Σημαντικές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, παρατηρούνται σε δεκαπέντε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας στη Θεσσαλία. Σύμφωνα με έρευνα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.), οι ελλείψεις αυτές έχουν οδηγήσει σε υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, δημιουργώντας ανησυχία για την ασφάλεια των ασθενών. Το πρόβλημα επισημάνθηκε σε ερώτηση της βουλευτού Β’2, Δυτικού Τομέα Αθηνών της Ελληνικής Λύσης, Μαρίαw Αθανασίου προς τον Υπουργό Υγείας.
Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας
Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας βρίσκεται αντιμέτωπο με σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και εξοπλισμού. Από τις είκοσι τέσσερις κλίνες της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), μόνο οι δεκαοκτώ μπορούν να λειτουργήσουν λόγω έλλειψης νοσηλευτών. Συγκεκριμένα, υπηρετούν πενήντα τρεις νοσηλευτές αντί για τους απαιτούμενους εβδομήντα δύο. Αυτή η κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα το κλείσιμο έξι κλινών ΜΕΘ άμεσα και επιπλέον οκτώ κλινών στο μέλλον για τη διασφάλιση της ασφαλούς λειτουργίας της μονάδας.
Επιπλέον, στα χειρουργεία λειτουργούν μόνο οκτώ από τις δεκατέσσερις αίθουσες, λόγω έλλειψης προσωπικού. Το αιμοδυναμικό τμήμα χρειάζεται δεύτερο στεφανιογράφο, καθώς ο υπάρχων δεν επαρκεί για τις ανάγκες των ασθενών. Επίσης, στη ΜΕΘ Παίδων υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις προσωπικού, με το 30% των εργαζομένων να υπηρετεί με συμβάσεις, γεγονός που καθιστά αβέβαιο το μέλλον της μονάδας.
Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας
Στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας παρατηρούνται ελλείψεις σε όλες τις ειδικότητες του υγειονομικού προσωπικού, με σημαντικό ποσοστό εργαζομένων να υπηρετεί με συμβάσεις. Οι δέκα κλίνες της ΜΕΘ λειτουργούν, αλλά οι χειρουργικές αίθουσες είναι περιορισμένες σε αριθμό, με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθυστερήσεις στη διεξαγωγή των χειρουργείων. Επίσης, το νοσοκομείο αντιμετωπίζει προβλήματα χρηματοδότησης, που δυσχεραίνουν την ολοκλήρωση των απαραίτητων έργων αναβάθμισης.
Παρόλο που έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την κατασκευή συνδετήριας πτέρυγας, η υλοποίηση του έργου καθυστερεί, αναμένοντας τον προσυμβατικό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Η αναβάθμιση του νοσοκομείου, που περιλαμβάνει την ενεργειακή αναβάθμιση και την ανακαίνιση των ΤΕΠ, είναι απαραίτητη για τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας.
Νοσοκομεία Βόλου, Καρδίτσας και Τρικάλων
Στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου, το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η έλλειψη ογκολόγων. Από τους τρεις που υπήρχαν, έχουν απομείνει μόνο ένας, γεγονός που επηρεάζει σημαντικά τη φροντίδα των ογκολογικών ασθενών. Επίσης, το μεγαλύτερο μέρος του νοσηλευτικού προσωπικού εργάζεται με συμβάσεις, γεγονός που δημιουργεί αστάθεια στη λειτουργία του νοσοκομείου.
Το Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις ιατρικού προσωπικού, ειδικά σε ειδικότητες όπως οι Νεφρολόγοι, Ακτινολόγοι, Αναισθησιολόγοι, Καρδιολόγοι και Παθολόγοι. Επιπλέον, υπάρχει έλλειψη από Μαίες και τεχνικό προσωπικό. Παρόλο που το νοσοκομείο βρίσκεται σε διαδικασία ενεργειακής αναβάθμισης, τα προβλήματα παραμένουν έντονα.
Το Νοσοκομείο Τρικάλων λειτουργεί κυρίως με επικουρικό προσωπικό, ενώ υπάρχει έλλειψη ειδικοτήτων όπως ο Ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ). Παρόλο που το νοσοκομείο έχει αρκετό προσωπικό, η προσωρινή φύση των συμβάσεων δεν εξασφαλίζει τη σταθερότητα και την ασφάλεια που απαιτούνται για την ομαλή λειτουργία του.
Κέντρα Υγείας στη Θεσσαλία
Τα Κέντρα Υγείας στη Θεσσαλία αντιμετωπίζουν επίσης σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές. Το Κέντρο Υγείας Παλαμά, για παράδειγμα, έχει μετεγκατασταθεί σε ωδείο μετά την πλημμύρα του 2023 και λειτουργεί με ελλιπές νοσηλευτικό προσωπικό. Το Ακτινολογικό Τμήμα στεγάζεται σε κοντέινερ, ενώ δεν υπάρχει τμήμα βραχείας νοσηλείας.
Στο Κέντρο Υγείας Νέας Μαγνησίας, τα μικροβιολογικά εργαστήρια παραμένουν κλειστά, ενώ υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις στα πληρώματα ασθενοφόρων και στο νοσηλευτικό προσωπικό. Τα οδοντιατρικά τμήματα είναι κλειστά στο 70%, και η έλλειψη ιατρικού προσωπικού είναι ιδιαίτερα έντονη στα νησιά Σκιάθο και Σκόπελο.
Παρόμοιες ελλείψεις παρατηρούνται και στα Κέντρα Υγείας Νέας Λάρισας και Νέων Τρικάλων, όπου το νοσηλευτικό προσωπικό δεν επαρκεί για την κάλυψη των 24ωρων βαρδιών. Τα τμήματα Ακτινολογικού και Μικροβιολογικού υπολειτουργούν λόγω έλλειψης ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού.
Κοινωνικές Δομές και Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας
Οι κοινωνικές δομές και τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας στη Θεσσαλία λειτουργούν επίσης με μεγάλες ελλείψεις. Στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας (ΚΚΠΠ) Θεσσαλίας, το προσωπικό που φροντίζει τους εξήντα έξι περιθαλπόμενους είναι μόλις ένδεκα μόνιμα άτομα και δώδεκα συμβασιούχοι. Δεν υπάρχουν ιατρικά μηχανήματα και το κτήριο χρειάζεται άμεση ανακαίνιση.
Στη Δομή Φιλοξενίας ΑμεΑ Τρικάλων, οι περιθαλπόμενοι είναι εκατό, ενώ το προσωπικό είναι μόλις πενήντα άτομα όλων των ειδικοτήτων. Υπάρχει ανάγκη για επιπλέον προσωπικό, ενώ το κτήριο χρειάζεται ανακαίνιση για να καλύψει τις ανάγκες των φιλοξενουμένων.
Ερωτήματα προς τον Υπουργό Υγείας
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, η βουλευτής Β’2, Δυτικού Τομέα Αθηνών της Ελληνικής Λύσης, Μαρία Αθανασίου απευθύνει ερωτήματα προς τον Υπουργό Υγείας σχετικά με τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν για την αντιμετώπιση των ελλείψεων στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της Θεσσαλίας. Συγκεκριμένα, ζητά απαντήσεις για το πώς θα στελεχωθούν επαρκώς τα νοσοκομεία και οι υγειονομικές δομές με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και για το πώς θα αποκατασταθούν οι ελλείψεις σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και σε κτηριακές υποδομές. Η αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων είναι κρίσιμη για τη διασφάλιση της υγείας των πολιτών της Θεσσαλίας.