Ενδιαφέρουσα ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: “Σχολείο και Οικογένεια: Συνοδοιπόροι και όχι αντίπαλοι” πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Τσιτσάνη, την Πέμπτη 11-4-2024, σε συνεργασία του 3ου και 9ου Γυμνασίου Τρικάλων και των αντίστοιχων Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων.
Εισηγητές ήταν: Η κα Γεωργία-Κων/ντία Καραγιάννη, Σύμβουλος Εκπαίδευσης, Παιδαγωγικά Υπεύθυνη των 3ου & 9ου Γυμνασίων Τρικάλων, με θέμα: “Οικογένεια και σχολείο: οικοδομώντας σχέσεις εμπιστοσύνης” και ο κ. Ευάγγελος-Βασίλειος Καταραχιάς, Αστυνόμος Α΄, Αξιωματικός της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Τρικάλων, με θέμα: “Οι κίνδυνοι του διαδικτύου- παραβατικότητα ανηλίκων και ενδοσχολικός εκφοβισμός”.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του άξονα αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας «Σχολείο και Οικογένεια» και είχε ως στόχο την ενίσχυση των σχέσεων εκπαιδευτικών και γονέων. Ήταν μια πρωτοβουλία των υπευθύνων εκπαιδευτικών του αντίστοιχου άξονα αυτοαξιολόγησης των δυο σχολείων της κας Μαγαλιού Καλλιόπης, καθηγήτριας πληροφορικής (ΠΕ86) του 3ου Γυμνάσιου και της κας Ντάνα Ειρήνης, χημικού (ΠΕ04.02) του 9ου Γυμνάσιου.
Καθημερινά γινόμαστε αποδέκτες γεγονότων-συμβάντων βίας και παραβατικότητας τόσο μεταξύ ενηλίκων όσο και μεταξύ ανηλίκων. Το τελευταίο είναι ένα πάρα πολύ ανησυχητικό φαινόμενο καθώς διογκώνεται επικίνδυνα. Οι ανήλικοι αυτοί, οι μαθητές μας, αναλώνουν πολλές ώρες στο διαδίκτυο, πολλές φορές χωρίς την αντίστοιχη επίβλεψη από τους γονείς και οδηγούνται σε επικίνδυνα μονοπάτια. Χρέος μας ως δάσκαλοι και ως γονείς είναι να κάνουμε ό,τι καλύτερο γι αυτά τα παιδιά. Γονείς και κηδεμόνες και συνάδελφοι εκπαιδευτικοί, όλοι μαζί, έχουμε κοινό όραμα την πρόοδο των παιδιών μας, αποτελώντας την αιτία αυτής της ενημερωτικής-επιμορφωτικής συνάντησης. Οι σχολικές μας κοινότητες του 3ου και του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων, σε αρμονική σύμπραξη, καθημερινή επικοινωνία και επιτυχημένη συνέργεια, αποδεικνύουν τις σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργατικής σχολικής κουλτούρας που επικρατούν στα σχολεία μας, με συστηματική ανταλλαγή απόψεων και άμεση, απροκατάληπτη επικοινωνία μεταξύ γονέων και εκπαιδευτικών.
Ως εκπαιδευτικοί, λοιπόν, επιδιώκουμε ένα σχολείο ανοικτό στην κοινωνία, συμπεριληπτικό, που προσπαθεί για την αποτελεσματική συνεργασία και ουσιαστική επικοινωνία με τους γονείς προς επίτευξη των στόχων του κι όχι ένα σχολείο «φρούριο», με διαμάχη εξουσίας ανάμεσα στα δύο εμπλεκόμενα μέρη γονείς-εκπαιδευτικούς, πράγμα που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ασφαλή ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών μας.
Σ΄ αυτή τη βάση οι δύο εισηγητές ανέλυσαν διεξοδικά τα πολύ σοβαρά θέματα που απασχολούν την εκπαιδευτική κοινότητα, τους γονείς και φυσικά τους μαθητές όλων των βαθμίδων και κατέδειξαν την σημασία της σχέσης σχολείου -οικογένειας. Στο τέλος οι εισηγητές δέχθηκαν τις απορίες του κοινού και απαντήθηκαν.
Η οικογένεια και το σχολικό περιβάλλον αποτελούν τα σημαντικότερα συστήματα στη ζωή των παιδιών. Πολύτιμη και σημαντική η σχέση τους, με αλληλοσυμπληρούμενους αλλά και διαφορετικούς ταυτόχρονα ρόλους. Η σχέση αυτή οφείλει να είναι συνεχής και αποτελεσματική με ορθή οριοθέτηση καθηκόντων και θετική διάθεση, σε μια βάση κοινής πορείας για το καλό των παιδιών μας. Σχολείο και οικογένεια είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Για να έχουμε ισόρροπη ανάπτυξη των παιδιών και να χτίσουμε τα θεμέλια της νέας γενιάς πάνω σε ανθρωπιστικές και δημοκρατικές αξίες οφείλουμε να έχουμε ανοιχτές τις διόδους επικοινωνίας.
Μαγαλιού Καλλιόπη, καθηγήτρια πληροφορικής (ΠΕ86) του 3ου Γυμνασίου και Ντάνα Ειρήνη, χημικός (ΠΕ04.02) του 9ου Γυμνασίου.
Ηλιάδη Αμαλία, φιλόλογος-ιστορικός, Δ/ντρια 9ου Γυμνασίου Τρικάλων και Κόκκαλης Θωμάς, Φυσικός ΠΕ04.01, Δ/ντής 3ου Γυμνασίου Τρικάλων