Σουτζούκι με πετιμέζι by Μαίρη

Κάθε τέτοια εποχή στο μυαλό μου έρχεται η γιαγιά μου η Θεανώ από την Ιστιαία Ευβοίας. Μια πολύ καλή νοικοκυρά που πάντα έλεγα αν και όλο μάλωνα μαζί της ότι τα χεράκια της ήταν χρυσά. Έχω τόσες πολλές γευστικές μνήμες από την γιαγιά μου που δεν πιστεύω ότι θα μπορέσω να τα καταφέρω να την φτάσω ποτέ. Είπα και εγώ να μοιραστώ μαζί σας αυτή την υπέροχη λιχουδιά που αν και είναι λιγάκι χρονοβόρα αξίζει να την δοκιμάσετε! Σας το φωτογράφησα σε ένα εργόχειρο πάνω από 100 χρόνων φτιαγμένο από την γιαγιά μου για την προίκα της.

Υλικά

1 κιλό καρύδια καθαρισμένα

2 κούπες πετιμέζι

2 κούπες χυμό πορτοκάλι

2 κούπες αλεύρι

5 κούπες νερό

7 κ.σ. ζάχαρη

6-7 ξυλάκια κανέλας

ζάχαρη άχνη για το τέλος

Εκτέλεση :

Αν κάνετε την προετοιμασία όλα τα υπόλοιπα θα γίνουν πολύ γρήγορα. Για αρχή περνάτε σε μια βελόνα λεπτή ραψίματος μια διπλή κλωστή που θα την ενώσετε και θα είναι 4πλη. Πρέπει να κόψετε την διπλή περίπου 150 εκατοστά όποτε όταν την διπλώσετε να είναι 75 εκατοστά. Στο κάτω μέρος της κλωστής θα δέσετε ένα ξυλάκι κανέλας για να μην σας φεύγουν τα καρύδια. Περνάτε τα καρύδια κατά προτίμηση να είναι μισά για να είναι αρκετά παχουλό το σουτζούκι σας. Και στα 4 να είναι κομμένα δεν πειράζει το ίδιο αποτέλεσμα θα έχετε. Γεμίζετε περίπου 50 πόντους την κλωστή και κάνετε μια θηλιά στην άκρη η’ αν υπάρχει τρόπος να σας κάνουν 6 γατζάκια τότε δένετε στο γατζάκια την κλωστή. Εγώ βάζω δύο καρέκλες πλάτη με πλάτη και ακουμπάω τον πλάστη μου επάνω στις άκρες που τον στερεώνω με λίγη ταινία να μην φύγει και μου πέσουν τα σουτζούκια μου. Κάτω από τον πλάστη βάζετε ένα ή και δυο ταψάκια να μαζεύεται την μουσταλευριά που θα στάζει από τα σουτζούκια σας. Όταν έχετε έτοιμα τα σπαγγάκια με τα καρύδια ετοιμάζετε την μουσταλευριά. Σε μια κατσαρόλα βάζετε τον χυμό πορτοκάλι, το πετιμέζι, την ζάχαρη και 3 κούπες νερό και τα βάζετε να πάρουν βράσει. Σε ένα μπολάκι λιώνετε το αλεύρι με τις υπόλοιπες 2 κούπες νερό. Όταν πάρουν βράσει τα υλικά στην κατσαρόλα χαμηλώνετε την φωτιά σας και ρίχνετε σιγά σιγά τον χυλό από το αλεύρι και το νερό. Ανακατεύετε με το σύρμα και σε μερικά λεπτά έχει δέσει σαν μια κρέμα. Τραβάτε από την φωτιά και αφήνετε 5 λεπτά να φύγει η μεγάλη θερμοκρασία. Με την βοήθεια ενός κουταλιού βουτάτε τα μασούρια που έχετε ετοιμάσει με τα καρύδια και τα κρεμάτε να μην κολλάνε μεταξύ τους. Τα αφήνετε 10 λεπτάκια και επαναλαμβάνεται την ίδια διαδικασία ακόμα 5-6 φορές ανάλογα πόσο υλικό έχετε στην κατσαρόλα σας. Αυτό που στάζει στο ταψί το βάζετε πάλι στην κατσαρόλα και συνεχίζετε. Εγω πάντα βάζω έναν ανεμιστήρα να τα φυσάει να μου στεγνώνουν πιο γρήγορα. Αν θέλετε να γίνει πιο παχύ το σουτζούκι σας μπορείτε την επόμενη μέρα να κάνετε ακόμα μια δόση μουσταλευριά και να τα περάσετε ξανά!!! Το μόνο αρνητικό είναι ότι αργούν να στεγνώσουν με αυτόν τον τρόπο. Στο τέλος περισσεύει λίγη μουσταλευριά στην κατσαρόλα που δεν φτάνει πια να βουτάτε τα σουτζούκια σας. την βάζετε σε μπολάκια με σουσαμάκι κανέλα και καρύδι και την απολαμβάνετε. Προσπάθησα να βοηθήσω όσο μπορούσα για όσους την κάνουν.

Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Μαίρη Καρακασίδη ή αλλιώς Γιαγια Μαίρη εν δράση  (τις συνταγές της οποίας μπορείτε να βρείτε και εδώ http://giagiamairi.dimosbox.gr/ και στην σελίδα https://www.facebook.com/%CE%93%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%9C%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B7-%CE%B5%CE%BD-%CE%B4%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B7-725351180896546/).