Ροξάκια

Υλικά :

2 αυγά

1 κούπα λάδι(σπορέλαιο ή ελαιόλαδο)

4 κούπες αλέυρι

1 φακελάκι μαγιά

λίγο αλάτι

2 κουταλάκια ζάχαρη

1 κούπα γάλα χλιαρό

Υλικά για το κακάο:

2 κουταλιές κακάο

2 κουταλιές ζάχαρη

1 κουταλάκι κανέλα

1 κουταλάκι γαρύφαλο

1 κουταλάκι φρυγανιά

λίγο λεμόνι και 1/4 σόδα λιωμένη στο λεμόνι

προαιρετικά σταφύδα και καρύδια

Υλικά για το σιρόπι :

5 κούπες του τσαγιού ζάχαρη

4 κούπες του τσαγιού νερό

λίγο λεμόνι

Εκτέλεση :

Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιά, το αλάτι και την  ζάχαρη κατι τα λιώνουμε στο χλιαρό γάλα (όχι καυτό),τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε για 5 λεπτά να φουσκώσουν.

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι κάνουμε μία λακούβα και ρίχνουμε μέσα τα αυγά, το λάδι και τέλος το φακελάκι μαγιάς. Το ανακατεύουμε, το σκεπάζουμε με μεβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει η ζύμη.

Χωρίζουμε την ζύμη στην μέση και ρίχνουμε το κακάο στην μισή για να πάρει ένα σκούρο καφέ χρώμα. Την άσπρη ζύμη την ανοίγουμε με πλάστη και την κάνουμε ένα φύλλο. Την σκούρα ζύμη την πλάθουμε σε ρολό και την βάζουμε στην άκρη της άσπρης ζύμης. Τότε τυλίγουμε την άσπρη ζύμη με την καφέ και την κόβουμε σε ροδέλες.

Τα αραδιάζουμε στο ταψί και τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά.

Φτιάχνουμε το σιρόπι, οπως πάντα.

Σιροπιάζουμε μόλις βγαίνουν από τον φούρνο, να είναι και τα δύο ζεστά.

Καλή επιτυχία.

Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Βαρβάρα Ζώη.