Σπανακόπιτα με σόδα

Σπανακόπιτα με σόδα …

Είδα αυτή την συνταγή στις Ελληνικές gourmed-ιές από την Elena Karakazidou. Μου τράβηξε την προσοχή και είπα θα την κάνω. Τελικά δικαιώθηκα μας άρεσε πάρα πολύ και σας την παρουσιάζω. Σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ Έλενα. Εγώ άλλαξα την μάρκα των υλικών γιατί αυτά είχα σπίτι μου.

Υλικά ζύμης:

1 lourpak σε θερμοκρασία δωματίου

1 κ.σ. κοφτή αλάτι

1 κιλό αλεύρι (εγώ έβαλα 700 γρ. Κούλακαι 300 περίπου ζυμώματα κίτρινο από την αλατίνη) 2 μπουκαλάκια σόδα εψα

220 γρ. το μπουκαλάκι

Υλικά για από πάνω :

1/2 κούπας ελαιόλαδο

1/2 κούπας γάλα σουσάμι

Υλικά για την γέμιση :

1 κιλό σπανάκι καλά πλυμένο χοντροκομμένο και στημένο με λιγάκι αλατάκι

μια χούφτα άνηθο ψιλοκομμένο

μια κούπα κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα

ένα μεγάλο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

250 γρ. φέτα

1 φλιτζανάκι του ελληνικού καφέ τραχανά

2 αυγά

1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο

αλατοπίπερο

Εκτέλεση για την ζύμη:

Έβαλα όλα τα υλικά μέσα σε μια λεκανίτσα ζύμωσα αρκετά για να έχω μια μαλακή ζύμη που να μην κολάει στα χέρια μου. Την σκέπασα με μεμβράνη και την άφησα να ξεκούραστη μια ωρίτσα.

Εκτέλεση για την γέμιση :

Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζω το ελαιόλαδο και σοτάρω ελαφρώς τα κρεμμύδια. Μετά από λίγη ώρα προσθέτω το σπανάκι και τον άνηθο και συνεχίζω το σοτάρισμα για ακόμα 5 λεπτά. Αφήνω στην άκρη και μόλις κρυώσει η γέμιση χτυπάω τα 2 αυγά και τα ανακατεύω με το σπανάκι. Προσθέτω και τον τραχανά και αφήνω να ετοιμάσω τα φύλλα.

Συναρμολόγηση :

Από την ζύμη που έκανα κρατάω ένα μικρο κομματάκι μια γεμάτη χούφτα περίπου. Το υπόλοιπο ζυμαράκι το χωρίζω στα δυο και ανοίγω δυο φύλλα ένα πάνω και ένα κάτω. Λαδώνω ένα μεγάλο ταψί κουζίνας και στρώνω το ένα φύλλο. Ρίχνω την γέμιση και θρυμματίζω την φέτα από πάνω. Σκεπάσω με το δεύτερο φύλλο και κόβω το ζυμαράκι που περισσεύει γύρο από το ταψί. Αυτό που περισσεύει το κρατάω και το ζυμώνω μαζί με εκείνο που είχα κρατήσει και κάνω μια μικρή τυροπιτούλα. Φτιάχνω τον κόθρο της πίτας μου χαράζω σε κομμάτια και σε ένα σέικερ χτυπάω το λάδι με το γάλα. περιχύνω την πίτα προσθέτω και το σουσάμι και ψήνω στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.

Σημ.:Στην μικρή Πιτούλα που έκανα έβαλα 150 γρ. φέτα 1 αυγό και λιγάκι πιπεράκι. Την έκανα μπαστουνάκια έβαλα σε ένα ταψί λαδόκολλα τα χάραξα τα περιχύνω με 1/4 της κούπας γάλα και 1/4 της κούπας ελαιόλαδο. Έριξα και εκεί λίγο σουσαμάκι και την έψησα στους 200 βαθμούς σαν την σπανακόπιτα. Κατά την δική μου γνώμη η τυρόπιτα σε ρολόγια δεν ψήθηκε πολύ καλά όποτε είναι καλύτερα να ανοίξετε δυο φυλλαράκια και να κάνετε και την τυροπιτούλα σε μικρό ταψάκι.

Καλή επιτυχία.

Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Μαίρη Καρακασίδη ή αλλιώς Γιαγια Μαίρη εν δράση  (τις συνταγές της οποίας μπορείτε να βρείτε και εδώ http://giagiamairi.dimosbox.gr/ και στην σελίδα https://www.facebook.com/%CE%93%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%9C%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B7-%CE%B5%CE%BD-%CE%B4%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B7-725351180896546/).