Ριζότο λαχανικών με κρόκο Κοζάνης

Ριζότο λαχανικών με κρόκο Κοζάνης


Υλικά :

  • Ρύζι Αρμπόριο 500 γρ.
  • Κρεμμύδι 100 γρ.
  • Πράσο 80 γρ.
  • Καρότο 80 γρ.
  • Μανιτάρια 150 γρ.
  • Κολοκυθάκι 80 γρ.
  • Μαϊντανό 3-4 κλωναράκια
  • Πιπεριές πολύχρωμες 100 γρ.
  • Ελαιόλαδο 60 ml
  • Βούτυρο φρέσκο 120 γρ.
  • Παρμεζάνα ή κεφαλογραβιέρα πικάντικη
  • Κρόκο Κοζάνης 0,1 γρ.
  • Κρασί λευκό 100 ml
  • Αλάτι-πιπέρι
  • Ζωμό λαχανικών ή νερό 1,5 λίτρο

Εκτέλεση :

Καθαρίζουμε τα λαχανικά κρατώντας τις άκρες τους (φλοίδες καρότων, κοτσάνια μανιταριών, άκρες από κρεμμύδια-πράσα κτλ) για να φτιάξουμε ένα ζωμό λαχανικών.

Τσιγαρίζουμε ελαφρώς τις άκρες των λαχανικών, σβήνουμε με κρασί και προσθέτουμε το ανάλογο νερό, αλάτι, πιπέρι και βράζουμε για 15-20 λεπτά.

Μέχρι να βράσει ο ζωμός ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι,κόβουμε τα μανιτάρια σε φέτες και τα υπόλοιπα λαχανικά σε σπιρτόξυλα.

Βάζουμε ελαιόλαδο στο τηγάνι και προσθέτουμε διαδοχικά το κρεμμύδι, το πράσο, το καρότο, τα μανιτάρια, τις πιπεριές και τα κολοκυθάκια τσιγαρίζοντας τα για λίγο.

Προσθέτουμε το ρύζι ανακατεύοντας για 1-2 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί.

Μόλις εξατμιστεί ρίχνουμε μια κουτάλα από τον ζωμό λαχανικών (αφού τον έχουμε σουρώσει πρώτα, ο οποίος πρέπει να είναι ζεστός και προσθέτουμε τον κρόκο Κοζάνης.

Χαμηλώνουμε την φωτιά και προσθέτουμε τον υπόλοιπο ζωμό κουτάλα κουτάλα ανακατεύοντας κατά διαστήματα με μια ξύλινη σπάτουλα.

Μόλις πιει σχεδόν όλα τα υγρά (μετά από 17-20 λεπτά περίπου) κατεβάζουμε από την φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο (παγωμένο) σε κομμάτια, την παρμεζάνα τριμμένη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν.

Προσθέτουμε τον μαϊντανό ψιλοκομμένο και σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία.

 Την συνταγή μας έστειλε ο φίλος μας  Παύλος Παππάς.

Related Posts

Next Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *