωισμός φέρνει τους ανθρώπους αντιμέτωπους με ανεξέλεγκτες καταστάσεις»-Σασμός…

Όρη και θάλασσες, τραγούδια και κατάρες, οργή και χάδι. Μέσα στις αντιθέσεις της φωτιάς, οι άνθρωποι χτίζουν τα όνειρά τους. Ωστόσο, η θέληση και το πάθος δεν αρκούν. Τα πάντα μπορούν να ανατραπούν ακαριαία. Ένας ατέρμονος κύκλος αίματος συνεχίζεται και η παλιά βεντέτα, σαν εφιάλ­της, σκορπά τον τρόμο ανάμεσα σε δυο χωριά της Κρήτης. Οι λέξεις ποτέ δεν είχαν αρκετή δύναμη για να περιγράψουν τόσο ακραία συναισθήματα. Τι θα μπορούσε να επιφέρει τη συμφιλίωση, τον πολυπόθητο Σασμό; Το πολυπόθητο «φτιάξιμο» όπως μου εξηγεί ο συγγραφέας Σπύρος Πετρουλάκης συζητώντας μαζί του για το νέο του βιβλίο με τίτλο «Σασμός». Ένα βιβλίο στο οποίο έχει καταθέσει την ψυχή του και τούτο φαίνεται από τις πρώτες κιόλας σελίδες της ανάγνωσης. Έχοντας διαβάσει όλα του τα βιβλία, το πρώτο του άλλωστε στάθηκε αφορμή για τη γνωριμία μας που έκτοτε εξελίχθηκε σε μία δυνατή φιλία, δεν ξέρω ποιο να ξεχωρίσω. Το σίγουρο πάντως είναι ότι ο «Σασμός» (εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ) είναι ένα βιβλίο δυνατό, που προκαλεί έντονα συναισθήματα και μαρτυρά το αστείρευτο ταλέντο του συγγραφέα ο οποίος θα το παρουσιάσει στα Τρίκαλα στις 15 Νοεμβρίου.

Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη

-Σασμός… Το νέο σου βιβλίο. Μίλησέ μου για την υπόθεσή του.

Ο «Σασμός» είναι μια ιστορία η οποία με ακολουθούσε αρκετά χρόνια. Κοντά τρεις δεκαετίες. Κάποια στιγμή λοιπόν αποφάσισα ότι είχε έρθει η ώρα αυτή την ιστορία να φτάσει στους αναγνώστες. Το βιβλίο έχει αρκετά αληθινά στοιχεία αλλά παράλληλα έχει και αρκετή μυθοπλασία ώστε να υπάρχει και αναγνωστικό ενδιαφέρον. Στις σελίδες του θα συναντήσει ο αναγνώστης τους ήρωες που απαρτίζουν μια βεντέτα. Θετικούς και αρνητικούς. Από την πλευρά μου προσπάθησα να παρουσιάσω τα πράγματα όσο πιο ρεαλιστικά γινόταν ώστε να δώσω τις απαραίτητες πληροφορίες για να κάνετε δικό σας κτήμα αυτό το βάρβαρο έθιμο που αιώνες βασανίζει το νησί μου.

-Τι σημαίνει η λέξη «Σασμός»;

-Η λέξη «Σασμός» κυριολεκτικά σημαίνει φτιάξιμο. Ο Σασμός είναι η συμφιλίωση που επιβάλλει την ειρήνη ανάμεσα στις εμπλεκόμενες οικογένειες.

-Ένα βιβλίο βασισμένο σε αληθινή ιστορία;

-Όπως είπα και παραπάνω το βιβλίο βασίζεται σε αληθινές ιστορίες. Ωστόσο, αυτό που με παρακίνησε να ασχοληθώ με το συγκεκριμένο θέμα ήταν μια ιστορία που έμαθα και είχε να κάνει με μια μαντινάδα. Η μαντινάδα έμεινε μετέωρη στα χείλη ενός άντρα, αφού οι σφαίρες τον πρόλαβαν. Την προόριζε για τη νεοφώτιστη κόρη του. Έτσι ανέλαβα το χρέος να την αποτελειώσω εγώ μέσα από τις ιστορίες που περιγράφω.

-Βεντέτα… Εκεί που η ανθρώπινη λογική σταματά κι ο άνθρωπος λειτουργεί με το θυμικό;

-Στο νησί μου τα αίματα δεν αργούν να ανάψουν και πολλές φορές ο εγωισμός φέρνει τους ανθρώπους αντιμέτωπους με ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

-Μαθαίνω σύντομα θα έχουμε τη χαρά να σε έχουμε στα Τρίκαλα; Πότε θα παρουσιάσεις τον «Σασμό» στην πόλη μας;

-Ναι. Ο Σασμός έρχεται στα Τρίκαλα στις 15 Νοεμβρίου και ελπίζω η πόλη και οι αναγνώστες της να  αγκαλιάσουν για άλλη μια φορά το βιβλίο μου, όπως έχει συμβεί και τα προηγούμενα χρόνια και τα υπόλοιπά μου βιβλία.

-Έκτο βιβλίο και προσεχώς έβδομο; Είναι έτοιμο το επόμενο;

Το επόμενο μυθιστόρημα είναι έτοιμο και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα χέρια των ανθρώπων του εκδοτικού οίκου όπου είμαι σίγουρος πως και πάλι θα βάλουν τα δυνατά τους για να έχουμε μία άριστη έκδοση.


Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Ο άντρας σηκώνει το χέρι του και σημαδεύει. Οι επτά πυροβολισμοί που ακούγονται ωχριούν μπροστά στην κραυγή του παιδιού: «Πατέρα…». Αλήθεια ή πλάνη; Τυχαίο γεγονός ή βεντέτα; Οι καταστάσεις περιπλέκονται και παίρνουν ανεξέλεγκτη τροπή.

Ακολουθεί δεύτερος θάνατος – αυτήν τη φορά μια γυναίκα. «Τις γυναίκες και τα κοπέλια δεν τα σκοτώνουν. Αλλού να ψάξετε για τον φονιά. Όχι στη βεντέτα…» Τα λόγια των μυστών ακούγονται ουτοπικά.

«Πάρε την κοπελιά μας και αλαργέψετε αμέσως από την Κρήτη. Δεν θα αργήσει να γίνει κι άλλο κακό. Φύγετε…» Μια μάνα μαζί με την κόρη της, εν μία νυκτί, εξαφανίζονται από προσώπου γης. Ένα κλειδί μένει κρεμασμένο στην πρόκα του τοίχου και μια μαντινάδα στέκει ατελείωτη.


Σχετικά με τον συγγραφέα

Ο Σπύρος Πετρουλάκης γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα, έχοντας ζήσει επίσης στο Ρέθυμνο και στα Χανιά από όπου και κατάγεται. Έχει δύο παιδιά, την Ειρήνη και τον Κωνσταντίνο. Είναι συνθέτης και στιχουργός και έχει συμμετάσχει σε μουσικές παραστάσεις και συναυλίες σε όλη την Ελλάδα. Τραγούδια του περιλαμβάνονται σε CD πολλών γνωστών καλλιτεχνών, ενώ έχει γράψει μουσική και τραγούδια για ντοκιμαντέρ και θεα­τρικές παραστάσεις.

Ασχολείται με τη φωτογραφία (φωτογραφίες του έχουν βραβευτεί και δημοσιευτεί σε ευρωπαϊκά περιοδικά), είναι αφηγητής παραμυθιών, προπονητής και Πανελληνιονίκης στο άθλημα του Taekwondo και έχει ως χόμπι την αναρρίχηση και τις καταδύσεις.

Από τις εκδόσεις Μίνωας κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του Το παράθυρο της Νεφέλης (2014), Η εξομολόγηση (2015), H Παναγιά της φωτιάς (2016), Το τελευταίο δαχτυλίδι (2017), Αμαλία (2018), καθώς και τα βιβλία του για παιδιά Στα χνάρια του κουρσάρου Μπαρμπαρόσα (2014), Ο θησαυρός του Κυβερνήτη (2015), Ο δράκος Μπουρμπουλήθρας (2016) και Η συνταγή της ευτυχίας (2016).

Τον Νοέμβριο του 2017 πραγματοποιή­θηκε έκθεση ζωγραφικής εικαστικών με αφορμή το συγγραφικό έργο του Σπύρου Πετρουλάκη στην γκαλερί ΑΓΚΑΘΙ.

Ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας: petroulakis.spiros@gmail.com

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ