Σούπα κολοκύθας βελουτέ με κενέλ μασκαρπόνε, μανιτάρια και λάδι σχοινόπρασου

Υλικά:

Για τη σούπα:

1 kg κόκκινη κολοκύθα

1 πατάτα

2 καρότα

1 πράσο (το λευκό μέρος)

2 κρεμμύδια

50 γρ. βούτυρο

ελαιόλαδο

ζωμός λαχανικών

αλάτι

πιπέρι

ζάχαρη

τζίντζερ (φρέσκο)

κανέλα

Για τα μανιτάρια:

100 γρ. Champignon

100 γρ. Πλευρώτους

ελαιόλαδο

αλάτι

πιπέρι

θυμάρι (φρέσκο)

τρουφέλαιο

Για το λάδι:

250ml ελαιόλαδο

50 γρ. σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση για τη σούπα:

1) Καθαρίζουμε τα λαχανικά και τα κόβουμε σε κύβους. Αφαιρούμε από την κολοκύθα το φλοιό και τους σπόρους.

2) Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, βάζουμε ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα λαχανικά και στο τέλος την κολοκύθα.

3) Έπειτα, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη, κανέλα, τζίντζερ (φρέσκο) τα λαχανικά.

4) Προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών μέχρι να καλυφθούν τα λαχανικά και βράζουμε έως μαλακώσει και η κολοκύθα.

5) Σουρώνουμε τα λαχανικά και κρατάμε το ζωμό.

6) Τοποθετούμε στο μπλέντερ ανά δώσεις, όσες φορές χρειαστεί μαζί με λίγο ζωμό μέχρι να γίνει κρέμα και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.

7) Επιστρέφουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 3-4 λεπτά, προσθέτουμε το βούτυρο και λίγο ελαιόλαδο.

8 ) Τέλος, αναλόγως την υφή που προτιμούμε, περνάνε την σούπα από την σίτα για πιο λείο αποτέλεσμα.

Για τα μανιτάρια:

1) Κόβουμε τα μανιτάρια σε λεπτές φέτες.

2) Τα σωτάρουμε με ελαιόλαδο στο τηγάνι μαζί με θυμάρι (φρέσκο), αλάτι και πιπέρι σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν.

3) Αφήνουμε να κρυώσουν και αρωματίζουμε με μερικές σταγόνες τρουφέλαιο.

Για το λάδι σχοινόπρασου:

1) Σ’ ένα κατσαρολάκι, ζεστάνουμε το ελαιόλαδο περίπου στους 80°C, μετά προσθέτουμε το σχοινόπρασο και σκεπάζουμε το σκεύος. Σβήνουμε αμέσως τη φωτιά και αφήνουμε το λάδι να κρυώσει.

2) Μόλις κρυώσει, το χτυπάμε στο μπλέντερ για 30 δευτερόλεπτα και το περνάμε από σίτα. Το αδειάζουμε σε καθαρό μπουκάλι και το κλείνουμε με φελλό. Το λάδι αυτό διατηρείται αρκετές ημέρες σε δροσερό, σκοτεινό μέρος.

Σύνθεση πιάτου:
Τοποθετούμε τη σούπα στο πιάτο. Με την βοήθεια δύο κουταλιών, δίνουμε σχήμα στο μασκαρπόνε (αυτό λέγεται κενέλ). Πάνω από το τυρί, βάζουμε μία κουταλιά μανιτάρια και στο τέλος προσθέτουμε το λάδι σχοινόπρασου.
Σημ.:Από πάνω μπορούμε να προσθέσουμε και ψιλοκομμένο σχοινόπρασο.
Καλή επιτυχία.
Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Ιφιγένεια Τζιμαρά.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ