Σαλιγκάρια στιφάδο

Σαλιγκάρια στιφάδο!!!

Υλικά για (περίπου) 1 κιλό σαλιγκάρια:
1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
1 κρασοπότηρο ξηρό κρασί της αρεσκείας μας (λευκό – ροζέ – κόκκινο)
5-6 πολύ μεγάλα ξερά κρεμμύδια σε λεπτές φέτες (όπως κόβουμε για τη χωριάτικη σαλάτα)
3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο σε φετάκια ή σε σκόνη (πασπαλίζουμε κατά βούληση)
Μία συσκευασία σάλτσα ντομάτας (περίπου 400 γρ.)
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 μεγάλα φύλλα δάφνης
Θυμάρι φρέσκο ή ξερό
Εκτέλεση – Οδηγίες προετοιμασίας σαλιγκαριών πριν ξεκινήσουμε το μαγείρεμα:
Αν τα σαλιγκάρια είναι εμπορίου, τους βγάζουμε την ξηρή μεμβράνη που έχουν σχηματίσει στο άνοιγμά τους, με τη βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας ή ενός μυτερού μαχαιριού. Τα βρέχουμε, τα βάζουμε σε ένα μπολ με λίγο νερό και περιμένουμε να “ξυπνήσουν”. Έχουμε διαρκώς τον νου μας, για να μαζεύουμε όσα ξυπνούν και τα βάζουμε σε σουρωτήρι σκεπασμένο με ένα πιάτο. *** Όταν τελειώσουμε, τα πλένουμε καλά τρίβοντας έντονα λίγα – λίγα μέσα στις παλάμες μας, κάτω από τρεχούμενο νερό. Τα αφήνουμε πάλι στο σουρωτήρι σκεπασμένα. Αν τα σαλιγκάρια είναι μαζεμένα στην ύπαιθρο, τα βάζουμε σε καλάθι ή σκεύος που παίρνει αέρα, τα πασπαλίζουμε με καλαμποκάλευρο ή σταρένιο αλεύρι ή φρέσκο θυμάρι ή μικρά κομματάκια από ωμά σπαγγέτι. Τα σκεπάζουμε με πιάτο ή γενικά με κάτι το οποίο δεν μπορούν να σπρώξουν ώστε να φύγουν!!!! Μπορούμε να βάλουμε μια πετσέτα κουζίνας και να τη δέσουμε με κορδέλα περιμετρικά, 2-3 εκατοστά κάτω από το χείλος του καλαθιού. Μετά από 2-3 μέρες ακολουθούμε την ίδια διαδικασία πλυσίματος όπως αναφέρεται πιο πάνω, στους τρεις αστερίσκους. Βράζουμε νερό σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα και αλατίζουμε λίγο μόλις κοχλάσει το νερό. Αφού ρίξουμε το αλάτι, βάζουμε μέσα τα σαλιγκάρια και τα βράζουμε για δέκα λεπτά σε μέτρια φωτιά. Προσοχή γιατί βγάζουν πολύ αφρό που χύνεται. Ανακατεύουμε συχνά για να εμποδίζουμε την υπερχείλιση και συγχρόνως ξαφρίζουμε. Έπειτα σουρώνουμε τα σαλιγκάρια και τα ξεπλένουμε πολύ καλά! Σε αυτή τη φάση αν θέλουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως και τα καταψύχουμε σε σακουλάκι για μελλοντική χρήση.
Εκτέλεση τελικού μαγειρέματος:
Σε καθαρή κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο κι όταν ζεσταθεί καλά, σοτάρουμε τα κρεμμύδια ώσπου να ροδίσουν. Προσθέτουμε τα σαλιγκάρια, τα φύλλα δάφνης και πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι, θυμάρι φρέσκο ή ξερό και σκόρδο σκόνη ή το φρέσκο σε φετάκια.  Ανακατεύουμε πολλές φορές μέχρι να ενωθούν όλες οι μυρωδιές και σβήνουμε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας και όσο ζεστό νερό χρειαστεί για να μαγειρέψουμε μισή ώρα περίπου, σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει πολύ καλά η σάλτσα.
Καλή επιτυχία!!!