Ψήφισμα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για κατάργηση του άρθρου 189

ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

ΤΗΣ «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» προς το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικάλων για κατάργηση του άρθρου 189, για τους χώρους εποπτευόμενης χρήσης από τον Νόμο περί «Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων»

Το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικάλων εκφράζει την αντίθεσή του στην απόφαση της κυβέρνησης μέσω του Νέου Νόμου με τίτλο «Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων» άρθρο 189, που προβλέπει ότι την ευθύνη για την λειτουργία εποπτευόμενης χρήσης (Χ.Ε.Χ.) ναρκωτικών θα έχουν εγκεκριμένοι φορείς του άρθρου 51 (εκτός από τον ΟΚΑΝΑ, εντάσσει και το ΚΕΘΕΑ, το 18 ΑΝΩ, τον ΔΙΑΠΛΟΥ, διεμβολίζοντας τη φιλοσοφία των «στενών» προγραμμάτων απεξάρτησης) και οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, α΄ και β΄ βαθμού, δηλαδή Δήμοι και Περιφέρειες.

Η Χ.Ε.Χ. δεν συνιστούν θεραπευτική λύση, ναρκοθετούν την ίδια την πρόληψη και ουσιαστικά είναι αποδοχή του κοινωνικού θανάτου για τον χρήστη, μειώνοντας ουσιαστικά και το ατομικό και το κοινωνικό κίνητρο για θεραπεία. Ενισχύουν την κοινωνική ανοχή με το φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης. Είναι αποδοχή του προβλήματος ως μη πρόβλημα. Πλέον, το πρόβλημα δεν είναι η χρήση, αλλά απλά η χρήση να μην γίνεται σε δημόσια θέα. Γι αυτό το κράτος διαμορφώνει χώρους όπου ο χρήστης θα μπορεί νόμιμα και με παρακολούθηση ιατρικού προσωπικού να κάνει χρήση ναρκωτικών.

Παράλληλα η κυβέρνηση για να μειώσει το λειτουργικό κόστος αλλά και στις  αντιδράσεις, μεταφέρει την ευθύνη σε Δήμους και Περιφέρειες με αρμοδιότητες που δεν έχουν καμιά ευθύνη, καμιά τεχνογνωσία και σίγουρα δεν διαθέτουν το κατάλληλο προσωπικό, δίνοντας την δυνατότητα και «κινητές μονάδες Χ.Ε.Χ.».

Το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικάλων αγωνίζεται για μια κοινωνία χωρίς ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα ναρκωτικά. Διεκδικεί ενίσχυση της Πρόληψης, της Θεραπείας και της Κοινωνικής Επανένταξης.

Στο πλαίσιο αυτό ζητά να καταργηθεί άμεσα το άρθρο 189 που αφορά τη δυνατότητα λειτουργίας Χ.Ε.Χ. και από τους Δήμους και δεσμεύεται ότι δεν θα υλοποιήσει την παραπάνω κατεύθυνση.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης:

Καΐκης Γιώργιος

Τάσιος Βάιος

Γκολοβράντζας Δημήτρης

Γεροκώστας Θανάσης

Κελεπούρης Γιώργος

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ