Σαλαμάνδρα… φωτοσυνθέτει

Λίγα ζώα είναι ικανά για φωτοσύνθεση, και μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν κάτι τέτοιο ως αδύνατο έργο μεταξύ σπονδυλωτών. Ωστόσο, η κίτρινη σαλαμάνδρα Ambystoma maculatuma, κοινή στη Βόρεια Αμερική, είναι ικανή να χρησιμοποιήσει τον ήλιο για να δημιουργήσει ενέργεια ενώ βρίσκεται στην εμβρυϊκή φάση της ζωής χάρη σε μια συμβιωτική σχέση που έχει με τα φύκια. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι καθώς η μικροσκοπική σαλαμάνδρα αναπτύσσεται μέσα στο αυγό, τα άλγη εισέρχονται στο κέλυφος αλλά και στο ίδιο το έμβρυο, όπου δημιουργείται μια αμοιβαία ευεργετική σχέση που βασίζεται στο άζωτο και στο οξυγόνο.

Τα φύκια κολλούν κοντά στα μιτοχόνδρια, τα οποία δημιουργούν ενέργεια για τα ζωικά κύτταρα από οξυγόνο και μεταβολική μορφή γλυκόζης. Τα φύκια φαίνεται να δίνουν οξυγόνο και υδατάνθρακες (τα προϊόντα της φωτοσύνθεσης) απευθείας στα κύτταρα της σαλαμάνδρας, που τα χρησιμοποιεί για να βοηθήσει στη δική της παραγωγή ενέργειας. Σε αντάλλαγμα, προσφέρει στα φύκη τα πλούσια σε άζωτο απόβλητά της. Αυτή η ασυνήθιστη συμβιωτική σχέση της σαλαμάνδρας με τα φύκια θα βοηθήσει να αποκαλυφθούν περισσότερα σχετικά με το πώς τα σπονδυλωτά μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τα δικά τους κύτταρα έναντι ξένων όπως είναι τα βακτήρια και οι ιοί.

πηγή :http://perierga.gr/2017/05/%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CE%AC%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%B1-%CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B8%CE%AD%CF%84%CE%B5%CE%B9/