Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: «Οι πληγές και τα λάθη μας, μας κάνουν αυτό που είμαστε»

«Είχα στα χέρια μου μια απίστευτη αληθινή ιστορία, μια μοναδική ευκαιρία να συλλαβίσω την αγάπη, το πολυτιμότερο συναίσθημα του κόσμου. Να ταξιδέψω με την καρδιά και το νου, στο ρήμα ΑΓΑΠΩ, από το Α έως το Ω» κάπως έτσι μου περιγράφει η Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη τον τρόπο που εμπνεύστηκε να γράψει το νέο της βιβλίο με τίτλο «Αστέρια στην άμμο» (εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ). Μια αληθινή ιστορία ζωής, ένα μυθιστόρημα που λούζεται στο φως και φωνάζει δυνατά το όνομα της αγάπης. Για να μην αφήσει τα όνειρα να κοιμηθούν, για να ξυπνήσει τις ελπίδες… Με την Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη είχα μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με αφορμή το νέο καταπληκτικό της βιβλίο την οποία σας παραθέτω…

Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη

-«Αστέρια στην άμμο»… κ. Ρώσση-Ζαΐρη μπορείτε να μου μιλήσετε για την υπόθεση του νέου σας βιβλίου; Τί σας ενέπνευσε αυτή τη φορά;

-Βρισκόμουν για εκδήλωση βιβλίου, όταν συνάντησα τον άνθρωπο που έμελε να γίνει ήρωάς μου. Μου μίλησε για τη ζωή του. Και με μάγεψε. Πέρασε καιρός, η ιστορία του όμως κλωθογύριζε στο μυαλό μου. Χωρίς καλά καλά να το συνειδητοποιήσω, ακολουθούσα τα δικά του ψίχουλα, αυτά που είχε ρίξει στο διάβα μου, σαν να ήταν ο δικός μου προσωπικός «Κοντορεβιθούλης». Κι έτσι, θέλοντας και μη, βούτηξα στ’ «Αστέρια στην άμμο». Ο στόχος τους, με ξετρέλαινε. Είχα στα χέρια μου μια απίστευτη αληθινή ιστορία, μια μοναδική ευκαιρία να συλλαβίσω την αγάπη, το πολυτιμότερο συναίσθημα του κόσμου. Να ταξιδέψω με την καρδιά και το νου, στο ρήμα ΑΓΑΠΩ, από το Α έως το Ω.

-Μία αληθινή ιστορία αγάπης για 3 άντρες και μία γυναίκα;

-Μια από τις ηρωίδες μου η Αλεξία, μένει ορφανή. Και ξέρω και από προσωπικά βιώματα, αλλά και ως παιδαγωγός, πως ο Θεός δε μας αφήνει έτσι. Στέλνει στον δρόμο της ζωής μας, ανθρώπους μέντορες, που μας χαρίζουν την αγάπη και την ασφάλεια που τόσο έχουμε ανάγκη. Και στον δρόμο της Αλεξίας εμφανίζονται τρία αγόρια. Η ζωή της μπλέκεται και με τους τρεις. Με έναν τρόπο συγκλονιστικό…

-Μπορεί να υπάρξει αληθινή φιλία μεταξύ ενός άνδρα και μίας γυναίκας;

-Πίσω από κάθε φιλική τους σχέση κρύβονται και ρομαντικά συναισθήματα. Ο διαχωρισμός είναι δύσκολος, γιατί παραμονεύει η ασυνείδητη σεξουαλική επιθυμία. Όσο όμως κι αν υπάρχουν εμπόδια αυτή η φιλία πρέπει να υπάρχει, για να μπορούν, άντρες και γυναίκες να συνυπάρχουν ισότιμα.

-Πόσες αληθινές αγάπες χωράει άραγε μία καρδιά;

-Η πρώτη μας «αγάπη», η ιδεαλιστική, έρχεται όταν είμαστε νέοι. Φαντάζει αληθινή. Η δεύτερη «αγάπη» είναι, πικρή. Πονάει. Μας μαθαίνει πώς θέλουμε να αγαπηθούμε. Κι όσο γνωρίζουμε τον εαυτό μας, φτάνει ώρα για την αγάπη τη σωστή, τη συγκλονιστική. Την αγάπη που μας αποδέχεται γι’ αυτό που είμαστε.

Δεν πιστεύω πως υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός από «αγάπες». Κάθε σχέση είναι διαφορετική, κάθε άνθρωπος μοναδικός. Μπορεί να μείνει για όλη του τη ζωή με έναν άλλο άνθρωπο και να είναι ευτυχισμένος. Όμως μόνο όταν καταλάβεις τον εαυτό σου μπορείς να ανταμώσεις το άλλο σου μισό.

-Η αγάπη και η ασφάλεια που εισπράξαμε στην παιδική μας ηλικία παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή μας;

-Παίζουν τεράστιο ρόλο στη μετέπειτα ζωή μας. Είμαστε όσα μας έχουν συμβεί. Δύσκολα μπορούμε να αγνοήσουμε όσα μας στοιχειώνουν, να ξεφύγουμε από τα λάθη που έκαναν οι γονείς μας. Τα παιδικά μας χρόνια, όσα μας διαμόρφωσαν, βάρη ασήκωτα είναι και τα κουβαλάμε μαζί μας.

-Όσοι θέλουν να ονομάζονται γονείς πρέπει να έχουν την ψυχική ωριμότητα να αναλάβουν το ρόλο τους;

Δεν υπάρχει μαγική συνταγή για τους γονείς. Πρώτα απ’ όλα και πάνω απ’ όλα όμως οικογένεια σημαίνει να έχεις κάποιον κοντά σου για να σου συλλαβίσει από την αρχή την αγάπη.

-Η συγχώρεση ανήκει σε εκείνους που ξέρουν να αγαπούν;

-Η αγάπη είναι το πολυτιμότερο συναίσθημα, γιατί ξέρει να συγχωρεί.

-Ακόμη κι αν η ζωή μας δεν παίρνει την τροπή που θα θέλαμε το παρελθόν δεν πρέπει να είναι πληγή αλλά μάθημα;

-Οι πληγές και τα λάθη μας, μας κάνουν αυτό που είμαστε. Μας ωριμάζουν, μας βοηθούν να χαμογελάμε στο μέλλον.

-Οι άνθρωποι που περνούν από τη ζωή μας πολλές φορές μας δοκιμάζουν και μας χρησιμοποιούν, αλλά και μας ωθούν να ανακαλύψουμε τον αληθινό μας εαυτό;

-Μας ωθούν να κατανοήσουμε ποιοι είμαστε στ’ αλήθεια.

-Τελικά η αγάπη έρχεται εκεί που δεν το περιμένεις;

Για να αγαπήσουμε και να μας αγαπήσουν ερχόμαστε σε αυτή τη ζωή. Είναι ο μοναδικός μας δρόμος. Κι εύχομαι να είναι κοντά μας, αμέσως μόλις ανοίξουμε τα μάτια μας σε αυτή τη γη.

Δυο λόγια για τη συγγραφέα

Η ΡΕΝΑ ΡΩΣΣΗ-ΖΑΪΡΗ γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι κόρη του Νικόλαου Ρώσση, των φερώνυμων εκδόσεων, ενώ παππούς της ήταν ο φιλόλογος και συγγραφέας Ιωάννης Θ. Ρώσσης. Αποφοίτησε από το Αμερικανικό Κολέγιο Θηλέων, τη Σχολή Νηπιαγωγών Αθηνών και το Lοndon Montessori Centre. Εργάστηκε ως νηπιαγωγός, αλλά και ως υπεύθυνη εκδόσεων. Έχει γράψει 14 βιβλία για ενηλίκους και πάνω από 150 παιδικά βιβλία. Το 2015 της απονεμήθηκε το Βραβείο Λογοτεχνίας από τον Όμιλο Γυναικών Πειραιά «Εξάλειπτρον» για το συγγραφικό της έργο, σε συνδυασμό με τη μεγάλη απήχησή του και τη διαδραστική της σχέση με τους αναγνώστες της, καθώς και το βραβείο κοινού των βιβλιοπωλείων PUBLIC, στην κατηγορία «Ο πιο ερωτικός χαρακτήρας», για το μυθιστόρημά της ΔΙΔΥΜΑ ΦΕΓΓΑΡΙΑ, το οποίο προβάλλεται σε τηλεοπτική σειρά. Όλα τα μυθιστορήματά της κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ. Είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά.

Οπισθόφυλλο βιβλίου

«Το ομοίωμα της φρεγάτας καιγόταν στα ανοιχτά μέσα στο σκοτάδι, χαρίζοντας μια απόκοσμη λάμψη στον ουρανό κι η θάλασσα βάφτηκε κατακόκκινη, όταν κάποιος με κόλλησε στον τοίχο, πέρασε τα δάχτυλά του μέσα στα μαλλιά μου και με φίλησε παθιασμένα. Σύγχυση ένιωσα, γλυκιά ζάλη, καίγονταν τα πάντα μέσα μου και δροσίζονταν μαζί. Και τότε η νύχτα έγινε μέρα, ο ουρανός πιτσιλίστηκε ολόκληρος, πλημμύρισε γιορτινά πυροτεχνήματα, μαγευτικά χρωματικά εφέ. Κι ο άντρας που με μάγεψε με το φιλί του ήταν άφαντος…» 

Ο γοητευτικός Μάξιμος, ο ευαίσθητος Ίωνας, ο δυναμικός Ανδρέας κι ανάμεσά τους, η Αλεξία. Η γυναίκα που αγαπήθηκε πολύ. Ποιος θα την κάνει δική του για πάντα; Η Αγαθονίκη και ο Ιάκωβος, άσβεστο μίσος και αμαρτίες. Γιατί είμαστε όσα μας έχουν συμβεί. Γιατί δύσκολα ξεφεύγουμε από τα λάθη που έκαναν οι γονείς μας. Μια αληθινή ιστορία ζωής, ένα μυθιστόρημα που λούζεται στο φως και φωνάζει δυνατά το όνομα της αγάπης, από το Α έως το Ω. Για να μην αφήσει τα όνειρα να κοιμηθούν, για να ξυπνήσει τις ελπίδες…

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ