Σοφία Αλεστά: Τα Τρίκαλα έχουνε πλέον αλλάξει!

«Η πόλη πρέπει να αποκτήσει τη δική της ταυτότητα, το δικό της “brand name” κι αυτό είναι ένα στοίχημα!» υποστηρίζει η Αντιδήμαρχος Δημοσίων Σχέσεων και Υπηρεσιών του Δήμου Τρικκαίων.

«Την καλή εικόνα προς τα έξω τη διαμορφώνουν οι πράξεις της Δημοτικής Αρχής! Αν δεν έχεις να επιδείξεις έργο δε σε σώζουν οι όποιες δημόσιες σχέσεις και διαφημίσεις.  Ο Δήμος δεν είναι σαν τα απορρυπαντικά για να διαφημίζεται και να προβάλλεται… Το έργο μας είναι και ο καθρέφτης μας!» αναφέρει σε συνέντευξη στη ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ η Αντιδήμαρχος Δημοσίων Σχέσεων και Υπηρεσιών του Δήμου Τρικκαίων Σοφία Αλεστά. «Η δική μας δημοτική αρχή έδωσε έμφαση στην καινοτομία, στην τεχνολογία και στην ψηφιοποίηση! Όλα αυτά που έρχονται να κάνουν την καθημερινότητά μας πιο εύκολη δεν είναι έργα; Η πόλη μας για όλα αυτά, είναι πλέον γνωστή όχι μόνο σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο! Θα ήτανε καλύτερα αν πέντε χρόνια τώρα κλείναμε μόνο λακούβες;» επισημαίνει μεταξύ άλλων.

Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη-Σοφία, είσαι Αντιδήμαρχος Δημοσίων Σχέσεων και Υπηρεσιών. Ποιες αρμοδιότητες περιλαμβάνονται στον τομέα σου;

-Με απόφαση του Δημάρχου μας και σύμφωνα με τις διατάξεις των νόμων, στη 1/2/2018 ορίστηκα καθ’ ύλην Αντιδήμαρχος Δημοσίων Σχέσεων και Υπηρεσιών, με τις παρακάτω αρμοδιότητες:

α) Την οργάνωση, παρακολούθηση, συντονισμό και έλεγχο όλων των λειτουργιών των παρακάτω υπηρεσιακών μονάδων:

αα) Της Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών

ββ) Της Διεύθυνσης Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ)

γγ) Του Γραφείου Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας

δδ) Του γραφείου Διοικητικής βοήθειας και Υποστήριξης του Δημότη

εε) Του γραφείου Νεολαίας και Εθελοντισμού

οι αρμοδιότητες των οποίων ορίζονται στον ΟΕΥ του Δήμου και στις ισχύουσες διατάξεις Νόμων, Διαταγμάτων και Υπουργικών Αποφάσεων.

β) Την τέλεση πολιτικών γάμων

-Ουσιαστικά η συγκεκριμένη αντιδημαρχία αποτελεί τον καθρέπτη που αντικατοπτρίζει την εικόνα της δημοτικής αρχής;

Η δουλειά που γίνεται από τη δημοτική αρχή είναι συλλογική με την έννοια ότι όλες οι αντιδημαρχίες έχουν να επιδείξουν σημαντικό έργο στον τομέα τους. Έργο που ανταποκρίνεται  στις προεκλογικές δεσμεύσεις του Δημάρχου μας Δημήτρη Παπαστεργίου.

Το έργο της αντιδημαρχίας της οποίας προϊσταμαι είναι αφενός μεν να βγάζει προς τα έξω, μέσω των διαφόρων εκδηλώσεων, το έργο της Δημοτικής Αρχής αφετέρου δε, να είναι το σημείο που θα αφουγκράζεται τα προβλήματα των δημοτών και να φροντίζει για την επίλυσή τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

«Έχω μάθει από προηγούμενη εμπειρία μου στον ιδιωτικό τομέα, να είμαι μια μαχόμενη γυναίκα και τώρα αντιδήμαρχος, και όχι κλεισμένη αυτάρεσκα στο γραφείο της αντιδημαρχίας»

-Δημόσιες σχέσεις… Ένας τομέας στον οποίο η παρούσα δημοτική αρχή τα έχει πάει εξαιρετικά, ομολογουμένως. Είναι εύκολο να διαμορφώσεις καλή εικόνα προς τα έξω;

Την καλή εικόνα προς τα έξω τη διαμορφώνουν οι πράξεις της Δημοτικής Αρχής! Αν δεν έχεις να επιδείξεις έργο δε σε σώζουν οι όποιες δημόσιες σχέσεις και διαφημίσεις.  Ο Δήμος δεν είναι σαν τα απορρυπαντικά για να διαφημίζεται και να προβάλλεται… Το έργο μας είναι και ο καθρέφτης μας!

Όσον αφορά τη δουλειά μου, χαίρομαι που διαπιστώνετε ότι στον τομέα αυτό πάει καλά η Δημοτική Αρχή. Θέλω όμως να γνωρίζετε ότι είμαστε αυτό που κάνουμε επανειλημμένα και όπως έλεγε και ο Αριστοτέλης «η τελειότητα δεν είναι μια πράξη αλλά μια συνήθεια».

-Πολλοί υποστηρίζουν ότι πολλά από τα έργα που προβάλλει η δημοτική αρχή είναι «εικονικά». Τί απαντάς σε αυτό;

Πρόκειται για μια αναληθή κατηγορία χωρίς τεκμηρίωση από πλευράς της αντιπολίτευσης. Εγώ εκείνο που εισπράττω από τους δημότες είναι μόνο θετικά σχόλια από τα μέχρι τώρα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής. Εξάλλου, πρέπει να βλέπουμε το συλλογικό καλό και όχι αν κάποιος διαφωνεί για προσωπικούς λόγους. Βέβαια, είναι και θέμα αντίληψης του κάθε ένα που έχει αυτή την άποψη! Το κόψιμο των χόρτων και το κλείσιμο της λακούβας είναι το μόνο εύκολο και μπορεί να το κάνει ο οποιοσδήποτε… ακόμη και η ίδια η υπηρεσία χωρίς καμία πολιτική απόφαση!

Η δική μας δημοτική αρχή έδωσε έμφαση στην καινοτομία, στην τεχνολογία και στην ψηφιοποίηση! Όλα αυτά που έρχονται να κάνουν την καθημερινότητά μας πιο εύκολη δεν είναι έργα; Η πόλη μας για όλα αυτά, είναι πλέον γνωστή όχι μόνο σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο! Θα ήτανε καλύτερα αν πέντε χρόνια τώρα κλείναμε μόνο λακούβες;

Φυσικά, παραδεχόμαστε τα τυχόν λάθη μας….. μα αν δε δουλεύαμε, δε θα κάναμε και λάθη!

Σε ό,τι αφορά στο προσωπικό. Παλιότερα μιλούσαμε για υπεράριθμο προσωπικό στο Δήμο Τρικκαίων. Αυτή τη στιγμή σε ποιο επίπεδο βρίσκεται;

Κατά γενική ομολογία, από τη δημοτική μας αρχή έγινε και σε αυτόν τον τομέα, μια ορθολογικοποίηση με αποτέλεσμα οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες να είναι άψογες παρά το πάγωμα των προσλήψεων και των αποχωρήσεων συναδέλφων λόγω συνταξιοδότησης. Ο Δήμος σήμερα λειτουργεί με 640 μόνιμους υπαλλήλους και 250 συμβασιούχους από κοινωφελή κυρίως προγράμματα.

Το προσωπικό του δήμου είναι αξιόλογο. Απλά κάποιοι από αυτούς τόσα χρόνια ήτανε σε λάθος θέσεις και δε μπορούσαν να προσφέρουν στο μέγιστο. Γενικά,προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε το ανθρώπινο δυναμικό σύμφωνα με τις γνώσεις του και τις ιακνότητές τους και φυσικά να τους κάνουμε να νιώσουν ότι συμβάλλουν, στο κομμάτι που τους αναλογεί , στην επίτευξη των στόχων και την ολοκλήρωση του έργου μας, του έργου τους! Εννοείται ότι τους το αναγνωρίζουμε, χωρίς τη συμβολή του προσωπικού άλλωστε τίποτε δε θα γινότανε.


Φύγαμε από το «σύνδρομο της λακούβας» και επενδύσαμε στην καινοτομία και στην τεχνολογία! Όραμα όλων μας είναι μια όμορφη και βιώσιμη πόλη. Μια πόλη, που θα ειναι «φιλική» στη νέα γενιά και θα εμπνέει τους νέους ανθρώπους να ζήσουν στα Τρίκαλα!

-Ποιο είναι το σημαντικότερο έργο που έχει υλοποιηθεί επί της θητείας σου;

-Πολλά είναι τα έργα και οι δραστηριότητες της αντιδημαρχίας μου, από τη στιγμή που ανέλαβα πριν 10 μήνες, στην προβολή και ανάδειξη του έργου της δημοτικής αρχής συνολικά, καθώς και των πρωτοβουλιών του Δημάρχου μας Δ. Παπαστεργίου.

Θα ξεχώριζα ως πολύ σημαντικό την άψογη διοργάνωση, από πλευράς αντιδημαρχίας Δημοσίων σχέσεων, κατά γενική ομολογία των συμμετεχόντων του 3ήμερου συνεδρίου του IHRA για το ολοκαύτωμα των Εβραίων όπου παρέστησαν πρέσβεις και μορφωτικοί ακόλουθοι και το οποίο έγινε με πρωτοβουλία και επαφές του Δημάρχου μας.

Επιπλέον, ένα πολύ σημαντικό έργο θα είναι η ολοκλήρωση της έκδοσης του τουριστικού οδηγού, η σχετική διαδικασία του οποίου έχει ξεκινήσει.

-Ποιες είναι οι προτεραιότητες που θέτεις ως αντιδήμαρχος αυτή τη στιγμή;

-Προσωπικά στον εναπομείναντα χρόνο μέχρι τη λήξη της θητείας της παρούσης Δημοτικής αρχής, θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις μέσα από διάφορες πρωτοβουλίες και επαφές με τους πολίτες για την ανάδειξη του έργου της.

Η βασική μου προτεραιότητα είναι να είμαι δίπλα στον πολίτη, να αφουγκράζομαι και να προσπαθώ να δίνω λύση στα προβλήματα.

Φυσικά, είμαι αρωγός σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία συμβάλλει στην αύξηση της πολιτιστικής κοινωνικοποίησης των πολιτών μας.

Έχω μάθει από προηγούμενη εμπειρία μου στον ιδιωτικό τομέα, να είμαι μια μαχόμενη γυναίκα και τώρα αντιδήμαρχος, και όχι κλεισμένη αυτάρεσκα στο γραφείο της αντιδημαρχίας.

-Ποιο είναι το έργο που θα ήθελες να ολοκληρωθεί φεύγοντας από την αντιδημαρχία;

-Όπως σας ανέφερα, θέλω να να ολοκληρωθεί η έκδοση του νέου επικαιροποιημένου Τουριστικού Οδηγού! Ο προηγούμενος έχει εκδοθεί 11 χρόνια πριν και έχει πλέον εξαντληθεί!

Τα Τρίκαλα έχουνε πλέον αλλάξει! Η πόλη πρέπει να αποκτήσει τη δική της ταυτότητα, ή αλλιώς το δικό της “brand name” και αυτό είναι ένα στοίχημα!

Με βάση τη δική σου εμπειρία, θα πρότεινες σε έναν νέο άνθρωπο να ασχοληθεί με τα κοινά;

Αν δεν έχεις όραμα μέσα σου και την στόφα της ανιδιοτελούς προσφοράς θα έλεγα όχι, γιατί μετά τον πρώτο ενθουσιασμό και τα πρώτα χειροκροτήματα θα έρθεις αντιμέτωπος με τα προβλήματα της απογοήτευσης. Αν όμως νιώθεις ότι μπορείς να συμβάλλεις θετικά στην καθημερινότητα των συμπολιτών σου, αν είναι κάτι δηλαδή που σε «γεμίζει» εννοείται πως θα το πρότεινα!

-Είσαι νέα γυναίκα και μαμά, ασχολείσαι με την πολιτική και είσαι αντιδήμαρχος. Πράγμα που σημαίνει ότι έχεις πολλές υποχρεώσεις. Μια γυναίκα τα μπορεί όλα;

Είναι γεγονός ότι εμείς οι γυναίκες είμαστε πολύ καλύτερες από τους άνδρες στην ορθολογική διαχείρηση χρόνων. Αν ρίξετε μια ματιά στο χώρο της πολιτικής, των επιστημών και των επιχειρήσεων πολλές είναι οι γυναίκες που ηγούνται και διαπρέπουν χωρίς να πάψουν να είναι γυναίκες, σύντροφοι, μητέρες, σύζυγοι. Όσον αφορά εμένα, προσπαθώ και, με σχετική βοήθεια από το οικογενειακό περιβάλλον, να μπορέσω όχι μόνο να ανταποκρίνομαι πλήρως στα καθήκοντά μου αλλά και να τα  διεκπεραιώνω σωστά.

-Μπορείς να μου κάνεις μία σύντομη, ειλικρινή, κριτική για τη μέχρι τώρα θητεία της Δημοτικής Αρχής;

Κρίνοντας απολογιστικά το μέχρι σήμερα έργο της Δημοτικής αρχής, έχουν γίνει πολλά πράγματα που βελτίωσαν την καθημερινότητα των πολιταών.  Σίγουρα, κάποια λάθη μπορεί να έγιναν, αλλά εδώ είμαστε να τα διορθώσουμε. Από την πρώτη ημέρα της θητείας μας στόχος μας ήτανε να βάλουμε τις βάσεις και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας. Φύγαμε από το «σύνδρομο της λακούβας» και επενδύσαμε στην καινοτομία και στην τεχνολογία! Όραμα όλων μας είναι μια όμορφη και βιώσιμη πόλη. Μια πόλη, που θα ειναι «φιλική» στη νέα γενιά και θα εμπνέει τους νέους ανθρώπους να ζήσουν στα Τρίκαλα! Δεν κάνουμε κάτι δύσκολο, κάνουμε το αυτονόητο! Απλά και μικρά πράγματα που στο σύνολό τους, αλλάζουν την καθημερινότητα! Ένα παράδειγμα; Η εφαρμογή του νόμου κατά του καπνίσματος!


Η Σοφία Αλεστά μας συστήνεται

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στα Τρίκαλα , στο συνοικισμό των Αγίων Αποστόλων.  Τελείωσα το 5ο Γενικό Λύκειο Τρικάλων και έχω σπουδάσει Διοίκηση επιχειρήσεων στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, λογιστική στο Δημόσιο ΙΕΚ και μιλάω πολύ καλά την Αγγλική γλώσσα.   Έπίσης έχω παρακολουθήσει σεμινάρια σχετικά με το ρόλο της γυναίκας σε θέσεις ευθύνης καθώς και  το ρόλο της γυναίκας στην πολιτική.

Έχω δουλέψει 12 συνολικά χρόνια στον ιδιωτικό τομέα (1 χρόνο σε ιδιωτική χρηματιστηριακή εταιρεία,2 χρόνια στην Εθνική τράπεζα και 9 χρόνια στην τράπεζα Probank AE με θέση ευθύνης ως προϊσταμένη κατθέσεων ).  Τα τελευταία 3 χρόνια είμαι υπάλληλος του ΕΦΚΑ στο τμήμα εσόδων και σήμερα Αντιδήμαρχος του Δήμου Τρικκαίων. Έίμαι παντρεμένη και έχω 2 παιδιά. (2,5 χρονών και 13 μηνών).


Δημοσιευμένο στη ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ