Σάρκα κι οστά παίρνει το Ιστορικό, Νομισματικό και Λαογραφικό Μουσείο Δήμου Πύλης όπου θα εκτίθεται η συλλογή του Νικόλαου Μαρδάνη

Ένας θησαυρός ανεκτίμητης λαογραφικής αξίας, 20.000 και πλέον αντικείμενα, χρόνια αναζήτησης κι έρευνας, ατελείωτες ώρες δουλειάς κι ένα όνειρο: Κάποτε όλο αυτό το υλικό να αποτελέσει τη συλλογή ενός Λαογραφικού Μουσείου ώστε να θυμόμαστε όλοι τις ρίζες μας. Ο Νικόλαος Μαρδάνης, πυροσβέστης στο επάγγελμα, πνεύμα ανήσυχο και λάτρης της λαογραφίας, δεκαετίες τώρα συγκεντρώνει αντικείμενα αλλοτινών εποχών «για να θυμούνται οι μεγάλοι και να μαθαίνουν οι νεότεροι» όπως μας λέει ο ίδιος.

Της Βιβής Μαργαρίτη

Χρόνια τώρα συγκεντρώνει στο υπόγειο του σπιτιού του, σε αποθήκες κι άλλους χώρους υλικό. Η συλλογή του σήμερα ξεπερνά τα 20.000 αντικείμενα, ενώ αυτή έχει διανθιστεί το τελευταίο διάστημα και με ανθρώπινα ομοιώματα που με τις κινήσεις τους… μυούν τους παρατηρητές τους στα επαγγέλματα του παρελθόντος.

Όλο αυτό το υλικό μεταφέρεται στο Ιστορικό, Νομισματικό και Λαογραφικό Μουσείο Δήμου Πύλης το οποίο ολοκληρώνεται το προσεχές διάστημα. «Μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου τα αντικείμενά μου θα μεταφερθούν στο Ιστορικό – Νομισματικό – Λαογραφικό Μουσείο στο Δήμο Πύλης και συγκεκριμένα στον Άγιο Βησσαρίωνα όπου θα γίνει ένα πρωτότυπο Μουσείο στην Θεσσαλία με ανθρώπινα ομοιώματα που θα αναπαριστούν τα Παραδοσιακά Επαγγέλματα και όχι μόνο!!!! Ευχαριστώ τον Δήμαρχο Πύλης κ. Κώστα Μαράβα και όλο το Δημοτικό Συμβούλιο για τη στήριξη τους» μας ενημερώνει ο κ. Μαρδάνης.

Λαογραφική συλλογή ανεκτίμητης αξίας

Ο κ. Μαρδάνης έχει στην κατοχή του μία λαογραφική συλλογή ανεκτίμητης αξίας. «Ξεκίνησα από την ηλικία των 10 ετών, το 1977. Τότε ήταν της μόδας η συλλογή γραμματοσήμων και συνέχισα ως συλλέκτης ελληνικών νομισμάτων και χαρτονομισμάτων. Έχω στη συλλογή μου τα πρώτα ελληνικά νομίσματα επί εποχής Ιωάννη Καποδίστρια έως και τις τελευταίες δραχμές, καθώς επίσης χαρτονομίσματα από το πρώτο χαρτονόμισμα μιας δραχμής του 1885 από τον Βασιλιά Γεώργιο Α’ έως και το τελευταίο δεκαχίλιαρο. Αργότερα, μεγαλώνοντας, το ενδιαφέρον  μου στράφηκε στα λαογραφικά αντικείμενα. Ήθελα να διασώσω όσα περισσότερα λαογραφικά στοιχεία του Νομού μπορούσα. Σήμερα, έχω στην κατοχή μου 20.000 και πλέον αντικείμενα. Πρόκειται για μία τεράστια συλλογή που ευελπιστώ σύντομα να πιάσει τόπο…» αναφέρει.

Ομοιώματα

Τη συλλογή του συμπληρώνουν ανθρώπινα ομοιώματα τα οποία έχουν κίνηση. «Έχω δημιουργήσει 10 ομοιώματα μέχρι στιγμής. Επισκεπτόμενος διάφορα μουσεία λαογραφικά διαπίστωνα ότι τα αντικείμενα εκτείθονταν «ψυχρά». Έτσι αποφάσισα να δώσω κίνηση στα δικά μου εκθέματα. Δημιούργησα ανθρώπινα ομοιώματα για να παρουσιάσω τα παραδοσιακά επαγγέλματα. Το θέμα είναι το κόστος αυτών των κατασκευών είναι εξαιρετικά υψηλό, τα υλικά είναι πανάκριβα και δεν μπορώ να ανταπεξέλθω οικονομικά» τονίζει.

Το μουσείο

Μετά από πολλές προσπάθειες οι οποίες δεν ευοδώθηκαν, όπως μας λέει με πικρία ο κ. Μαρδάνης, τελικά βρέθηκε χώρος που θα στεγάσει τη συλλογή του. «Ο Δήμος Πύλης μου παραχώρησε το δημοτικό σχολείο στον Άγιο Βησσαρίωνα είναι περίπου 200 τετραγωνικά. Θα λειτουργήσει ως Ιστορικό, Νομισματικό και Λαογραφικό Μουσείο Δήμου Πύλης και θα αναγράφει «Συλλογή Νικολάου Αποστ. Μαρδάνη» . Το κτίριο έχει ανακαινιστεί κι έχει διαμορφωθεί αναλόγως ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει το Μουσείο» εξηγεί και συμπληρώνει ότι επιτέλους το όνειρό του παίρνει σάρκα κι οστά.

«Σκοπός μου είναι όλοι, και ειδικά τα νέα παιδιά, να γνωρίσουν τις ρίζες τους. Σε αυτό θα  υπάρχουν αντικείμενα από την Επανάσταση του 1821, νομίσματα, χαρτονομίσματα κι όλη η ιστορία της Θεσσαλίας, από το αγροτόσπιτο του θεσσαλικού κάμπου και του ορεινού όγκου, μέχρι τα επαγγέλματα και τα συναφή εργαλεία τους με την παρουσία των ανθρώπινων ομοιωμάτων.  Θα υπάρχουν γραμμόφωνα, ραδιόφωνα, φωτογραφικές μηχανές, παραδοσιακές φορεσιές της περιοχής μας και πολλά άλλα» μας πληροφορεί.