Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, και το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου, ενημερώνει τους βαμβακοπαραγωγούς της Π.Ε. Τρικάλων για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας.
1. Στόχοι
Η ενημέρωση των βαμβακοπαραγωγών για την αποτελεσματική φυτοπροστασία στον πραγματικό καλλιεργητικό χρόνο.
Η έγκαιρη ενημέρωση κατά την περίοδο της εμφάνισης των πρώτων χτενιών και την οργάνωση αποτελεσματικής αυτοάμυνας κάθε βαμβακοφυτείας για όλη την καλλιεργητική περίοδο.
Η τακτική παρακολούθηση των βαμβακοφυτειών και σύμφωνα με τα πραγματικά δεδομένα, να εφαρμόζονται οι συγκεκριμένες καλλιεργητικές πρακτικές φυτοπροστασίας στο σωστό χρόνο.
2. Διαπιστώσεις
Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν το πρώτο 15νθήμερο του Απριλίου οδήγησαν σε πρώιμη σπορά των βαμβακοκαλλιεργειών, με την πλειοψηφία της σποράς να ολοκληρώνεται στο τέλος Απριλίου. Οι μεγάλες μεταβολές της θερμοκρασίας και τα χαμηλά επίπεδα των ελάχιστων θερμοκρασιών, κυρίως τις βραδινές ώρες, σε συνδυασμό με τις βροχοπτώσεις που επικράτησαν μετά τη σπορά, προκάλεσαν στασιμότητα στην ανάπτυξη των φυτών, έντονα φαινόμενα σηψιρριζιών με ξηράνσεις, σημαντικές απώλειες νεαρών φυτών και χαμηλής πυκνότητας βαμβακοφυτείες. Γι αυτόν τον λόγο, πραγματοποιήθηκαν επανασπορές σε αρκετές περιοχές με συνέπεια την καθυστερημένη πρώτη ανάπτυξη των νεαρών βαμβακόφυτων και την οψίμηση της παραγωγής.
Την εποχή αυτή οι περισσότερες βαμβακοφυτείες βρίσκονται στο στάδιο έναρξης της ανθοφορίας των βαμβακόφυτων.
Στο εγκατεστημένο δίκτυο φερομονικών παγίδων της Υπηρεσίας μας, παρατηρήθηκαν χαμηλά επίπεδα συλλήψεων ακμαίων (πεταλούδων) πράσινου σκουληκιού, και προς το παρόν δεν διαπιστώνεται η ύπαρξη ζωντανών προνυμφών (σκουληκιών) πάνω από το όριο επέμβασης.
Όσον αφορά το ρόδινο σκουλήκι οι συλλήψεις ακμαίων (πεταλούδων) κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα στις περισσότερες περιοχές.
Συστάσεις – καλλιεργητικές πρακτικές
Στο στάδιο αυτό οι βαμβακοπαραγωγοί πρέπει να εφαρμόζουν ορθολογική αζωτούχο λίπανση και άρδευση, προς αποφυγή υπερβολικής και τρυφερής βλάστησης, προκειμένου τα φυτά να μην είναι ελκυστικά για την ανάπτυξη επιβλαβών οργανισμών.
Επίσης πρέπει να αποφεύγονται οι χημικές επεμβάσεις, επειδή υπάρχει ο κίνδυνος να μειωθεί ο πληθυσμός από τα ωφέλιμα έντομα που παρασιτούν τους επιβλαβείς οργανισμούς (πράσινο και ρόδινο σκουλήκι) του βαμβακιού.
Στις περιπτώσεις που απαιτείται χημική καταπολέμηση τότε αυτή πρέπει να διενεργείται με εγκεκριμένα εντομοκτόνα εκλεκτικής δράσης φιλικότερα προς τα ωφέλιμα έντομα και το περιβάλλον.
Αυτή την περίοδο οι παραγωγοί δεν πρέπει να εφησυχάζουν με τις χαμηλές συλλήψεις πεταλούδων που παρατηρούνται, θα πρέπει να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και να επιθεωρούν τακτικά (τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα) τις καλλιέργειες τους, προκειμένου να διαπιστώνουν έγκαιρα την πυκνότητα των πληθυσμών των εντόμων–εχθρών, ώστε να επεμβαίνουν όταν οι πληθυσμοί φθάσουν στα όρια επέμβασης, όπως αναφέρονται παρακάτω. Η επιθεώρηση των βαμβακιών συνιστάται να γίνεται πρωινές ή απογευματινές ώρες, διασχίζοντας το χωράφι διαγώνια και εξετάζοντας 100 φυτά σε διαφορετικά σημεία της διαγωνίου.
ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΚΟΥΛΗΚΙ: Στο παρόν στάδιο, το κατώτερο όριο επέμβασης είναι 6-8 ζωντανές προνύμφες (σκουλήκια) σε 100 φυτά, ή μια νεαρή προνύμφη στα φυτά ενός μέτρου επί της γραμμής.
ΡΟΔΙΝΟ ΣΚΟΥΛΗΚΙ: Επεμβαίνουμε με εγκεκριμένα εντομοκτόνα μόνο στην περίπτωση που σε τυχαίο δείγμα ανθέων από όλη την έκταση του χωραφιού, διαπιστωθούν προσβεβλημένα άνθη (ροζέτες) σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% ή σε τυχαία δειγματοληψία 100 καρυδιών βρεθεί προσβολή τουλάχιστον 5%.
Επισημαίνεται ότι οι συλλήψεις ακμαίων στις φερομονικές παγίδες δεν αποτελούν κριτήριο για την εφαρμογή χημικής επέμβασης. Οι φερομονικές παγίδες βοηθούν στον προσδιορισμό της ακριβούς περιόδου αλλαγής γενεών του πράσινου και ρόδινου σκουληκιού. Η σοβαρότητα της προσβολής είναι συνάρτηση: α) του αριθμού και της ηλικίας των ζωντανών προνυμφών (σκουληκιών) που διαπιστώνονται από τις επιτόπιες επισκέψεις στους αγρούς και β) του σταδίου ανάπτυξης της καλλιέργειας. Ουσιαστικό κριτήριο για την απόφαση λήψης ή όχι μέτρων αντιμετώπισης είναι μόνο τα αποτελέσματα των επιτόπιων ελέγχων στα όργανα των φυτών (χτένια, άνθη, καρύδια). Η χημική καταπολέμηση του πράσινου σκουληκιού είναι πιο αποτελεσματική όταν γίνεται στο 1ο ή στο 2ο στάδιο της προνύμφης (μήκος έως 1 εκ.) διότι οι μεγαλύτερης ηλικίας προνύμφες είναι πιο ανθεκτικές στα εντομοκτόνα.
Οι συνάδελφοι Γεωπόνοι (καταστήματα εμπορίας Γεωργικών Φαρμάκων κ.α.) που πιθανόν εντοπίσουν σημαντική προσβολή παρακαλούνται να επικοινωνήσουν άμεσα με την Υπηρεσία μας έτσι ώστε σε συνεργασία μαζί τους να εκδοθεί προειδοποίηση για την ευρύτερη περιοχή.
4. Εφαρμογή ψεκασμών με φυτοπροστατευτικά προϊόντα (ΦΠ)
Δεν συνιστώνται επεμβάσεις με φυτοφάρμακα στις βαμβακοφυτείες χωρίς έλεγχο της πυκνότητας των επιβλαβών εντόμων και τη διαπίστωση των παραπάνω ορίων, διότι άστοχοι και άκαιροι ψεκασμοί επιβαρύνουν αρνητικά την καλλιέργεια, το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία.
Οι βαμβακοπαραγωγοί είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για την τελική απόφαση να επέμβουν με φυτοπροστατευτικά προϊόντα και για κάθε επικείμενο ψεκασμό να ενημερώνουν τους μελισσοκόμους και όπου κρίνεται αναγκαίο η εφαρμογή των ψεκασμών να γίνεται την ώρα που δεν πετούν οι μέλισσες, κατά τις απογευματινές κυρίως ώρες μετά τη δύση του ηλίου.
Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης ΦΠ για τη δοσολογία, τη συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας, το χρονικό διάστημα μεταξύ της τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής καθώς και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων.
Για περισσότερες πληροφορίες, οι καλλιεργητές μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Υπηρεσίας μας στα τηλ. 24313-51603, 51604 καθώς και στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου, στο τηλ. 24210-66525.